AdvertorialSağlıklı konforlu ve estetik gülüşler
Sponsorlu

Sağlıklı konforlu ve estetik gülüşler


Paylaş
Sağlıklı konforlu ve estetik gülüşler

Güncel ortodontik tedavi yöntemi şeffaf plak tedavisi hakkında değerlendirmede bulunan Ortodonti Uzmanı Dr. Deniz Çelakıl, bu tedavinin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde diş çapraşıklığı ya da çene bozukluğu gibi ortodontik sorunların tedavisinde kullanıldığını belirterek, “Şeffaf plaklar ağızdayken neredeyse görünmez olduğundan dolayı estetik kaygıları olan hastalar tarafından da tercih edilmektedir.” dedi.

Şeffaf plak tedavisi nedir?
Şeffaf plak tedavisi güncel bir ortodontik tedavi yöntemidir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde diş çapraşıklığı ya da çene bozukluğu gibi ortodontik sorunların tedavisinde kullanılmaktadır. Tedaviye başlarken ne kadar süreceğinin bilinmesi, dijital olarak planlanması ve tedavi sonunda dişlerin geleceği son konumun hastalara sunulabilmesi gibi avantajları bulunur. Ayrıca şeffaf plaklar ağızdayken neredeyse görünmez olduğundan dolayı estetik kaygıları olan hastalar tarafından tercih edilmektedir.

Şeffaf plak tedavisi özel günlerde nasıl bir avantaj sağlıyor?
Şeffaf plaklar hastalar tarafından takılıp çıkartılabilir. Bu sayede özel bir davet ya da toplantı gibi durumlarda çıkartılarak sanki hiç tedavi görmüyorlarmış gibi hayatlarına devam etme olanağı sağlar.

Şeffaf plak tedavilerinde hastaların yeme içme alışkanlıklarında bir değişiklik oluyor mu?
Şeffaf plaklar yeme içme sırasında ağızdan çıkartıldığı için herhangi bir kısıtlama söz konusu olmuyor. Hastalar tedavileri devam ederken plaklarını çıkartıp dilediği yiyecek ve içecekleri tüketebilmekte.

Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Şeffaf plak tedavisinin öngörülebilir bir ortodontik tedavi seçeneği olmasının yanı sıra şeffaf oluşu çoğu hasta için tercih sebebi oluyor. Çocukların şeffaf plaklar için özel olarak tasarlanan sticker’lar ile plaklarını kişiselleştirebilmeleri mümkün. Spor temasından, hayvanlara ya da emojilere kadar geniş bir yelpazede üretilen yüzlerce sticker seçeneği ile plaklarını süslemek çocukların çok hoşlarına gidiyor.

Sağlıklı konforlu ve estetik gülüşler

Çocuklar için tavsiye ettiğiniz ilk muayene dönemi ne zaman?
American Association of Orthodontists (AAO) çocukların en geç 7 yaşına kadar bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesini önermektedir. Ağzında süt dişleri bulunan çocukların büyüme ve gelişmelerini doğru şekilde yönlendirmek, ilerleyen yaşlara göre çok daha kolaydır. Biz ortodontistler bunu “koruyucu ve önleyici ortodontik tedavi” olarak adlandırırız. 7 - 8 yaşında gözlenen bir ortodontik sorunun tedavisinin bu yaşlarda yapılması avantaj sağlar. Bu sayede ortodontik problemler zamanla artmadan, daha uzun ve komplike tedavilere gerek duyulmadan çözülebilir.

Süt dişleriyle mi yoksa kalıcı dişlerle mi şeffaf tedavileri daha verimli oluyor?
Şeffaf plaklar hem süt dişleri hem de kalıcı dişlerle çok başarılı sonuçlar vermektedir. Süt dişleri varken uygulanan şeffaf plak tedavileri bazı sorunların oluşmadan önlenmesine olanak sağlayabilir. İlerleyen dönemde olası ortodontik tedavi ihtiyacını ortadan kaldırabileceği gibi sorunun durumuna göre ileride uzun bir tedavi ihtiyacının da kısalmasını sağlayabilir. Kalıcı dişlerde de benzer durum vardır. Yaşla beraber kemik kaybı ve kapanış bozukluğuna bağlı olarak dişlerdeki çapraşıklıklar ya da varsa diş aralarındaki boşluklar artış gösterebilir. Bu nedenle ortodontistler gördükleri sorunları en kısa sürede çözerek daha fazla şiddetlenmesini engellemeyi tercih eder.

Şeffaf plak tedavilerinde yetişkinler için önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Şeffaf plaklarda, tüm ortodontik tedavi seçeneklerinde olduğu gibi belirli bir yaş sınırlaması yoktur. Ağzında sağlıklı dişi olan 7’den 70’e tüm bireyler şeffaf plak tedavisinden faydalanabilir.

Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren, tedavi ve kontrol aşamalarından bahsedebilir misiniz?
Ortodontik tedavi amacıyla kliniğe başvuran hastanın öncelikle ağız içi tarayıcı ile dişlerinin dijital modeli oluşturuluyor. Bu sayede dakikalar içerisinde hasta, dişlerinin 3 boyutlu görüntüsünü ekranda inceleyebiliyor. Tedavi öncesi ve sonrası simülatörü ile tedavi sonunda dişlerinin geleceği son halinin simülasyonunu görerek tedavisine başlayabiliyor. Başlama kararı verildiğinde ağız içi ve ağız dışı profesyonel fotoğrafları alınan hastanın, ihtiyaç halinde ek olarak çene röntgenleri çekilerek tedavi planlamasına geçiliyor. Dijital bir yazılım sayesinde oluşturulan tedavi planına göre şeffaf plak serisi oluşturuluyor. Şeffaf plaklar 3 boyutlu yazıcılar ile basılarak paketlenerek ulaştırılıyor. Hastanın ikinci seansında şeffaf plak kullanımı ile ilgili bilgi veriliyor. Plak takibini ise telefona yüklenen bir uygulama ile yapabiliyor. Doktorunun önerisi doğrultusunda her 5 ila 10 günde bir yeni plağa geçerek kendi tedavisini kendisi devam ettirebiliyor. Tedavi planına göre değişmekle beraber genelde 2 - 3 ayda bir kontrole gelmesi yeterli oluyor.

Şeffaf plakların kullanım süreleri ve bakımları nasıl oluyor?
Eğer hekiminiz aksini söylemediyse şeffaf plakların gün içinde ortalama 20 saat dişlerde takılı olması gerekiyor. Haftada bir sosyal bir etkinlik için bu süre biraz daha kısalabilse de devamındaki günlerde eksik kalan sürenin telafi edilmesi öneriliyor. Bu sayede ortodonti tedavisi aksamadan ya da kesintiye uğramadan devam edebiliyor. Plakların bakımı ise son derece basit. Dişlerinizi fırçalamak için plakları çıkarttığınızda plakları da temizleyebilirsiniz. Size tedavi başında verilen temizleme kristalleri ile temizliği oldukça etkili. Ayrıca şeffaf plakları 5 ila 10 günde bir yenisi ile değiştirdiğiniz için çok da fazla bakım ihtiyacı bulunmuyor.

Sizin için ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme nedir?
Ortodonti alanında en büyük dijitalleşme şüphesiz ki 3 boyutlu yazılımlar. Örneğin iTero ağız içi tarayıcı ile dişlerin 3 boyutlu taramasını yapıp ekranda göstermek hastalar tarafından çok etkileyici bulunuyor. Özellikle tedavi simülasyonu ile öncesi ve sonrası öngörüsünü görebilmek hastanın tedaviye karar vermesi açısından çok belirleyici. Doktorlar açısından değerlendirmek gerekirse de ortodontik tedavi planlamalarını masa başında özel yazılımlar ile yapmak çok büyük konfor sağlamakta. Hastanın fotoğrafları, röntgeni ve dişlerinin modeli ekranınızda dururken en ufak detayına kadar tedaviyi planlayabilmek başarılı sonuçlar sağlıyor. Bu sayede milimetrik olarak dişlerin yüze göre hangi noktada olması gerektiği, eğimleri, boyutları, hareket sıralaması gibi birçok detayı tek tek planlama mümkün oluyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

İlandır