AdvertorialKredi kartıyla temassız ödeme güvenliği parmak ucunda
Sponsorlu

Kredi kartıyla temassız ödeme güvenliği parmak ucunda


Paylaş
Kredi kartıyla temassız ödeme güvenliği parmak ucunda

Kredi kartıyla temassız ödeme yapan tüketici sayısı o kadar hızlı artıyor ki... Pandemiyle tetiklenen bu alışkanlık artık günlük hayatın rutini oldu. Ancak halen 1500 liranın üzerindeki temassız işlemlerde güvenlik için şifre gerekiyor. Garanti BBVA, bu zorunluluğu ortadan kaldıran yani hız ve kolaylık sağlarken güvenli ödeme yapmayı sağlayan biyometrik kartları hizmete sundu. Sistem nasıl çalışıyor? Faydaları neler? İşin uzmanına sorduk...

Kredi kartıyla temassız ödeme güvenliği parmak ucunda

YÜZDE 66’LARA KADAR ÇIKTI

Bugün Türkiye’de 100 birimlik hane harcamasının 45-50 birimi kredi kartları ve banka kartları üzerinden yapılıyor. Kart sahipliği günden güne artıyor. Kredi kartı ve banka kartı büyümelerine de baktığımızda Türkiye’de kredi kartında neredeyse 2 katına yakın bir hacim büyümesi, banka kartında da yaklaşık yüzde 75’lik bir hacim büyümesi söz konusu. Kredi kartı kullanımına paralel olarak sunulan hizmet ve çözümler de artıyor. Bunlardan en dikkat çekeni temassız ödeme. 2019’da toplam harcamalar içinde temassız ödeme kullanım oranı yüzde 10 seviyesindeyken bu oran 2024’ün ilk yarısında yüzde 66’lara ulaşmış durumda.

HER 3 İŞLEMDEN 2 TANESİ

Bugün 3 işlemin 2 tanesi temassız gerçekleşiyor. 1.500 liraya kadar işlemlerde şifresiz temasız işlem yapılabilirken bu tutar aşıldığında şifre girmek gerekiyor. Garanti BBVA, bu süreci ortadan kaldıran ve kart sahiplerinin güvenle ödeme yapmasını sağlayan bir sistem geliştirdi. Türkiye’de ilk olan kart üzerindeki parmak izi okuma (biyometrik) teknolojisi sayesinde artık şifre ihtiyacı tamamen ortadan kalkarken, kaybolan kartların kötü amaçlı kullanımının da önüne geçilmiş. Yeni sistemin özelliklerini, sektörde yaşanan değişimi Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ) Ürün, Marka Yönetimi ve Pazar Ortaklıkları Genel Müdür Yardımcısı Ulaş Erdur’dan dinledik.

AYDA 146 MİLYON ŞİFRELİ İŞLEM VAR

Temassız ödeme alışkanlığı arttı, ancak halen şifre kullanımı yapılıyor. Bu konuda neler söylersiniz?

2010’da ilk kez Garanti BBVA’nın sunduğu temassız ödeme teknolojisi, pandemi ile birlikte giderek alışkanlığa dönüştü ve ilk tercih oldu. 2019’a kadar temassızın toplam kullanım içindeki payı yüzde 10’u. Gelinen noktada olağanüstü bir artış olsa da bugün Türkiye’de ayda ortalama 146 milyon kart işlemi halen şifre girilerek gerçekleşiyor. Bir başka ifadeyle halen 3 ödeme işleminden biri şifre girilerek yapılıyor.

Temassız ödeme tüketiciye ne gibi avantajlar sağlıyor?

Temassız işlemler hijyen avantajı haricinde hız ve kolaylık da sunuyor.

GÖRÜNMEZ, PÜRÜZSÜZ İNOVASYON

Ödeme sistemleri teknolojilerini oluştururken hangi vizyonla hareket ediyorsunuz?

Biz GÖSAŞ olarak uzun yıllardır ‘görünmez ödemeler’ vizyonumuzu konuşuyoruz. Kart kullanıcıları artık ödemelerinin hızlı, kolay ve güvenli olmasını istiyor. Bunu biz ‘sürtünmesiz’ ve ‘görünmez’ kavramlarıyla tanımlanıyoruz. Sürtünmesiz ödemeler içinde de biyometrik teknolojisinin önemli bir inovasyon olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de ilk olarak bu son teknoloji kredi kartı ile Garanti BBVA müşterilerine pürüzsüz, hızlı ve sürtünmesiz bir ödeme deneyimi sunuyoruz.

Bu kartı almak için tüketiciler nasıl bir yol izlemeli?

Bonus Platinum Biyometrik kart sahibi olmak isteyenler; BonusFlaş, Garanti BBVA mobil şube, Garanti BBVA internet bankacılığı, ‘bonus.com.tr’, Garanti BBVA şubeleri ve Garanti BBVA müşteri iletişim merkezi kanallarından başvurularını yapabilirler.

Biyometrik kredi kartını tüm müşteriler kullanabiliyor mu?

Bonus Platinum Biyometrik kart sadece bireysel müşteriler tarafından kullanılmakta olup şu aşamada henüz kurumsal ve ticari müşterilerin kullanımına açık değil.

POS’A YAKLAŞTIRMAK YETİYOR

Biyometrik kredi kartını temassız kartlardan ayıran en önemli özellikler neler?

Biz GÖSAŞ olarak ödemeleri nasıl daha sürtünmesiz ve hızlı yaparız konusunda inovasyonlar geliştirme amacı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bonus Platinum Biyometrik kredi kartı teknolojisini de bu vizyonumuz doğrultusunda Garanti BBVA için geliştirdik. Bu kartla müşteriler, 1.500 lira üzerinde yaptıkları alışverişlerini de şifre girmeden, parmak izi okutarak, hızlı ve güvenle yapabiliyor. Bonus Platinum Biyometrik kredi kartı kullanıcıları, kart ile birlikte gönderilen kit içerisinde yer alan broşürdeki talimatları izleyerek, parmak izi tanımlama cihazı aracılığıyla, kartlarına kolayca parmak izlerini tanımlıyorlar. Alışveriş esnasında da parmaklarını kart üzerindeki sensöre yerleştirerek, kartlarını POS cihazının temassız alanına yaklaştırıyor ve parmak izinin doğrulanmasıyla ödemelerini saniyeler içinde, şifre girmeden tamamlayabiliyorlar.

Kişiye özel olan parmak izi nasıl korunuyor?

Parmak izi verisi bankada veya parmak izi tanımlama cihazı üzerinde saklanmıyor. Bunun yerine, kart üzerindeki çipte uluslararası güvenlik standartlarına göre şifrelenerek saklanıyor. Ayrıca saklanan bilgi, parmak izinin kendisi değil, parmak izi çizgilerinin kesişim noktalarından oluşuyor. Dolayısıyla sadece bu bilgilerle tam bir parmak izi verisine ulaşılması da mümkün olmayacaktır.

YATIRIMLARLA EKOSİSTEMDE DÖNÜŞÜM HIZLANACAK

Önümüzdeki dönemde başka ne gibi yenilikler hayatımıza girecek?

Türkiye’de kredi kartı kullanan her 3 kişiden birinde bizim yönettiğimiz markalar bulunuyor. Toplam 8 bankada 18 milyondan fazla Bonus kart var. Bugün geldiğimiz noktada; 850 bin adet Bonus POS’u üzerinden bir günde 3 milyondan fazla işlem yapılıyor. Garanti BBVA bireysel kredi kartı markaları için yılda 7 binden fazla kampanya düzenleniyor. Daha net olması adına teknolojimizi ve hızımızı şöyle ifade edeyim: Garanti BBVA Kart ve POS’ları ile saniyede; 53 kredi kartı işlemi, 36 debit kart işlemi, 84 POS işlemi gerçekleşiyor. Bizim için de önemli bir vizyon olan, ödemelerin artık tamamen ‘görünmez’ olmasını ve bu yönde geliştirilen teknolojilerin sektörü şekillendireceğini düşünüyorum. Öncelikle cebimizdeki plastik kredi kartları doğa dostu alternatiflerle değişecek. Bizim de bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Mobil cüzdanlar daha da yaygınlaşacak; e-ticaret ödemeleri de daha fazla dijital cüzdanlarla yapılacak. Temassız ödemeler yükselişini sürdürecek. Özellikle temassız özellikli POS terminalleri ve cihaz düzeyinde destek gibi temel temassız ödeme ekosistemine yapılan yatırım bu büyümede etkili olacak. Yapay zeka daha da etkinleşecek. Blokzinciri ve yapay zekanın girişiyle FinTek sektörü dünya çapında dikkatleri üzerine çekmeye devam edecek.

İlandır