Pandemi döneminde doğan çocuklar
11 Mart 2020’den sonra doğan çocuklar dünyayla pandemi dönemindeyken tanıştı. Doğduklarında çevrelerinde onları görmek için sıraya girenlerden uzaktılar, sadece ebeveynleri ve belki kardeşlerinden başka uzun süre kimseyi göremediler. Büyükanne ve büyükbabaları, halaları, teyzeleri, amcaları ve dayıları pandemide doğan çocukların hayatına geç dâhil olmak zorunda kaldılar. Bunun gibi pek çok yeni durumun çocuklar üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?Psikolog Ezgi Külekçi konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Yeni doğan bebeklerin çevrelerinin bol uyaranlı, çeşitli ve hareketli olması onların bilişsel ve duygusal gelişimleri için kritik önem taşır. Günümüz koşullarına baktığımızda yeni doğan bebekler için çevreyi çeşitlendirmek zor gibi görünse de hareketli ve bol uyaranlı hale getirebiliriz. Uyaran dediğimiz şey de tepki vermesini sağlayacak herhangi bir davranış aslında. Bu yüzden ebeveynlere daha fazla rol düşüyor. Bu durumun pozitif yanı yok mu? Var tabii. Çocuklar anne babalarıyla çok daha fazla vakit geçirebiliyorlar. Çalışmak zorunda olup doğumdan 3 ay sonra işe başlamak durumunda kalan annelerin çoğunluğu evden çalışmaya başladığı için çocuklarıyla beraber olabiliyorlar. Bu da anne ve çocuğun ilişkisini güçlendiriyor, çocuğun daha sağlıklı bağ kurmasını sağlıyor.
PEKI YA EBEVEYNLER?
Pandemi çocuklar için nasıl zorsa, ebeveynler için de bir o kadar zor. Evde çalışma düzeni kurulunca, ev ve iş birbirine girdi. Bir de evde küçük çocuk varsa ebeveynlerin kendilerine ayırdıkları zaman dilimi oldukça kısaldı. Zaman yönetimi yapmak daha da kritik bir hal aldı. Belki güne başlarken ilk iş olarak, bir kâğıda ya da ajandanıza, neler yapacağınızı, hangi işe ne kadar vakit ayıracağınızı yazarsanız gününüze uzaktan bir bakış atmış olup, kendinize ait vakit yaratabilirsiniz. Ne dersiniz?
- Bebeklerde zeka geriliği nasıl anlaşılır? Zeka geriliği belirtileri nelerdir?
- Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Ek gıdaya ne zaman geçilir?
- Bebeklerde göz kuruluğu nasıl geçer? Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?
- Bebeklerin alerjisi olduğu nasıl anlaşılır? Bebeklerde alerji belirtileri nelerdir?
- Bebek bezi nasıl değiştirilir?