AdvertorialTemiz enerjiyle 'alo' ve internet
Sponsorlu

Temiz enerjiyle 'alo' ve internet


Paylaş
Temiz enerjiyle 'alo' ve internet

Daha yeşil ve verimli bir ekosistem oluşturmak için son dönemde yatırımlarını hızlandıran Vodafone Türkiye'nin CEO’su Engin Aksoy, "Türkiye genelinde 11 teknoloji merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen elektriğin yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz" dedi. Aksoy ayrıca, enerji verimliliği çalışmaları sonucunda, şirketin 2020'ye göre baz istasyonu başına enerji tüketimini yüzde 2, mobil veri başına enerji yoğunluğunu yüzde 56 azalttıklarını söyledi.

Dönüşüm daha hızlı olmalı

Türkiye, enerji ithalatı için yılda 90-100 milyar dolar harcıyor. Bu, sürdürülebilir bir durum değil. Enerjide yeşil dönüşüm yani yenilenebilir kaynakların ağırlığının artırılması şart. Son dönemde başta sanayi şirketleri olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarında hatırı sayılır artışlar var. Gelinen noktada Türkiye'nin yenilenebilir kurulu gücü 67 bin 400 megavata ulaştı. Ancak bunun 12 bin 400 megavatı rüzgardan (RES), 18 bin 700 megavatı ise güneşten (GES) sağlanıyor. Oysa bu durum Türkiye'nin gerçek potansiyelinden çok uzak.

11 yılda 80 milyar dolar

Bir taraftan enerji talebinde artış devam ediyor diğer yandan 2053 net sıfır emisyon hedefi bulunuyor. Üstelik 2026 itibarıyla sınırda karbon vergisi de şirketlerin karşısına çıkacak. İşte bunun içindir ki geçtiğimiz günlerde yenilenebilir enerjide 11 yıllık (2035 hedefi) bir yol haritası çizildi, GES ve RES'te 120 megavatlık kondu. Bu hedef için öngörülen yatırım ise 80 milyar dolar. İşin ekonomik boyutu da kadar sürdürülebilirlik odağı da var. Şirketler bu konuda çok fazla mesai harcıyor. Bu şirketlerden biri de son günlerdeki temiz enerji yatırımlarıyla dikkat çeken Vodafone Türkiye.

Sürdürülebilir operasyon

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriği kullanarak operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan Vodafone'un bu alandaki çalışmalarını ve Türkiye'nin net sıfır karbon hedefine sağladığı katkıları Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy anlattı. Kısa süre önce Vodafone'un GES kurulumu için YEO Teknoloji ile yaptığı işbirliğine dikkat çeken Aksoy, "Yap-İşlet-Devret modeli üzerine kurulu bu sözleşme kapsamında, YEO Teknoloji mevcut yıllık enerji ihtiyacımızın yüzde 35’ini karşılayacak güneş enerjisi tesisleri kuracak" dedi.

15 yıl boyunca kullanacak

YEO Teknoloji tarafından yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapılacağını belirten Engin Aksoy, şöyle devam etti: "Santraller, 1.5 milyon metrekare üzerine kurulacak. Projeyle, toplam 3 bin gigawatt saat (GWh) elektrik üretilmesini hedefliyoruz. Bu enerjinin tümünü 15 yıl boyunca sadece biz kullanacağız.  YEO Teknoloji ile yaptığımız bu işbirliği, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda çevresel etkilerimizi azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme kararlılığımızı pekiştiren bir adım."

Yüzde 100'ü yenilenebilir kaynak

Sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda, enerji verimliliğini artırmak için uzun yıllardır yenilenebilir enerji projelerine yatırım yaptıklarını ifade eden Aksoy, "Türkiye genelinde 11 teknoloji merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yıllık toplam 558 gigawatt saat elektriğin yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz" bilgilerini paylaştı. Aksoy ayrıca, Vodafone Grubu'nun  2030’a kadar kendi operasyonlarında, 2040’a kadar değer zincirinde net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt ettiğini vurguladı.

Güneş net sıfır emisyon hedefi için doğacak

Net sıfır emisyon hedefine yönelik attıkları adımlardan da bahseden Engin Aksoy, "Baz yılımız olan 2020’ye oranla Kapsam 1 ve 2 karbon emisyonlarımızın toplamını yüzde 95 oranında azalttık. Kapsam 2 emisyonlarımızı elektrik ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ederek sıfırladık" diye konuştu. Teknoloji merkezlerine çatı tipi güneş enerjisi sistemleri kurduklarını anlatan Aksoy, "2022-23 mali yılı itibarıyla şebekemizdeki yenilenebilir enerji üretim miktarını geçen yıla göre yüzde 4 artırarak toplam 1.1 milyon kilovatsaat elektrik ürettik. Yine aynı dönemde ortaya çıkan toplam 3 milyon ton elektronik atığın yüzde 99’unu geri dönüştürme yoluyla ekonomiye kazandırdık" diye konuştu.

 

Gezegen için döngüsel ekonomi

Elektronik atıklarını dönüşümü için devreye aldıkları uygulamalardan da bahseden Engin Aksoy, "Bu Atıklar Kod Yazıyor projesiyle bugüne kadar 53 iş ortağımızın katkısıyla 22 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü. Farklı illerde açılan 10 kodlama sınıfında 10 bini aşkın çocuğun dijital araçlara erişimi sağlandı. 'Yeşil Gezegen' projesi kapsamında, 7-14 yaş arası çocuklara iklim değişikliği, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında online eğitimler veriyoruz. Bugüne kadar 20 ilde 7 bini aşkın çocuğa ulaştık. Vodafone Grubu, Dünya Doğayı Koruma Vakfı ile 'Gezegen İçin Bir Milyon Telefon' kampanyasını başlattı. Bu kapsamda 3 yılda dünya genelinde 1 milyon telefon toplanacak" dedi.

Türkiye'ye güvenle yatırım

Türkiye'ye duydukları güvenle yatırıma devam ettiklerini söyleyen Aksoy, şu verilerin altını çizdi: "Nisan-Eylül 2024 arası dönemi kapsayan ilk yarıyıl sonuçlarına göre, servis gelirlerimiz 42.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Mobil abone sayımız 25.4 milyona, sabit genişbant abone sayımız 1.4 milyona ulaştı. Faturalı abone sayımız ise 20.2 milyona yükseldi. Dijital kanallarımızı kullanan aylık aktif müşteri sayımız 17.6 milyon olurken, bu müşterilerimizin aylık toplam etkileşimi 304 milyona ulaştı. Her Şey Yanımda online alışveriş platformumuzu erişime açıldıktan sonra 275 milyon kişi ziyaret etti. Vodafone Pay’in ürünlerini kullanan sayısı ise 8,3 milyona ulaştı. Kişisel dijital asistanımız TOBi’nin aylık tekil kullanıcı sayısı 8.5 milyona, aylık sohbet sayısı ise 30 milyona yükseldi."

İlandır