Bebeklere grip aşısı yapılır mı? Bebeklere grip aşısı ne zaman yapılır?
Bebeklere grip aşısı ne zaman yapılır? Bebeklere grip aşısı yapılır mı? Bu soruların cevabı sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte anne ve babalar tarafından merak edilmeye başladı. İlkokul 1. sınıf öğrencilerinin bugün yüz yüze eğitime başlayacak olması, salgın sebebiyle ebeveynlerde bazı kaygıların oluşmasına neden oluyor. "Bebeklere grip aşısı ne zaman yapılır?" sorusunun cevabını, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz verdi.
Okulların açılması ve mevsimsel değişiklikler nedeniyle çocuklarda grip aşısının önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz “Bir yandan corona virüs süreci ile mücadele ederken bir yandan da mevsimsel başka hastalıklar da kapıda olabilir. Yaz aylarında sıklığı artan ishal enfeksiyonlarını geride bırakmak üzereyken, kapıda influenza sezonu var” diyerek aşının önemine vurgu yapıyor…
BEBEKLERE GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
“Her sene, bir önceki senenin influenza suşlarına (ailelerine) göre hazırlanan grip aşıları, sonbaharda tekrar konuşulmaya başladı” diyen Armağan Oğuz sözlerine şöyle devam etti:
İnfluenza enfeksiyonu, burun akıntısı, öksürük, ateş, boğazda yanma hissi, halsizlik ve eklem ağrılarıyla giden tipik bir gribal enfeksiyon tablosudur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından özellikle risk altındaki gruplarda grip aşısı uygulaması önerilir. Bu risk grupları, kronik akciğer hastalıkları olan kişiler, hamileler, obezite sorunu olanlar, sigara kullananlar ve sağlık çalışanlarıdır. 6 ay- 5 yaş arasındaki çocukların da grip aşısı olmaları öneriliyor.
GEBELİĞİN İLK 3 AYINDA GRİP AŞISI YAPILMAZ
Grip aşısının 6 ay-3 yaş arası çocuklarda, ilk kez grip aşısı yapılıyorsa 1 ay ara ile iki kez yarım doz uygulanması gerektiğini aktaran Dr. Oğuz “Yine bu yaş grubundaki çocuklara, daha önce aşılanmışsa 1 kez yarım doz yapılır. 3-8 yaş arası çocuklarda ilk kez yapılıyorsa, 1 ay ara ile 2 kez tam doz uygulanır. Bu çocuklar, daha önce grip aşısıyla aşılanmış ise 1 kez tam doz olarak aşılanır. 9 yaş üstü çocuklara, her yıl tek doz grip aşısı uygulanır. Grip aşısı, 6 aydan küçük bebeklere, gebeliğin ilk üç ayı içinde olanlara ve şiddetli yumurta alerjisi olan bebeklere uygulanmaz” dedi.
ÇOCUKLARDA MASKE TAKILMA ALIŞKANLIĞI OLUŞTURULMALI
Astım, kalp ve kanser hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan çocuklarda grip aşısının önemine vurgu yapan Armağan Oğuz “Bağışıklık sorunları olan çocuklar içinde mutlaka aşı uygulaması yapılmalı. Grip aşısı dışında, el yıkamayı ihmal etmeme, dengeli ve sağlıklı beslenme, sık sık ortamı havalandırma ve kalabalık ortamlara girmekten kaçınma en önemli korunma şekillerimiz olmalı. Çocuklarımızı ortak kullanım alanlarından uzak tutmak, maske takma alışkanlığını geliştirmelerini sağlamak en önemli görevimiz” dedi.
- 2 yaş altı bebeklerde akut bronşite dikkat!
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Bebeklerde saç dökülmesi neden olur? Bebeklerde saç dökülmesine iyi gelen doğal kür tarifi
- Bebeklerde ağız kuruluğu neden olur?
- Bebeklerde horlama neden olur? Bebeklerin horlaması normal midir?