Yenidoğan bebeklerde emzirme nasıl olmalıdır?
Yenidoğan bebeklerin doğduktan hemen sonra mümkünse ilk yarım saatte, en geç ise 1 saatte emzirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bebeklerin ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesini öneriyor. Eğer bebeğin uykusu 3-4 saati geçerse, bu durumda uyandırılıp emzirilmesinde bir sakınca görülmüyor. Bebeklerini yeni kucağına almış annelerin en çok merak ettiği emzirme konusu hakkında yenidoğan yoğun bakım uzmanından bilgi aldık.
Yenidoğan bebek nasıl emzirilmelidir, "sütüm gelmiyor" diyerek mamaya başlamak doğru mu, anne sütünün çoğalması nasıl sağlanır? İşte bebeklerini kucağına yeni almış annelerin en büyük endişeleri. Biz de annelerin tüm bu endişelerine bir cevap bulmak için Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ'a emzirme ile ilgili merak edilenleri sorduk.
YENİDOĞAN BEBEKLERDE EMZİRME NE SIKLIKLA OLMALI?
Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, "bebek dünyaya geldikten sonra ilk ne zaman ve hangi sıklıkla emzirilmeli konusundaki sorularımızın cevabına "Mümkünse ilk yarım saatte, en geç ise 1 saat içinde emzirilmelidir." diyerek başlıyor. "Çünkü daha sonra bebek uykuya dalmak isteyecek ve bebeği uyandırmak zorlaşacaktır." diye uyarıyor. Bebeklerin ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Bozdağ, bebeğin uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bebek 2-3 haftalık olduktan sonra ise kendisi de açlığı hissedeceğinden uyanıp emmek istemeye başlıyor.
‘’SÜTÜM GELMİYOR’’ ENDİŞESİYLE MAMAYA BAŞLAMAK DOĞRU MU?
Bebeğe doğru pozisyon verilip emzirilmesi sağlandığı müddetçe, anne sütünün gelmemesi diye bir durum olmaz. Ancak doğum sonrası kaygılı annelerde, bebeğin aç kalma korkusu nedeniyle mamayla besleme eğilimi ortaya çıkabilir. Bu nedenle annenin desteklenmesi, emzirme danışmanlarının anneye emzirmeyle ilgili eğitimi ve psikolojik desteğin sağlanması çok önemli.
ANNE SÜTÜ NASIL ÇOĞALTILIR?
Anne sütünü artırmak için yeterli sıvı almak ve dinlenmek en önemli faktörlerdir. Günde 2-3 litre arası su veya sıvı içecekleri alması yeterli olur.
BEBEKLERDE GAZ ŞİKAYETİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Sağlıklı bebeklerde görülen nedensiz ağlamalara kolik (gaz sancısı) diyoruz. Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3-4’üncü aylardan sonra geçer. Sıklıkla akşamları, durdurulamayan ağlama nöbetleri şeklinde kendini gösterir.
BEBEĞİN GAZI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Sürekli huzursuzluk hali ve rahatlamak için anneyi emme isteği olur. Bu istek besleme amaçlı değil sakinleşmek içindir. Memede aşırı duran bebek, kapasitesini aşan miktarda anne sütü aldığı için kusabilir. Karın şişkin olabilir ve bebek bacağını karnına çekerek gazı atmaya çalışır. Bu dönem, ağlama krizleriyle iç içedir. Genellikle akşamları ve geceleri ani çığlıklar şeklinde ortaya çıkar.
BEBEKTE GAZ NASIL ÖNLENİR?
Anne bebeğini emziriyor ise, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalıdır. Soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt gaz yapabilir. Kafeinli içecekler, çikolata, çay da gaz yapabilir. Alerjik yapılı bazı anneler, inek sütü içeren gıda tükettiğinde bebekte fazla gaz, isal, deri döküntüsü, burun akıntısı, öksürük gibi alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Emziren anne bu durumda kendi diyetini gözden geçirmeli, bir süreliğine bu yiyecek-içeceklerden uzak durmalı. Her beslenme sonrası bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalı. Gaz sancıları olduğunda anne-baba ninniler mırıldanıp bebeği kucağında gezdirmelidir. Ritmik hareketler ve devamlı sesler (elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi gibi) sakinleştirici olabilir.
- Çocuklarda hırıltı neden olur? Hırtıltıyı gideren tarif
- Bebeklerde kulak tıkanıklığı neden olur? Belirtiler, tedavi yöntemi
- Yenidoğan fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Yenidoğan fotoğraf çekimi ne zaman yapılır?
- Diş buğdayı nedir? Diş buğdayı neden yapılır?
- Bebeklerde süt alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir?