Çocuğunuzu boğulmalara karşı korumanın kesin kuralları!
Küçük çocuklar yaz mevsiminde tehlikelere daha açık. Tatilde ebeveynlerin her an dikkatli olmaları gerektiğini belirten uzmanlar, çocukların havuzda veya havuzun yakınında bir yerde 1 sn bile yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Çünkü küçük bebekler bir karış suda bile boğulabiliyor.
11 Temmuz 2022 , Pazartesi 16:56
Çocuğun havuzda veya havuzun yakınında bir saniye bile yalnız bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Bir çocuğun boğulması için dize kadar gelen su seviyesi yeterlidir. Küçük bebekler ise bir karış suda bile boğulabilirler." diyor. Buna göre Dr. Gündoğdu, çocuklu aileler için şu tavsiyeleri veriyor:
Haberin Devamı
- Çocuğun her zaman elle uzanabileceğiniz kadar mesafede bulunmasına dikkat edin.
- Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıklarla çevirin.
- Havuzun yanında bir telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun.
- Su yatağı gibi şişme havuz oyuncaklarından sakının, kurtulma amacıyla sarılabilirler ama can simidi gibi etkili değillerdir.
AYRICA:
Çocuklar suda oynamayı severler ve 4-5 yaşlarına kadar sudan korkmazlar. Tehlike kavramı henüz oluşmayan 1-3 yaş arası çocukların içgüdüsel olarak sıcak banyo küvetlerine, yüzme havuzlarına, büyük su birikintilerine atlamaları, onları boğulma riski ile karşı karşıya bırakıyor.
- Çocuğunuz yüzme biliyor olsa da veya simit ve kolluğu bulunsa da onu suda tek başına bırakmayın.
- Tatil dışında olduğunuz zamanlarda da her ne şart olursa olsun çocuklarınızı ve bebeklerinizi banyoda bir an bile yalnız bırakmayın.
- Bebeğinizi suyun içindeyken yetişkin biri haricinde, diğer çocuklara emanet etmeyin.
- Bebeklerinizi birikmiş su dolu kovanın yakınında bırakmayın. Yarı dolu bir temizlik kovasında bile çocuklar birkaç saniye içinde boğulabilir.
- Bir havuzunuz varsa havuzda oyuncak bırakmayın. Çocuğunuz onu almaya çalışabilir.
- Şişme havuzları kullandıktan sonra mutlaka boşaltın.
- Çocuklara, suyun içinde koşulmaması gerektiği, bir başkasını suyun içinde itmemesi gerektiği, bir başkasının üzerine atlamaması gerektiği, fırtınalı, dalgalı kötü havalarda yüzülmemesi gerektiği gibi kuralları öğretin.
- Siz de bilinmeyen bir yerde veya tek başına denize girmeyin, derinliği bilinmeyen bir yerde suya atlamayın. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin.
BUNLARI DA OKUYUN
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?