Gündem Verda Özer'in Afrin operasyonu yazısında dikkat çeken detaylar

Verda Özer'in Afrin operasyonu yazısında dikkat çeken detaylar

Paylaş
Verda Özer'in Afrin operasyonu yazısında dikkat çeken detaylar

Verda Özer yazdı: Afrin’e operasyonun eli kulağında. Bir yandan da Türkiye’nin desteklediği muhalif grupların kalesi olan İdlib’e müdahale ihtimali gündemde. Peki, Afrin ve İdlib neden önemli? Ve Ankara’nın hedefi ne?

Afrin, Afrin operasyonu, sınır ötesi harekat... Bu ifadeler son günlerde son dakika haberleri içinde kulağımıza gelen ifadelerin başında yer alıyor. Peki Afrin operasyonu Türkiye için neden hayati önemde? Afrin'de bir tek Amerikan askeri olmamasına rağmen Türkiye ve Amerika ilişkileri neden gerildi? Rusya kontrolündeki Afrin'e operasyon yapılması durumunda İdlib'deki dengeler nasıl değişecek.

Milliyet yazarı Verda Özer Afrin Operasyonu başlıklı köşe yazısında şu dikkat çekici satırlara yer verdi:

ANKARA'NIN AFRİN HEDEFİ NE?


Afrin’e operasyonun eli kulağında. Bir yandan da Türkiye’nin desteklediği muhalif grupların kalesi olan İdlib’e müdahale ihtimali gündemde. Peki, Afrin ve İdlib neden önemli?
Ve Ankara’nın hedefi ne?

*

İDLİB'İN RUSYA İÇİN ANLAMI


Önce İdlib’le başlayalım. Burası Esad’a karşı savaşan muhaliflerin elinde kalan son kale. Malum, Türkiye de Rusya ve İran’la birlikte burası için çatışmasızlık anlaşması yapmıştı. Buna göre, Türkiye idlib’in içinde, Rusya ve İran da dış çeperinde güvenliği sağlayacaktı. Moskova, Suriye’deki en büyük üssü olan Hmeymim’in güvenliğini garantilemek için burayı çok önemsiyor. İdlib’in İran ve Rusya için bir diğer anlamı da muhalefeti bitirip Esad’ın ülkede kontrolünü tamamen sağlamalarına yönelik.




*

Kısacası, Rusya ile anlaşarak Afrin’e düzenlenecek bir operasyonla iş bitmeyecek. Asıl iş, iki süper güç arasında tahterevallide dengede kalabilmek. İşimiz iş.