1 yaşındaki bebeğim kusuyor ne yapmalıyım? Bebeklerde kusma hastalık belirtisi midir?
Bebeğiniz kusmaya başladığı an onu yan çevirmeniz ve yüzüstü bir hale getirmeniz gerekir. Bebek kustuktan sonra işaret parmağınız ile bebeğinizin ağız ve boğaz bölümünü kontrol ediniz. Bebeklerin kusmasının sebebi iltihap, enfeksiyon veya apandisit gibi rahatsızlıklar olabilir. 1 yaşındaki bebeğim kusuyor ne yapmalıyım ve bebeklerde kusma hastalık belirtisi midir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Eğer bebeğiniz günde 3 defadan fazla kusuyorsa, kusmuğun formu kanlı ya da yeşil bir renkte ise mutlaka bir doktor tarafından bebeğinizin muayene edilmesi gerekmektedir.
1 YAŞINDAKİ BEBEĞİM KUSUYOR NE YAPMALIYIM?
Eğer bebeğiniz herhangi bir neden olmadan aniden kusmaya başladıysa bebeği yan veya yüzüstü bir hale getirin.
Kusması bekleyene kadar kesinlikle bebeğe müdahale etmeyiniz. Kusma sonrasında katı gıdalar vermekten kaçınınız. Kusma bittikten sonra ağız için mutlaka parmağınız ile birlikte temizleyiniz.
Kusma parçalarının bebeğin yutmaması gerekmektedir. Eğer bebek aşırı şiddetli ve günde 5 defadan fazla kusuyorsa mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Öksürük, ateş ya da enfeksiyon bulguları var ise doktor tarafından verilen ilaçlar ile çocuğun tedavi olması gerekir.
Eğer bebeğiniz kusuyorsa ilk 12 ile 24 saat içerisinde sıvı ile diyet takviyesi yapılması gerekmektedir. Kusma için eğer belirlenen bir hastalık yoksa doktor ilaç vermez. Bu durumda evde hazırladığınız yöntemleri çocuğunuza uygulayabilirsiniz, o yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kusma gerçekleştikten sonra kesinlikle bebeğe yemek vermeyiniz.
- Midenin en az bir saat boş kalması gerekmektedir.
- Kusmadan bir saat sonra yarım çay bardağı su veriniz.
- İçtiği suyu kusmaz ise yarım çay bardağı daha su verebilirsiniz.
Eğer ishal gibi durumlar görünüyor ise meyve suyu veya gazla içecek vermeyiniz. Nane limon gibi mideyi rahatlatacak ve galeta gibi mide suyunu alacak yiyecekleri verebilirsiniz.
BEBEKLERDE KUSMA HASTALIK BELİRTİSİ Mİ?
Kusma refleksi mideden gelmez, kusma tamamen beynin yaydığı sinyallerden dolayı meydana gelir. Kusma aslında vücudun kendini koruma yöntemidir. Vücudun içerisine giren yabancı maddelerin veya zararlı maddelerin atılması için beyin bir savunma gerçekleştirir, bu savunma kusma eylemidir. Bazı durumlarda mide bulantısı aniden gelebilir, kusma gerçekleşebilir bazen ise kusmadan sonra bu bulantılar geçebilir. Çocuklarda kusmaya sebep olabilecek hastalıklar ise şu şekildedir;
- İdrar Yolu Enfeksiyonu
- Apandisit
- Mide Ülseri
- Bağırsak Enfeksiyonu
Ani kusmalar ise sıklıkla bağırsak enfeksiyonundan dolayı görülmektedir. Sürekli kusmak ise kesinlikle bir hastalık sebebidir. Viral enfeksiyonlar sıklıkla çocuklarda mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Sıklıkla viral enfeksiyon geçiren çocuklarda gece kusması ya da ani kusma gibi belirtiler görülebilir. Ani kusmalar sıklıkla bir veya iki gün içerisinde geçmektedir. Kusma ile birlikte bulantı, ateş ve halsizlik görülebilir.
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?