Boşanma, tüm aile bireyleri için oldukça zorlu bir süreçtir. Bununla birlikte boşanma sürecinden en çok etkilenenlerden biri de çocuklardır. Bu sürecin çocukların psikolojilerine zarar vermeden atlatılabilmesi için özen gösterilmesi gerekir. Peki, boşanmanın çocuk üzerinde etkileri nelerdir? Boşanma sonrasında çocuğa nasıl davranılmalıdır? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için uzmanından aldık.
Aileler için açıklanması en zor konulardan biri, çocuklarına boşanma kararlarını açıklamaktır. Elbette ki kavga gürültü içinde büyümek çocukların sağlıklı gelişimini büyük oranda zedeleyecektir ve bazı durumlarda boşanma bir aileye huzur ve dinginlik getirecek tek yol olabilir. Bununla birlikte boşanma sürecinin çocuğa en doğru şekilde yansıtılması oldukça önemlidir. Peki, boşanma sürecinde çocuk nasıl etkilenir? Bu süreçte çocuğa nasıl davranılmalıdır? Uzman Klinik Psikolog Havva Tecer konu hakkında bilgiler verdi.
Çocuklar kaç yaşında olursa olsun kuşkusuz fiziksel ve psikolojik gelişimini en güzel şekilde ailesinin içinde tamamlar. Çocuklar hem annenin hem de babanın ilgisine, sevgisine, şefkatine muhtaç bir varlıktır. Ruhsal ve zihinsel açıdan sağlıklı olması için aile birliğine ihtiyaç duymaktadırlar. Maalesef günümüzde yıkılan ailelere çok fazla rastlamaktayız. Elbette kadın ve erkeğin istemeden yaşadıkları boşanma sürecinde çocuklar da daha ağır yükün altına girmekte ve anne babanın boşanmasını hiç istemedikleri halde sonuçlarına katlamak zorunda kaldıkları uzun ve yorucu bir süreç içerisinden geçmektedirler.
Boşanma sonrası eşlerden birisi çocuğa karşı yeterince sorumlu davranmadığı takdirde çocukta uyum ve davranış sorunları görülebilmektedir. Yıpratıcı bu sürece çocuğun dünyasından baktığımızda genel olarak anne ve babasının boşanmasından kendisini sorumlu görebilme eğilimi olmaktadır. Büyüklerin tartışması ve sonraki süreçlerde kendisinin sorunlu olduğu düşünüp suçlama eğilimi olabilmekte bu duygularını da dışarıya tırnak yeme, alt ıslatma, sık sık hasta olma gibi sorunlar yaşaması olası bir durum olabilmektedir.
Çocuk ergenlik döneminde ise evden veya okuldan kaçma, arkadaşları ile sık tartışma yaşama, kendisine ait olmayan eşyaları izinsiz alma, depresyon ve anksiyete yaşamasına neden olabilmektedir. Bunları göz önünde tutacak olursak anne ve babanın çocuğa karşı yaklaşımı oldukça önem kazanmaktadır. Ebeveynler aralarındaki sorunları çocuğun yanında onun dünyasını yıkacak şekilde tartışmamalıdırlar. Çocuk aile içindeki problemleri hisseder, görür ve duyar ve kendisinin bu kötü durumda payı olduğunu düşünüp suçlama eğilimi olabilmektedir bu da çocukta belki yıllarca sürecek travma yaşamasına neden olabilmektedirler. Ebeveynlerin aralarında ki çatışmanın uzaması çocuğun depresyona girmesine zemin hazırlar. Ebeveyn olarak yapacağınız şey aranızda her ne sorun olursa olsun çocuğunuza elinizden geldik kadar belli etmemeye çalışmak olmalıdır.
PEKİ BOŞANMA ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALIDIR?
Ebeveyn olarak çocuğa boşanma süreci açık anlaşılır bir üslupla anlatmak gerekir. Anne ve babalıktan boşanma olmadığını sadece anlaşamadığınızdan dolayı artık aynı hayatı paylaşmaktan ayrıldığınızda ömür boyu her zaman anne ve baba olarak onun yanında sevip destek olacağınızı onun anlayacağı bir üslupla anlatmalısınız. Bu süreci anlattığınız an onun sizin veya diğer yetişkinler gibi bu süreci hemen kabul etmesini beklemeden sabırlı yaklaşmakta fayda vardır. Anne baba olarak aranızdaki büyük sorunların varlığından çocuğunuzu uzak tutmalı onun kaldıramayacağı yükün altına koymaktan kaçınmalısınız. Çocuğunuzun yaşına göre konuşma yapmalı ayrıntılara girmeden onun dünyasındaki anne ve baba figürünün yıkılmamasına özen göstererek anlatmanızda fayda vardır.
BOŞANMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?
Boşanma demek eski aile düzenin bozulup yerine yeni bir düzenin kurulması anlamına gelen belki bir taraf için belki de iki taraf için meşakkatli bir süreçtir. Çocuk için travma etkisi yaratacak bu süreç için ebeveynelerin çok dikkatli ve önem vermesi gereken zorlu bir süreçtir. Evlilik esnasında kadın veya erkek gerçekten mağdur edilmiş ve karşı tarafın belki kendisi belki de aile tarafından çok fazla canı yanmış olabilmektedir. Ancak unutulmaması ve dikkat edilmesi gereken mağduriyetin sebebi olarak görülen kişi çocuğun annesi veya babasıdır. Mağdur edilen taraf belki yıllarca acı çekmiş bunu kaldıramayacak hale gelmiş bunu çevresindeki kişilerle paylaşmak ve kendini rahatlamak istemedi anormal bir davranış değildir, fakat ortada bir çocuk varsa bu paylaşımına çok dikkat etmesi gerekir, çocuğun yanında paylaşılmamasına özen gösterilmelidir.
BOŞANMA SONRASI EBEVEYNLERİN YERİNE GETİRMESİ GEREKEN SORUMLULUKLAR NELERDİR?
Eşler boşanma sonrası aralarında ne geçerse geçsin arkadaş kalmaya özen göstermelidirler. Ömür boyu aralarında bir bağ olan çocukları vardır, çocuğun yaşamı boyunca iniş çıkışlar önüne çıkabilecek farklı sorunlar olacaktır. Bu sorunları bazen birbirlerinden yardım alarak çocuklarının sorunlarına çare arama ortak karar verme çözüm bulma davranışları geliştirmeleri gerekir. Her iki ebeveyninde hatırlaması gereken, çocuklarının varlığı ve geleceğinin, aralarında ki sorundan daha önemli olduğudur.
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının