AdvertorialTarladan tabağa takip sistemi kurdu
Sponsorlu

Tarladan tabağa takip sistemi kurdu


Paylaş
Tarladan tabağa takip sistemi kurdu

Kaliteli ve lezzetli gıdanın tarladan son tüketiciye kadar güvenli bir şekilde ulaşması bugünün dünyasının en temel konularından biri. Giderek artan şehirleşme ile insanların gıda ve yemek ihtiyacını dışarıdan karşılama eğilimi yükselirken güvenilir gıda ile ilgili talepler de her geçen gün artıyor. Bu süreçte gıda üreten ve bunu tüketicilerle buluşturan markalara büyük bir sorumluluk düşüyor. Tüketici ne yediğini açık bir şekilde bilmek istiyor ve bu bilince sahip sorumlu markaları tercih ediyor.

GÜVENİLİR ÜRÜN TALEBİ ARTIYOR

Kaliteli ve lezzetli gıdanın tarladan son tüketiciye kadar güvenli bir şekilde ulaşması bugünün dünyasının en temel konularından biri. Giderek artan şehirleşme ile insanların gıda ve yemek ihtiyacını dışarıdan karşılama eğilimi yükselirken güvenilir gıda ile ilgili talepler de her geçen gün artıyor. Bu süreçte gıda üreten ve bunu tüketicilerle buluşturan markalara büyük bir sorumluluk düşüyor. Tüketici ne yediğini açık bir şekilde bilmek istiyor ve bu bilince sahip sorumlu markaları tercih ediyor.

GIDA SEKTÖRÜNE ÖRNEK UYGULAMA

Burger King, Popeyes, Arby’s, Subway, Sbarro, Usta Pideci ve Usta Dönerci gibi markalarıyla bilinen TAB Gıda bu anlamda örnek bir uygulamaya imza atmış durumda. Firmanın oluşturduğu ‘Ne Yediğini Bil’ platformu, tüketilen tüm gıdaların kaynaktan sofraya tüm süreçlerin takip edilmesini sağlıyor. Peki sistem nasıl işliyor? Gıda güvenliği konusunda ne gibi faydalar sağlıyor? Uygulama tüketici nezdinde nasıl karşılık bulmuş? Tüm bunları TAB Gıda Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CMO) Caner Alpaslan’la konuştuk.

HABERSİZ DENETİMLER YAPIYOR

Gıda güvenliği konusunda başka ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Gıda güvenliği konusunda, Gıda Güvenliği Derneği’nin ilk üyelerinden biri olarak, BRCGS sertifikalı tedarikçilerle çalışıyor ve ürünlerimizi ‘helal et sertifikalı’ yerli üreticilerden temin ediyoruz. Kendi fabrikalarımızda da helal üretim standartlarına uygun faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 1.830’dan fazla restoranımızda tüm yasal gerekliliklere titizlikle uyarak, düzenli eğitim ve denetim süreçlerimizi kesintisiz devam ettiriyoruz. Restoranlarımız, üçüncü taraf firmalar tarafından habersiz denetimlere tabi tutuluyor. Hamburger ekmeğinden bisküviye kadar pek çok ürünü, kapsamlı analiz ve kontrollerle tüketicilerimize ulaştırıyoruz.

HİJYEN KURALLARINDA TAVİZ YOK

Çalışanları gıda güvenliği ve hijyen konusunda nasıl eğitiyorsunuz?

Tedarik zincirinden gıda güvenliğine, restoranlarımızın temizliğinden çalışanlarımızın kişisel hijyen konusundaki titiz prosedürlere kadar 360 derecelik bir gıda güvenliği ve hijyen yönetim sistemimiz var. Çalışanlarımıza bu kapsamda düzenli eğitimler veriyoruz. Restoranlarımızın her noktasında çalışanlarımızın gıda güvenliği ve hijyen konusundaki kurallarımıza uymaları işimizin en temel prensibi, bundan taviz vermiyoruz.

NE YEDİĞİNİ BİLMEK TÜKETİCİNİN HAKKI

Platform hangi düşünceyle ortaya çıktı?

Sürdürülebilirlik, güvenilirlik ve şeffaflık gıda sektörünün en öncelikli konusu. İnsanlar ne yediğini bilmek, ailesine kaynağı belli ve güvenli gıda yedirmek istiyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak oluşturduğumuz ‘Ne Yediğini Bil’ platformu, ürünlerimizin kaynağından üretim süreçlerine kadar her detayı şeffaf bir şekilde paylaşarak tüketicilerimize bilinçli seçimler yapma imkânı sunuyor. Tedarikten üretime, taşımadan dağıtıma kadar tüm süreçlerin kontrolünü doğrudan sağladığımız bu yapı, ürünlerimizin yalnızca kaynağını bilmemizi değil, içeriklerini de bizzat oluşturmamızı mümkün kılıyor.

NEREDEN VE NASIL ULAŞILABİLİYOR?

Tüketiciler ‘www.neyediginibil. com’ üzerinden bu platformumuza ulaşabiliyor. Platformda, TAB Gıda çatısı altında bulunan markalarda satılan ürünlerin alerjen, içerik ve besin değerleri bilgilerini detaylı bir şekilde paylaşıyoruz. Ürünlerin üretim alanlarından fotoğraf ve video görüntülerini şeffaf bir biçimde tüketicilerimizle buluşturuyor, sertifikalarımızı ve tedarikçilerimizi açık bir şekilde sunuyoruz. Ayrıca, platform üzerinden güvenli beslenme bilincini artırmak amacıyla gıda güvenliği ve kalitesine yönelik bilgilendirmeler yapıyoruz ve tüketicilerimizin en çok merak ettiği soruları yanıtlıyoruz.

ŞEFFAFLIK MEMNUNİYETİ ARTIRIYOR

Bu uygulamanın tüketicilerden geri dönüşü nasıl?

Restoranlarımızda servis ettiğimiz ürünleri nasıl ürettiğimizi bilmek, bunun tüm aşamalarının izlenebilir olması, hijyen ve güvenli gıda kullanımı gibi konularda her soruya cevap bulabiliyor olmaları tüketicileri fazlasıyla memnun ediyor. Bu konuda misafirlerimizi sisteme yönlendirmek adına yaptığımız çalışmalarla, platforma giriş yapan misafir sayımızda büyük bir oranda artış oldu.

YAPAY ZEKA SOĞUK ZİNCİRDE

Gıdaların taşınması esnasında soğuk zinciri nasıl koruyorsunuz?

Ürünler fabrikadan ana depolara, ana depolardan restoranlara ulaşana kadar hem global hem de yasal olarak belirlenen tüm sıcaklık gerekliliklerini her an çevrimiçi bir şekilde takip ediyoruz. Restoran içlerinde de yine depo sıcaklıklarıyla ilgili olası problemlerde haber veren online sistemlerimiz bulunuyor. Tüm süreçlerimize yapay zekayı entegre ediyoruz.

KENDİ ÜRETİYOR MENÜ MALİYETİNİ AŞAĞI ÇEKİYOR

Kullandığınız ürünleri kendiniz üretiyorsunuz. Bu, ne gibi avantajlar sağlıyor?

Restoranlarımızda kullandığımız ürünlerin büyük bir kısmını kendi ekosistemimizde üretiyor olmamız, maliyet avantajı sağlarken ürün kalitesini kontrol etme yetkinliğimizi de artırıyor. Örneğin, Amasya’daki Ekur Et Entegre Tesisimizden gelen et ürünlerinden, Atakey’de üretilen patateslere ve ekmekten sebzeye kadar tüm süreçlerin şeffaflığı, ürünlerimizin içeriğine tamamen hakim olmamızı sağlıyor. Bu avantaj, hem ürünlerimizin kalite ve lezzet standardını korurken hem de menü fiyatlarındaki artışları sınırlı tutmamıza olanak tanıyor. Yaptığımız fiyat artışları enflasyonun üzerine çıkmadığı gibi, çoğu zaman altında kaldığı oluyor.

ETİNDEN EKMEĞİNE KADAR ENTEGRE TESİS

Şirket, tükettiği ürünlerin hemen hemen hepsini kendisi üretiyor. Restoranlarında kullanılan tüm et ürünleri Amasya’nın Suluova’da kurulu Ekur Et Entegre tesislerinde üretilirken, patatesleri ise yine kendi bünyesindeki Türkiye’nin en büyük patates işleme fabrikalarından biri olan Atakey’den temin ediliyor. Yine, pizza hamurundan hamburger ekmeğine kadar birçok ürünü ekosistem şirketi Ekmek Unlu Gıda’dan karşılanırken, restoranlarda sunulan sebzeler, Antalya’da bulunan Fasdat Sebze Doğrama Tesisi’nde üretiliyor.

22 BİN

TAB Gıda’nın toplam çalışan sayısı.

1830

Türkiye’deki toplam restoran sayısı.

350 MİLYON

TAB Gıda’nın restoranlarını ziyaret eden müşteri sayısı.

204 MİLYON

Bir yılda verilen toplam sipariş sayısı.

6000

Şirketin işbirliği yaptığı esnaf kurye sayısı.

İlandır