Menejit aşısı ne zaman yapılır?
Menejit adı verilen beyin zarı iltihaplanması 1 aylık bebekler ile 5 yaşındaki çocuklar başta olmak üzere her yaştan çocuk ve yetişkini etkileyen bir hastalıktır. Peki, menenjit belirtileri nedir, tedavi yöntemleri nelerdir? Menejit aşısı ne zaman yapılır? İşte merak edilen soruların cevapları…
Beyni çevreleyen zarın iltihaplanması olarak bilinen menenjit her yaştan çocuğu ve yetişkini etkileyen hastalıkların başında geliyor. Ölüme ve kalıcı sakatlıklara yol açabilen menenjit yani meningokok virüsü yaş almamış bebeklerde sinsi seyredebiliyor. Peki, menenjit belirtileri nedir, tedavi yöntemleri nelerdir? Menejit aşısı ne zaman yapılır? İşte merak edilen soruların cevapları…
Menenjit belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
"Neisseria" ve "meningitidis" bakterisinin etken olduğu menenjit hastalığının belirtileri arasında; ateş, ciltte basmakla solmayan kırmızı renkte döküntüler ve şok tablosunun bir arada görülebiliyor. Bulantı, kusma, baş ağrısı, ense sertliği, fotofobi (ışık ve aydınlıktan rahatsız olma, acı duyma), fontanel (bıngıldak) kabarıklığı, bilinç durumunda değişikliktir. Bunların yanında; ateş, emmede azalma, huzursuzluk, çevreye ilginin azalması da belirtiler arasında sayılabilir.
Meningokok, menenjit ve meningokoksemiye neden olan bir bakteri. Kan dolaşımına girerek çoğalır ve hızlıca organ yetmezliğine yol açar. Meningokoksemi, Soğuk algınlığı bulguları ile başlar. Birkaç saatte vücutta küçük mor noktalar belirir. Hızlı ve uygun tedaviye başlanmazsa saatler içinde hasta kaybedilir.
Bebeklerde Menenjit sinsi seyrediyor
Herkes meningokok hastalığına yakalanabilir. Ancak 2 yaş altı bebeklerde sinsi seyreder. Bunun nedeni, semptom vermeyen üst solunum yollarında ki taşıyıcılıktır. Solunum yolu sekresyonları ve damlacık yoluyla insanlara bulaştığından, askeri kışla, okul, kreşler gibi kalabalık yerlerde salgınlara sebep olabilir.
Menenjit aşısı ne zaman yapılır?
Son yıllarda Suudi Arabistan da salgınlar görüldüğü için, Hacca gideceklere aşı yapılıyor. Menactra: 9-23 aylık çocuklara en az 3 ay arayla iki doz, 2 yaşından 11 yaşına kadar olan çocuklara ise tek bir doz şeklinde uygulanır. Nimenrix: 12 aylıktan itibaren çocuklara, ergen ve yetişkinlere tek bir doz şeklinde uygulanır. Her iki aşıda kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanıyor. Asla damar içine, deri içine ya da deri altına enjekte edilmemelidir.
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?