Gündem496 gün sonra gelen mutluluk: Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi

496 gün sonra gelen mutluluk: Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi

Paylaş
496 gün sonra gelen mutluluk: Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi

FETÖ’cülükten yargılanan savcının FETÖ’cülükle suçladığı gazeteciler Ahmet Şık ve Murat Sabuncu dün tahliye edildi. Murat Sabuncu 496, Ahmet Şık 435 gündür tutukluydu. Gece yarısı Silivri Cezaevi’nden çıkan gazetecileri yüzlerce kişi karşıladı. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay’ın tahliye talebi ise reddedildi.

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında FETÖ suçlamasıyla açılan, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklu olduğu 20 sanıklı davanın 6’ncı duruşması İstanbul Silivri’de dün yapıldı.

496 gün sonra gelen mutluluk: Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi


KOVULMA NEDENİ KADINA ŞİDDET


Tanık olarak dinlenen yazar Mehmet Faraç’ın 26 yıl çalıştığı Cumhuriyet’ten ‘Kubilay’ başlıklı yazısı nedeniyle çıkarıldığını öne sürmesi üzerine avukat Fikret İlkiz “Cumhuriyet’te çalışmasına son verilmesinin nedeni yazısı değil, bir kadın muhabiri saçından sürüklemesidir” diye konuştu.‘yazılamayanları yazan gazEtE’ Tanık olarak konuşan Altan Öymen ise “Yöneltilen iddialar akıl alacak gibi değil. Cumhuriyet Atatürk’e bağlıdır. Ben örgütün birçok eylemini Cumhuriyet’ten, Hikmet Çetinkaya’nın yazılarından, Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ kitabından öğrendim. Cumhuriyet demokratik değerlere, Atatürkçülüğe, laikliğe bağlıdır. İktidarın baskısı nedeniyle yazılamayanları yazan az sayıdaki yayından biri” dedi.

496 gün sonra gelen mutluluk: Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi;

Murat Sabuncu “Korkusuz gazetecilik yapmaya devam. Biz dışarıdaysak dayanışma sayesinde” dedi.



‘BİR TEK CÜMLE BİLE OKUMADIM’


Yine tanık olarak dinlenen DİSK Başkanı Kani Beko da “Bu utanç verici bir dava. Cumhuriyet bu ülkenin bağımsız demokratik hukuk devleti ilkesini savunan bir gazetedir” diye konuştu. Savcılık, sanıkların tutukluluğunun devam etmesini talep etti.

496 gün sonra gelen mutluluk: Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi
Murat Sabuncu ve eşi Eylem Sabuncu'nun kavuşma anı.


‘MAHKEMENİN GEREKSİZ İŞGALİ’


Savunma avukatları “Bu dava mahkemenin gereksiz işgalidir. Başlangıçta bile olmayan kuvvetli şüphenin yerinde bugün yeller esiyor” dedi. Mahkeme oy çokluğuyla Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’nun adli kontrol şartıyla tahliyesine, Akın Atalay’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma 16 Mart’a ertelendi. Ahmet Şık tahliyesi sonrası şunları söyledi: “Öfkeli olun. Bu ülkede sevineceğimiz günler de gelecek. Bu mafya saltanatı bitecek.”


BAŞKAN KARARI BÖYLE AÇIKLADI


Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, Sözcü Gazetesi yazarı Soner Yalçın’ın önceki gün yayınlanan yazısında bahsettiği Ahmet Şık’ın annesi Fatma Şık’ı hatırlatarak “Ahmet Şık’ın annesi ermişmiş, onu üzmeyelim” dedi. Mahkeme Başkanı, Murat Sabuncu ile ilgili tahliye kararını verirken de “Boğazı görmek istiyormuş, görsün” ifadelerini kullandı. Başkan Dağ tutukluluğa devam kararı verdiği Akın Atalay’a hitaben de “Gemiyi en son kaptanlar terk eder” dedi.