Advertorial'Nasıl rahat nefes alabiliriz?'
Sponsorlu

'Nasıl rahat nefes alabiliriz?'


Paylaş
'Nasıl rahat nefes alabiliriz?'

Özel ENTO KBB Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Denizhan Özkaya, "Uzun süre ağızdan alınan nefes çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir ve yaşanan burun tıkanıklığı kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir."

Burnumuzun görevi soluduğumuz havayı nemlendirmek, havadaki toz, alerjen ve mikropları engellemek ve koku almayı sağlamaktır. Sağlıklı nefes alışverişi için en iyi yol burundur. Burun sayesinde alınan nefes, akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burnumuzun bu arıtma ve filtre işlevi, akciğerlerimiz ve genel sağlığımız için çok önemlidir. Eğer burun solunumu yapılamıyorsa veya bir şekilde burunun işlevini engelleyen bir bozukluk varsa sürekli olarak veya belirli bir dönem boyunca yapılan ağız solunumu bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu yüzden burun tıkanıklığı yaşayan kişiler derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve burun tıkanıklığı sebepleri araştırılmalıdır. Burnu tıkanık bir kişi sürekli ağızdan nefes aldığından yutak ve damakta kuruluk hisseder, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski artar, diş eti problemleri ve diş çürükleri sıklıkla görülür. Kişi konuşurken aynı zamanda nefes almak zorunda kalacağından günlük hayatında sıkıntı yaşar. Bunun yanında spor yapan kişilerde burun tıkanıklığı performans düşüklüğüne yol açar.


BURUN TIKANIKLIĞI SEBEPLERİ


-Alerji
-Enfeksiyon
-Konka (Burun Etleri)
-Travmaya Bağlı veya Doğuştan Yapısal Bozukluklar


BURUN EĞRİLİĞİ EN ÖNEMLİ FAKTÖR


Burun kemiğindeki eğrilik burun tıkanıklığı sebeplerinden biridir. Kişinin nefes alma problemlerinin yanında çoğu zaman şekil bozukluğu şikayetlerini de gündeme getiren burun eğriliği cerrahi müdahale ile giderilebilir.

BURUN ESTETİĞİ


Rinoplasti denen ve burnun yeniden şekillendirilmesi amaçlanan bu ameliyat, Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen estetik operasyonlardan birisidir. Burun görüntüsündeki küçük bir değişim, yüzdeki ifadeyi de fark edilir oranda değiştirmektedir. Bu süreçte hastanın ameliyat sonrası tahmini sonucu görmesi, sürecin daha sağlıklı ilerlemesini ve doktorun hastanın beklentilerine hâkim olmasını sağlamaktadır.

ELİNİZDE FOTOĞRAFLA DOKTORA GİTMEYİN


Burun estetiği düşünen kişilerin elinde fotoğrafla doktora gitmesi son derece yanlıştır. Önemli olan o kişinin yüzüne uyumlu bir burun şekli yaratabilmektir. Her burun her yüz tipine uygun olmayabiliyor. İlerleyen teknolojiler sayesinde ameliyat öncesinde kişinin fotoğrafları çekilerek, operasyonun tahmini sonucu simülasyon olarak görüntülenebilmektedir. Bu görüntülerde hasta fikirlerini belirtebilir ve planda değişiklikler yapılabilir. Bu uygulama sonucunda operasyon öncesi hastanın ne istediğini doktoruna anlatabilmesi kolaylaşmakta, hasta sonuç ile ilgili fikir sahibi olmaktadır.