Çocuk sahibiyseniz zaman zaman, tam olarak nasıl cevap vereceğinizi bilmediğiniz bazı sorularla karşı karşıya kalırsınız.
Mesela altı yaşındaki oğlum geçenlerde bana “İnsan hakları ne demek” diye sordu. Bir yandan anlatmaya çalışırken bir yandan da “Çocuklara hak kavramı nasıl anlatılmalı” diye internete baktım. Ve karşıma Birleşmiş Milletler’in onayladığı “Çocuk Hakları Sözleşmesi” çıktı. Bu sözleşmenin 31’inci Maddesi’nde her çocuğun oyun oynama hakkına sahip olduğundan bahsediliyor. Yani oyunun çocuklar için; din, dil, ırk, cinsiyet, gelir grubu fark etmeksizin doğuştan sahip olunan bir hak olduğu hatırlatılıyor. Çünkü oyun; çocukların fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal gelişimi için temel bir gereklilik. Bu haklarını kullanırken sosyal ve zihinsel becerilerini geliştirebilmeleri için duydukları ihtiyaçların başında da oyun parkları geliyor. Büyük şehirlerde her birkaç yüz metrede bir, irili ufaklı sayısız parka rastlanırken Anadolu’nun pek çok köyünde tek bir tane bile çocuk oyun parkı olmadığını biliyor muydunuz? Neyse ki bu konuda yürütülen eşsiz bir iyilik hareketi var. OMO; atık plastikleri, Anadolu’da çocuk oyun parkı olmayan yerlere park yaptırmak için geri dönüştürüyor. Proje çocuklarımıza hem geri dönüşümün önemini öğretmek için bize bir kapı açıyor hem de ülkemizin parksız bölgelerindeki çocukları oyun parklarına kavuşturuyor.
İKİNCİ PARK AÇILDI
Malum böyle harika fikirlerle ortaya çıkan çok marka gördük. “Yapacağım” deyip yapmayan veya projeyi tamamlamadan sonlandıranlar çok oldu. Büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki OMO o markalardan biri değil. “Yapacağım” dedikten çok kısa bir süre sonra ilk parkını açtı. “Nasılsa bir tane yaptım, sözümü tuttum” demedi ve üç ay geçmeden ikinci parkı da tamamladı. Ağrı’dan sonra bu kez de Trabzon’da parksız bir köyü çocuk oyun parkıyla kavuşturdu. Üstelik bunu da çöp diye attığımız plastikleri geri dönüştürerek yaptı.
DEĞİŞİM ŞART
Hepimiz biliyoruz ki daha güzel yarınlar için bazı şeylerin değişmesi şart. En başta değiştirmemiz gereken de yarınlarımızı simgeleyen çocuklarımızın gelişimlerine katkı sağlayacak imkanları yaratmak ve onlara temiz bir dünya bırakmak. OMO bu değişime katkı sağlamak için elinden geleni yaptığını kanıtladı. Şimdi sıra bizde. Onların da dediği gibi “Değişim sensiz olmaz!” OMO’nun başlattığı “İyilik İçin Kirlenmek Güzeldir” hareketine siz de dahil olun. Evinizdeki plastik atıkları ayrıştırıp OMO Geri Dönüşüm Kutuları’na atın ve böylece OMO’nun yeni parklar yaptırmasına destek verin. İnanın hiç zor değil!
‘İyilik İçin Kirlenmek Güzeldir’ Projesi Hakkında
- İyilik için Kirlenmek Güzeldir Geri Dönüşüm Kutuları; Üsküdar, Ümraniye ve Beykoz ilçelerinde bulunuyor.
- 250 kilo geri dönüştürülmüş plastik ile bir adet “OMO İyilik için Kirlenmek Güzeldir Parkı” yapılabiliyor.
- Bu parklar yakınlarında çocuk oyun parkı olmayan Anadolu köylerinde inşa ediliyor.
- OMO’nun yaptırdığı ilk park Ağrı’nın Uzunyazı köyünde, ikincisi ise Trabzon Akçaabat’ta kullanıma açıldı.
- Proje hakkında detaylı bilgi ve Omo Geri Dönüşüm Kutuları’nı bulabileceğiniz lokasyonların listesi için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.
İlandır.