13. Yüzeyinde yüksek oranda pestisit (tarım ilacı) kalıntısı içeren meyve ve sebzeler
Araştırmalar, tarımda kullanılan ilaçların (pestisitler) sprem kalitesini olumsuz anlamda etkilediğini ortaya koyuyor. 700 civarındaki pestisitin 33’ü insan sağlığına çok zararlı, 48’i oldukça tehlikeli, 118’i orta derecede tehlikeli ve 239’u da daha az tehlikeli grupta yer alıyor. Bu nedenle çocuk sahibi olmak istiyorsanız, yüksek miktarda pestisit içeren meyve ve sebzeleri çok iyi bir şekilde temizleyerek tüketmeniz gerekiyor.
Elma, çilek, üzüm, kereviz, şeftali, ıspanak, dolmalık biber, salatalık ve çeri domates gibi besinler yüksek miktarda pestisit içeriyor. Besinlerden pestisit kalıntılarını temizlemek için en etkili yöntem meyve ve sebzelerin çok iyi bir şekilde karbonatlı su ile yıkanması. Ancak pestisit kalıntılarının nüfuz ettiği besinleri daha iyi bir şekilde arındırmak istiyorsanız, bu besinlerden kabuklu olanların kabuklarının soyularak tüketilmesi öneriliyor.