Türkiye'de her 5 kişiden biri KOAH
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk, KOAH'ın çok sık görüldüğünü, hastalığın sakatlık veya ölümle sonuçlanabildiğini belirterek, mevcut tedaviler ve önlemlerle hastalığı yavaşlattıklarını kaydetti
Hastalığa dikkat çekmek için düzenlenen "KOAH'ta Aklınızda Kalsın" toplantısında konuşma yapan Prof. Dr. Köktürk, hastalığın düşünüldüğünden daha yaygın olduğunu, sık ölüm veya sakatlıkla sonuçlandığını kaydetti.
“KOAH'ın en önemli risk faktörü sigaradır ve sigaraya hiç başlamayarak veya en azından sigarayı bırakarak KOAH riski önemli ölçüde azaltılabilir" diyen Prof. Dr. Köktürk, hastalığın erken evrelerde fark edilmesi halinde daha kolay kontrol altına alınabileceğini aktardı.
Bu nedenle KOAH ile benzer yakınmaları olan hastaların vakit kaybetmeden doktora gitmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Köktürk, sigara içenlerin yüzde 20'sinin KOAH hastası olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Köktürk, şöyle konuştu: "Türkiye'de her 5 kişiden birinin KOAH olduğunu tahmin ediyoruz. Dünyadaki KOAH prevalansı ise yüzde 5-20 aralığında değişiyor. Sanayi sektöründe veya madende çalışmak riski artırıyor ve bu gruptaki kişilerin progresif nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetleri varsa mutlaka doktora gidip Spirometri Testi yaptırması gerekiyor. KOAH çok sık görülüyor, sakatlık veya ölümle sonuçlanabiliyor ancak mevcut tedaviler ve önlemlerle KOAH'ı yavaşlatabiliyoruz. Bunun için tedaviye uyum sağlamak ve ilaçları doğru kullanmak önemli. KOAH hastalarının 6 ayda yalnızca yüzde 30'u ilaçlarına devam ediyor ve ilaçlara uyum oranı sadece yüzde 46-50."
İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş ise hastalığın nedenleri arasında sigaranın yanı sıra organik yakıt dumanları, egzoz dumanı ve hava kirliliğinin de bulunduğunu ifade etti.
Bu gibi dış etkenlerin de etkisiyle akciğerde oluşan zararın zamanla bir iltihaba dönüştüğünü, bu noktada doğru teşhis ve tedavinin çok önemli oluğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Erbaş, "KOAH'la benzer belirtileri olan astım ve akciğer kanseri gibi başka hastalıklar da olduğu için burada hekimlerin de hastalarına çok yönlü yaklaşması ve belirtileri iyi değerlendirmesi gerekiyor. KOAH hastaları tedavide çok yönlü düşünmeli ve her türlü faktörü değerlendirmeli. Sigara içen KOAH hastalarının sigarayı bırakma konusunda da destek alması önemlidir. Örneğin hastaya 'Sigarayı bırak' demek yerine, bu konuda iç görü sağlanması gerekir. Sigarayı bırakması için neden sigara içtiğini, neden bağımlı olduğunu basitçe anlatmak lazım" diye konuştu.
AA
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?