Astım tedavisinde merak edilenler: Sonbahar mevsiminde astım özel ilgi ister
Sonbahar astımlılar için kritik bir mevsimdir. Hastalar bu dönemde içinde bulunduğu ortam koşullarına daha fazla dikkat etmelidir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve GSK Türkiye Solunum Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir,astım hakkında en sık sorulan soruları yanıtladı.
Astım mevsimsel bir hastalık mıdır?
Astım mevsimi olmayan, kronik bir hastalıktır. Ancak hastalığın belirtileri mevsim ve yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak yıl boyunca değişkenlik gösterir. Sonbahar ve kış aylarında astım alevlenmelerinde artış görülebilir.
Mevsim geçişleri astımı tetikler mi?
Hava ısısındaki ve nem oranındaki ani değişimler ile polenlerin yoğunlaşması astım hastalarının hava yollarını uyararak, şikayetlerin tetiklenmesine neden olabilir. Bu nedenle mevsim geçişleri astımlılar için önemli süreçlerdir. Özellikle alerjik astım hastalarının, yani temeli alerjiye dayanan astıma sahip olanların tedavilerinde mevsim geçişleri daha fazla önem taşır.
Sonbahar mevsimi neden astım hastaları için zorlu geçer?
Sonbaharda hava sıcaklığında ani düşüşün beraberinde mikrobik bronşit, nezle ve gribal enfeksiyonlarda artış meydana gelir. Solunum yolu enfeksiyonlarının astım ataklarını tetiklediği göz önünde bulundurulduğunda sonbahar astımlılar için sıkıntılı bir dönem olarak karşımıza çıkar. Solunum yolu hastalıkları yalnızca atakları tetiklemekle kalmayabilir, astımın kötüleşmesine de neden olabilir. Birtakım polenlerin sonbaharda ortaya çıktığı ve bu polenlerin astımı tetikleyebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Sonbahar döneminde günlük yaşamın büyük kısmı kapalı ortamlarda geçirilmeye başlanır. Bu geçişte iç ortam koşullarına dikkat etmek gerekir. Okulların açılması özellikle çocuklarda astım ataklarının tetiklenmesine zemin oluşturabilecek bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Bunun nedeni de sınıflardaki oluşabilen tozlu ortam, viral enfeksiyonlar veya alerjenlerin fazlalığıdır.
Astım hastaları sonbaharda nelere dikkat etmelidir?
* Astımın tetiklenme nedenleri hastadan hastaya farklılık gösterir. Kişinin astımını tetikleyen alerjik ve alerjik olmayan nedenleri iyi bilmesi ve bu nedenlerden uzak durması sonbaharın sorunsuz geçirilmesi için büyük önem taşır. Bu mevsimde gribin görülme sıklığı artmaya başlar. Bu nedenle astım hastalarının grip aşısı yaptırmaları da oldukça önemlidir.
* Kapalı ortamlardaki havanın temizliği, toz ve küf olmayışı hastalar için önemlidir.
* Hareketli bir yaşamın akciğerleri sağlıklı tutmada önemli rol üstlendiği unutulmamalı, astım hastaları sonbaharda da egzersiz yapmayı aksatmamalıdır. Açık havada egzersiz yapılıyorsa soğuk ve kuru havanın akciğerleri tahriş edebileceğini öngörerek önce dış sıcaklığın kontrol edilmesi önerilir. Çok soğuk günlerde ise temiz havaya sahip kapalı alanda egzersiz yapmak daha doğru bir tercih olabilir. Ayrıca egzersiz yapmadan önce ısınılmasının akciğerlerdeki yükün azalmasına yardımcı olacağı da unutulmamalıdır.
* Çok soğuk günlerde nefes burundan alınmalıdır. Bu şekilde soğuk hava akciğerlere gitmeden önce ısınır ve soğuk havanın neden olabileceği tahriş sınırlanır.
Hastalara önemli tavsiyeler
* Astım ataklarınızı tetikleyen nedenlerin farkında olun.
* Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
* Keskin kokular kullanmayın ve yoğun kokulu ortamlardan uzak durun.
* Hekim kontrollerinizi düzenli yaptırın.
* İlaçlarınızı hekiminizin önerdiği şekilde ve düzenli kullanın. Kendinizi sağlıklı hissetseniz bile hekiminiz aksini söylemediği takdirde ilaçlarınızı kullanmaya devam edin.
* Aşırı soğuktan, tozlu ve küflü ortamlardan uzak durun.
* Hastalığınızla ilgili bilgi araştırırken internette her yazana inanmayın. Hekiminize danışın veya ona yararlanabileceğiniz bilgi kaynaklarını sorun.
* Evinizde deterjan ve temizlik malzemelerini dikkatli kullanın.
İlandır.