Gündem Adalet Bakanı'ndan sivillere yargı muafiyeti tartışmasıyla ilgili flaş açıklama!

Adalet Bakanı'ndan sivillere yargı muafiyeti tartışmasıyla ilgili flaş açıklama!

Paylaş
Adalet Bakanı'ndan sivillere yargı muafiyeti tartışmasıyla ilgili flaş açıklama!

Son Kanun Hükmünde Kararname ile sivillere yargı muafiyeti düzenlemesiyle ilgili tartışmalar çığ gibi büyüyor. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP, İYİ Parti'nin yanısıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarından düzenlemeye tepki gelirken, düzenlemeye destek veren tek parti MHP oldu. Sivillere yönelik hukuki ve idari sorumsuzluk getiren KHK düzenlemesi ile ilgili konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Sivillere ceza muafiyeti düzenlemesi sadece 15 ve 16 Temmuz’da darbeye direnenleri kapsıyor" dedi.

Bazı temaslarda bulunmak Gaziantep’e gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son günlerde tartışmalara neden olan sivillere yönelik hukuki ve idari sorumsuzluk getiren KHK düzenlemesi ile konuşan Gül, “Burada yapılan düzenleme sadece 15 Temmuz ve sonrasındaki 16 Temmuzdaki darbe girişiminin püskürtülmesi ile ilgili söz konusudur. Ne öncesi ne sonrası kapsam içerisinde değildir. Yani sivillere yönelik burada hukuki ve idari sorumsuzluk getiren düzenleme, 15 Temmuz gecesi darbe girişimi olmuştur ama püskürtülmesi ertesi gün olmuştur. Dolayısıyla terör eylemi vardı, bundan sonra da terör olaylarında vatandaşlar buna müdahale ettiğinde sorumsuz olacaktır diye bir durum söz konusu değildir. Oradaki terör ifadesi darbe girişimli bir terör faaliyetidir’’ ifadelerini kullandı.

AK Parti'den çok tartışılan KHK maddesiyle ilgili ilk açıklama

İşte tartışılan o madde

696 sayılı KHK ile "darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edenlere, resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın cezai sorumsuzluk" getirildi.

Abdullah Gül'den KHK tepkisi

696 sayılı KHK ile Olağanüstü hal uygulamalarının uygulanmasına ilişkin 8 Kasım 2016'da çıkarılan yasanın 37. maddesine ek yapıldı.

Akşener'den iç savaş uyarısı


Bu maddeye bir 'fıkra' ekleyerek şöyle denildi: "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."


AK Parti sözcüsü Mahir Ünal'dan flaş açıklama!

Daha önceki düzenleme şöyleydi :

"15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz."


Bülent Tezcan: KHK'yı AYM'ye götüreceğiz


Son KHK'ya bir çok parti ve sivil toplum kuruluşundan eleştiri geldi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, "Bu madde iktidar eli ile sivil silahlı çete kurma maddesidir" dedi, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener "Bu düzenleme iç savaşa sürükler" ifadesini kullanırken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kaygı verici" olarak değerlendirdi. Düzenlemeye destek veren tek parti MHP oldu.


Son Dakika.. Devlet Bahçeli, sivillere yargı muafiyetiyle ilgili açıklama yaptı