Sağlık 'Zencefil sadece baharat değil'

'Zencefil sadece baharat değil'

Paylaş
'Zencefil sadece baharat değil'

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Ekrem Sezik, baharat olarak tercih edilen zencefilin birçok rahatsızlığın tedavisinde de kullanıldığını söyledi ve etkinliğinin bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını belirtti

Tropikal bölgelerde yetiştirilen zencefilin Çin Tıbbı, Ayurveda, İslam Tıbbı gibi geleneksel tıp sistemlerinde değişik rahatsızlıkların tedavisi için kullanıldığını belirten Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, mide rahatsızlıklarından migrene, romatizmadan soğuk algınlığına kadar birçok hastalıkta etkili olan zencefilin, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin “Genel olarak güvenilir” ürünler grubunda yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Zencefilin Çin’de ise hem gıda hem de ilaç olarak emniyetle kullanılabilecek 70 bitkisel ürün listesinde bulunduğunu aktaran Prof. Sezik, “Doğal mucize” olarak nitelendirdiği bitki hakkında şunları söyledi:

HER DERDİN İLACI

“Yemeklerde baharat olarak kullanılan zencefil aynı zamanda çay olarak da tüketiliyor. Bulantı, mide ağrıları, hazımsızlık, soğuk algınlığı, nezle, grip, öksürük, romatizma ağrıları, baş ağrısı, migren, kalp çarpıntıları ve yüksek tansiyonda kullanılıyor. Bu kadar farklı etki ve kullanım alanına sahip olması, batılı araştırıcıların zencefile bir süre şüpheyle bakmasına sebep olduğu için üzerinde de birçok araştırma yapıldı. Son 20-30 yıl içerisinde yapılan araştırmalar, bu kullanılışların önemli bir kısmını açıklayan sonuçlar verince bu şüpheler yok oldu.”

Haberin Devamı

Çalışmaların, zencefilin antioksidan, antienflamatuar ve antikanser gibi yeni etkilerini de ortaya çıkardığını söyleyen Prof. Sezik, “Bilimsel araştırmalar sonucu kabul edilen yararlı etkilerinden en önemlisi bulantı ve kusmaya karşı olanıdır. Bu yüzden deniz ve vasıta tutmasını, hamilelerdeki ve kemoterapi sırasındaki bulantı ve kusmayı önlemek için kullanılabileceği kabul edilmektedir. Bu amaçla hazırlanmış bitkisel ilaçları da piyasada bulunmaktadır” dedi.

KULLANIM ÖNERİLERİ

Prof. Dr. Ekrem Sezik zencefilin kullanımı ile ilgili olarak da, “Yemeklerde ısının etkisi ile yararlı etkileri sağlayan maddelerin yapısı değişmekte veya bazı maddeler uçucu hale geçmektedir. Yemeklerde zencefili sadece lezzet için kullanın. Dilerseniz çayını yapabilir veya marketlerde bulunan poşet çayları alarak kullanabilirsiniz. Hamileler, safra taşı bulunanlar aşırı kullanmamalıdır” açıklamasında bulundu.