Sahte implant nasıl anlaşılır?
Sahte implant tedavisi sonrası çene kemiği eriyen doktorun başına gelenlerden sonra pek çok kişi aynı şeyi yaşamaktan korkar hale geldi. Peki sahte implant nedir, implantın sahte olduğu nasıl anlaşılır? Bu konuda uzmanlar ne diyor? İşte cevapları...
Senim TANAY KARAKUŞ
senim.tanay@posta.com.tr
Geçen günlerde Ankara'da diş tedavisi gören bir doktorun kullanılan sahte implant sebebiyle çene kemiğinin eridiği ortaya çıkmıştı. Talihsiz adam, sonrasında mahkemeye başvurmuştu.
Şikayet sonrası sahte implantların Uzak Doğu, Çin, Bulgaristan ve Malezya gibi ülkelerden kaçak yollarla getirildiğini tespit eden polisler, 5 ilde operasyon düzenlemişti. Operasyonlarda piyasa değeri 35 milyon dolar olan 13 bin implant ile diş tedavisinde kullanılan ilaç ve malzemeler ele geçirilmişti.
Yaşanan olay sonrası implant tedavisi olmak isteyen pek çok kişinin kafasında oluşan soru işaretlerine cevap, yine uzmanlardan geldi. Sahte implant ile ilgili detayları Diş Hekimi Ezgi Tufan Eremre'den öğrendik.
İmplanta hangi durumlarda başvurulur?
İmplant eksik dişlerin yerini doldurur; estetik, fonasyon ve çiğneme fonksiyonunu yerine getiren bir uygulamadır.
Diş hekimleri implantları nerelerden temin ediyor?
İmplantlar ve kullanılan tüm sağlık malzemeleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Bilgi Bankası'na kayıtlı olmalı. Diş hekimleri olarak implantları, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip firmalardan alıyoruz.
Sahte implantın zararları nelerdir?
Diş implantı, çene kemiği erimesine neden olmaz. Aksine uygun oranda titanyum içeren, steril ve ehil bir hekim tarafından uygulanan implant, kemiği korur ve erimesine engel olur. Ancak taklit, merdiven altı üretilmiş, patentsiz implantların içindeki titanyum maddesinin gereken değerde olmaması nedeniyle bir süre sonra implantın bağlantıları oynuyor. İmplantın, üstüne gelen kesik diş şeklindeki parçayla iyi birleşmemesi nedeniyle arada açıklık kalıyor ve burada bakteri üremesi için uygun ortam oluşunca da diş eti hastalıkları ve kemik erimesi başlıyor.
İMPLANT BARKODUNUZU MUTLAKA İSTEYİN
Sahte implantı diş hekiminin anlaması mümkün mü? Sahte implant nasıl anlaşılır?
Diş hekimlerinin gözüyle taklit ya da orijinal implantı ayırabilmesi olası değil. Yanılmamak için bildiğimiz, güvendiğimiz firmalarla ve patentli ürünlerle çalışmayı tercih ediyoruz.
Hastalar sahte implantlara karşı nasıl önlem alabilirler?
Hastalar kullanılan ürünün sertifikası ve üretici marka hakkında bilgi almak hakkına sahiptir. İthal ürünün barkodu vardır ve gümrük kontrolünden geçerek yasal olarak ülkemize gelir. Bu barkodlar diş hekimleri ve firmalarda bulunur, hastalara da verilir. İmplant barkodunuzu hekiminizden mutlaka isteyin.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?