ANNE SÜTÜNÜN YAPISI
Anne sütü temel olarak makro besin ögeleri olarak bilinen karbonhidratlar, proteinler, yağlar ile mikro besin ögeleri olarak bilinen vitaminler, mineraller ve sudan oluşur. Makro besin ögeleri vücuda enerji-kalori sağlar.
Anne sütünün karbonhidratı, süt şekeri olarak bilinen laktozdur. Bir litre anne sütü 8-10 gram protein, 65-70 gram laktoz, 38-40 gram da yağ içerir. Anne sütünde ayrıca oligosakkaritler olarak adlandırılan bileşenler bulunur.
Prebiyotik etkiye sahip olan oligosakkaritler, anne sütünde laktoz ve yağlardan sonra en yüksek miktarda bulunan besleyici olmayan biyoaktif bileşenlerdir.
Halk arasında ağız sütü olarak bilinen kolostrumda 20-25 gram/litre, olgun anne sütünde 10-15 gram oligosakkarit bulunur.
Anne sütünde 200’den fazla oligosakkarit tespit edilmiş, 130’dan fazlasının yapısı tanımlanmış durumda. Mide asidi ve sindirim enzimlerine karşı dirençli olan anne sütü oligosakkaritleri, prebiyotik gibi davranarak bağırsaklarda yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlıyorlar.
Prebiyotik etkiye sahip olan anne sütü oligosakkaritler, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde ve güçlenmesinde, bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesinde önemli rol alıyor, hastalık yapıcı mikroorganizmaların bağırsak duvarındaki hücrelere yapışmasını engelliyor, bu özellikleri ile bebekleri ishal başta pek çok enfeksiyon hastalığından koruyor, alerji riskini düşürüyor ve bazı oligosakkaritlerin yapısında bulunan sialik asit içeriğiyle beyin gelişimi ve öğrenme yeteneği üzerinde önemli işlevlere sahip.