Gündem Sinir gazı nedir?  Sonuçları nelerdir?

Sinir gazı nedir?  Sonuçları nelerdir?

Paylaş
Sinir gazı nedir?  Sonuçları nelerdir?

ABD, flaş bir açıklama geçerek Suriye'de sinir gazı kullanıldığını aktardı fakat fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu ve kimin yaptığı konusunda net bir bilgi olmadığını açıkladı. Açıklama sonrası "Sinir gazı nedir?" sorusu akıllara geldi.

Doğu Guta'da kimyasal saldırı iddiası sonrası ABD son dakika açıklaması yaparak Suriye'de sinir gazı kullanıldığını açıkladı. Ancak kesin bulgu için daha fazla kanıta ihtiyaç olduğunu belirtildi. Öte yandan ABD saldırıyı kimin düzenlediği konusunda henüz net bir karara varmadı.

Bu flaş açıklama sonrası "Sinir gazı nedir?" konusu gündeme geldi.

SİNİR GAZI NEDİR?

Sİnir gazı öncelikle G ve V olmak üzere 2’ye ayrılıyor. G grubunda (GA) tabun, (GB) sarin, (GD) soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunuyor.

GÖRMEDE BULANIKLIĞA NEDEN OLUR

Sinir gazına maruz kalan kişiler ilk olarak miosis ve görmede bulanıklık yaşar. Ardından da frontal bölgede ağrı, göğüste basınç hissi, öksürük ve burun akması gibi belirtiler hisseder.

ÖLÜMLE SONUÇLANIR

Bu belirtiler daha da artar. Salya akması, bronkospazm, kaslarda kasılma ve çekilmeler, miksiyon ve defekasyon reflekslerinin kaybı, kan basıncı düşmesi, bradikardi, solunum felci gibi durumların ardından ölümle sonuçlanır.

TEDAVİSİ

Tedavi sürecinde ise panzehir bulunmalı ve solunum desteği sağlanmalı.