Gündem Şile açıklarında kargo gemisi battı!

Şile açıklarında kargo gemisi battı!

Paylaş
Şile açıklarında kargo gemisi battı!

Geçtiğimiz cuma günü öğleden sonra Gemlik Rorda Port Limanı'ndan ayrılan demir tozu yüklü kargo gemisi Şile açıklarında battı. 10 kişilik mürettebat ve mürettebat harici 1 kişiye yönelik arama çalışmaları sürüyor. Son dakika gelişmesi olarak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı denizaltı kurtarma gemisi TCG ALEMDAR, batan geminin yerini tespit etti

Gemlik’ten Ereğli’ye giden Türk Bayraklı, 78 metre boyundaki kuru yük gemisi 'BİLAL BAL', sabaha karşı 04.00 sularında Şile-Riva arasında radardan kayboldu; daha sonra da geminin battığı tespit edildi.

10 Türk mürettebattan 4'ünün cesedine ulaşıldığı öne sürülmüştü ancak daha sonra bu iddia yalanlandı.

GEMİNİN YERİ TESPİT EDİLDİ


Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait arama kurtarma gemisi, Kıyı Emniyeti römorkörleri ve helikopterle karadan ve denizden arama çalışmaları yürütürken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı denizaltı kurtarma gemisi TCG ALEMDAR, batan geminin yerini tespit etti.


Bulunan geminin radardan görüntüsü


10 KİŞİLİK MÜRETTABAT VE 1 KİŞİ KAYIP


Gemideki bir kaptan, ikinci kaptan, başmühendis, ikinci makinist, iki usta gemici, bir gemici, iki yağcı ve bir aşçı ile mürettebat harici bir kişiyi arama çalışmalarına, Şile’nin Ağva Karacaköy’den 12 deniz mili uzaklıkta sürdürülürken devam ediliyor.


Gemiye ait bazı parçalar ve tahliye botu kıyıya vurdu.

OLAY YERİNDE CAN SİMİDİ VE BOŞ SANDAL BULUNDU


Kosterden EPIRB sinyali geldiği bildirildi. EPIRB sinyali 04:00 sularında alındı. (EPIRB, gemi battıktan sonra hidrostatik fırlatma ile serbest kalarak yüzeye çıkan ve uydu aracılığıyla sinyal gönderen bir cihaz olarak denizcilik sektöründe kullanılıyor)

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı 2 adet hızlı tahlisiye botu ile TCSG 74 adlı Sahil Güvenlik botu sabah saat 05:00 den itibaren olay yerinde arama-kurtarma faaliyeti yürütüyor.


Olay yerinde can simidi ve boş sandal bulunduğu bildiriliyor.




Geminin en son sinyal alındığı nokta çevresinde arama kurtarma çalışmalarına helikopterler de katıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Daire Başkanı Arslan Dede ve Suat Barlas’ın da Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait açık deniz destek gemisi Nene Hatun ile olay yerine intikal ettikleri ve arama kurtarma çalışmalarına yerinde destek verdikleri öğrenildi.


Şile açıklarında kaybolan Bilal Bal gemisi


SAHİL GÜVENLİK'TEN AÇIKLAMA


Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gemlik limanından Karadeniz Ereğli limanına dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda "BİLAL BAL" isimli gemiden sabah saatlerinde tehlike sinyali alındığına dikkat çekerek, Şile’nin 7 mil açığında sinyal alınmış olup gemiye ve personele ulaşılamadığını kaydetti.

Gemide Türk vatandaşı 9-10 mürettebat olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

"Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma faaliyeti icra etmek üzere; 1 sahil güvenlik uçağı, 1 sahil güvenlik helikopteri ve 3 sahil güvenlik botu görevlendirilmiştir. İcra edilen arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunmuştur. Arama kurtarma faaliyetlerine; Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün 5 kurtarma botu ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı olan TCG ALEMDAR Kurtarma Gemisi de iştirak etmiştir. Son teknoloji sistemler ile donatılmış ve dünyanın sayılı kurtarma gemilerinden biri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı TCG ALEMDAR Kurtarma Gemisi, batan bahse konu ticari geminin yerini tespit etmiştir. Arama kurtarma faaliyetlerine halihazırda devam edilmektedir."


ŞİLE KAYMAKAMI: BULUNAN KİMSE YOK


Çalışmalar Şile’nin Ağva Karacaköy’den 12 deniz mili uzaklıkta sürdürülürken Şile Kaymakamı Salih Yüce de olay yerine geldi. Çalışmaları yakından takip eden Şile Kaymakamı Salih Yüce, olayla ilgili bilgi edindi. Burada jandarmadan bilgi alan Kaymakam Yüce, basın mensuplarına da açıklamalarda bulundu.

Henüz mürettebattan bulunan ki dedi.

KARADENİZ EREĞLİ'YE GİDİYORDU


DEMSA Deniziclik armatörlüğünde olan gemi 1974 yapımı gemi, 3080 ton demir yükü ile Gemlik kalkışlı Karadeniz Ereğii’ye gidiyordu.