Şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler
Şeffaf plaklar kullanılarak uygulanan ortodontik tedaviler hakkında merak edilenleri EEC Smile Clinic kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Emel Engin Çakıroğlu yanıtladı.
Şeffaf plak tedavisi nedir?
Şeffaf plak tedavisi, doğal dişleriyle gülümsemek isteyen hastalarımız için sunduğumuz bir ortodontik tedavi seçeneğidir. Bu tedavide kişiye özel hazırlanmış plaklar kullanılarak diş hareketleri sağlanır.
Şeffaf plaklar şeffaflığı sayesinde neredeyse fark edilmiyor, yeme - içme kısıtlaması bulunmuyor, tedavi kontrol sıklığı az olup ve genellikle kısa süren tedavi süreci bulunuyor. Şeffaf plaklar aynı zamanda takıp çıkarılabiliyor.
Şeffaf plak tedavilerinde önerilen yaş aralığı nedir?
Ortodontik tedavilerde, kişinin diş ve çene yapısına bağlı olarak farklı yaşlarda farklı tedavi seçenekleri planlanabilir. Özellikle büyüme ve gelişim dönemindeki çocuklarda, ileride oluşabilecek problemleri önlemek amacıyla erken yaşlarda tedavi önerebiliyoruz. Ancak genel anlamda şeffaf plaklarla tedaviler 7 yaşından itibaren diş, diş eti ve kemik sağlığı uygun olan tüm çocuklarda, erişkinlerde ve yetişkinlerde uygulanabiliyor.
Çocuklar için tavsiye edilen ilk muayene dönemi ne zaman? Süt dişleri ağızdayken bu tedavi uygulanabiliyor mu?
Çocuklar için ilk ortodontik muayene yaşı ilk ana dişlerinin çıkmaya başladığı 6-7 yaş civarıdır. Özellikle çocuklarda sıklıkla karşılaşılan çene darlıkları, erken süt dişlerinin kaybına bağlı yer darlıkları ve diş sürme bozuklukları erken dönemde tedavi edilmesini önerdiğimiz durumlardır. Süt dişlerinin hala ağızda olduğu bu dönemde, şeffaf plak tedavisi ile bu sorunlar çözülebiliyor.
Şeffaf plak tedavisi her türlü vakaya uygulanabiliyor mu?
Bu yöntemi; diş çapraşıklıklarının giderilmesi, dişler arasındaki boşlukların kapatılması, çocuklarda çene gelişimlerinin desteklenmesi gibi tedavilerin yanında diş çekimi yapılan ortodontik tedavilerde, hatta çene ameliyatı yapılacak hastaların tedavisinde de uygulanabiliyor.
Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren, bize tedavi ve kontrol aşamalarından bahsedebilir misiniz?
Öncelikle üç boyutlu ağız içi tarayıcılar ile hastaların dişlerinin dijital görüntüleri alınıyor. Elde edilen görüntüler kullanılarak dijital ortamda tedavi planı hazırlanıyor. Hastalar, daha tedaviye başlamadan tedavi süreci, kaç plak kullanılacağı ve tedavi sonrası dişlerinin nasıl görüneceği hakkında bilgilendirilebiliyor. Tedavi planlaması onaylandıktan yaklaşık 3 hafta sonra ise tedavi süreci başlatılıyor.
Şeffaf plakların kullanım süreleri ve kontrol sıklığı nasıl oluyor?
Kişiye özel üretilmiş şeffaf plakların sadece yemek yerken çıkarılmasını ve günde ortalama 20-22 saat kullanılması öneriliyor. Hastalar 10 günde bir plaklarını değiştirerek adım adım dişlerinin düzelmesine tanık olabiliyorlar. Kontrol sıklığı genelde 4-6 hafta olsa da daha uzun aralıklarla (2-3 ayda bir) ve online kontrollerle de hastalar görülebiliyor.
Şeffaf plak tedavilerinde istenen sonuca ne kadar zamanda ulaşılabiliyor?
Tedavi süresi kişiden kişiye, diş ve çene yapısına göre değişmektedir. Çok basit problemler 3-6 ayda çözülebiliyor. Orta ve ileri düzeydeki diş ve çene bozukluklarında tedavi süresi 18-24 aya kadar uzayabiliyor. Şeffaf plaklar dişleri üç düzlemde aynı anda hareket ettirebildiğinden tedavilerde genellikle hızlı sonuç alınabiliyor.
Şeffaf plak tedavilerinde hastaların yeme içme alışkanlıklarında bir değişiklik oluyor mu?
Şeffaf plaklar yemek yerken çıkarıldığı için hastalar diledikleri her şeyi kısıtlama olmadan yiyip içebiliyorlar. Plaklar takılıyken de sıcak içecekler dışında her türlü içeceği tüketebiliyorlar.
Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?
Şeffaf plakların bakımı için su ve diş fırçası kullanmak yeterlidir. Yemek yerken plakların çıkarılması istenildiği için yemek sonrası plakları su ile temizleyip tekrar takmak yeterli oluyor. Hastalardan genellikle gece yatmadan diş fırçası ile plak yüzeylerinin detaylı bir şekilde temizlenmesi isteniyor. Aksi takdirde gece boyunca plak yüzeyinde kalan yemek artıklarının koku ve renklenmeye neden olabilecektir
Ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme nedir?
Hastaların ortodontik tedaviye başlamadan önce en çok merak ettikleri konu dişlerinin tedavi sonrasında nasıl görüneceği. Ağız içi üç boyutlu dijital tarama cihazlarının ortodonti alanına girmesiyle beraber yapılan dijital tedavi planlamaları ile hastalara sanal ortamda tedavi sonrası elde edilebilecek tahmini sonucu daha tedaviye başlamadan gösterilebiliyor. Böylece hastaların tedaviye olan motivasyonları artmış oluyor. Bence bu durum ortodonti alanındaki en büyük gelişmelerden biri.
İlandır