Türkiye (Son Dakika) Yarasa ısırdıktan sonra kuduzdan ölen adam için özel hazırlık

Yarasa ısırdıktan sonra kuduzdan ölen adam için özel hazırlık

Paylaş
Yarasa ısırdıktan sonra kuduzdan ölen adam için özel hazırlık

Adana’da, yarasa ısırdığını söyledikten sonra kuduz teşhisiyle tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybeden tarım işçisinin cenazesi, özel kıyafet giyen görevliler tarafından ilaçlandıktan sonra ailesine teslim edildi.

Veli A. (34) yaklaşık 2 ay önce tarım işçisi olarak çalışmaya gittiği Karaman’da kaldıkları çadırın önünde dinlenirken, yarasa olduğunu söylediği bir hayvan tarafından ısırıldı. Çok büyük bir yara olmadığı için önemsemeyerek hastaneye gitmedi. Bu olaydan 15-20 gün sonra baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik şikayetiyle Karaman’da hastaneye gitti. Kendisine soğuk algınlığı teşhisi konularak gönderildi.

Ancak Veli A. iyileşmeyince bu kez Adana’daki bir hastaneye getirildi. Burada doktora Veli A. kendisini sabahleyin uçan bir hayvanın ısırdığını, yarasa olabileceğini söyledi. Doktor hastayı bir hayvanın ısırması ve hastanın şikayetlerinden şüphelenerek kuduz olduğunu tahmin edip, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk etti.



TAHLİLLERDE KUDUZ OLDUĞU KESİNLEŞTİ
Veli A.’dan alınan örnekler ile yapılan tahlillerde kuduz olduğu kesinleşti. Veli A. uyutularak tedavi altına alındı. Ancak hastaneye geldikten 12 gün sonra dün gece hayatını kaybetti.



CENAZESİNİ ÖZEL KIYAFETLİ SAĞLIK EKİPLERİ HAZIRLADI
Enfeksiyon bölümünden morga kaldırılan Veli A., kuduz olduğu için özel kıyafetli sağlık ekipleri cenaze işlemlerini yaptı. Özel ekip Veli A.’yı Sağlık Bakanlığı’nın kuduz cenazeleri uygulanan ilaçlama yöntemini uygulayarak hazırladı. Yapılan hazırlıklarının ardından Veli A.’nın cenazesi hava almayacak şekilde cenaze torbasına konulduktan sora açılmamak üzere bir tabuta konularak aileye teslim edildi.



"KORKMUYORUM, ÖLÜM GELİRSE BENİ DE ALIR GİDER"
Aileden Veli A.’nın ağabeyi Ramazan A. cenazeyi alırken yakınlarıyla birlikte gözyaşlarını tutamadı. Ramazan A. kardeşi kuduzdan öldüğü için yanına yaklaşmaya korkmadıklarını belirterek, "38 gün önce Karaman’da çalışıyorlardı çadırın önünde yatıyorlarmış gece bir şey çarpmış benim tahminimce köpekti çünkü orada araba varmış onun altına kaçmış. Ne olduğunu bilmiyoruz alnına çarpmış elini atınca kan gelmiş ihmallik yapmış doktora da gitmemiş. En son 12 gün önce buraya getirdim o zaman konuşmuştum sakindi konuşarak geldik sadece boğazımı bir şey sıkıyor diyordu. Sabah ezanına karşı ısırmış bizimkiler doktora git demişler o arada da benim biraderim burada ameliyat oldu o telaş ile unutmuş, gitmemiş doktora. Yarasa olduğunu düşünmüyoruz diğer kardeşim de yanında yatıyormuş o görmüş köpek ya da tilki gibi bir şeydi diyor. Ben kuduzdan korkmuyorum ölüm geldiyse beni de alır kader" dedi. Cenazenin teslim edilmesi sırasında olayı görüntüleyen basın mensupları da maske takıp görevlerini yaptı. Aile, Veli A.’nın cenazesini toprağa vermek üzere Osmaniye’ye götürdü.



BAŞHEKİM: TEDAVİ İÇİN GEÇ KALINMIŞ
Kuduz olan bekar Veli Aydın’ın ölümüyle ilgili Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, yarasa ısırmasından şüphelenilen olayın tilki yavrusu veya gelincik hayvanıyla ilgili olduğunu söyledi. Veli Aydın’ın alnından bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra gittiği Karaman Devlet Hastanesi’nde ısırma olayından söz edip kuduz aşısı yaptırmadığını anlatan Taşova, "Çeşitli hastanelere giden Veli Aydın, bundan 12-13 gün önce son olarak bize geldi. Gerekli tedavi uygulandı ancak çok geç kalınmış. Yapılan incelemede kuduz saptandı. Hayvan ısırdığında aşılama yapılsaydı hastamız ölmeyecekti" dedi.

Haberin Devamı