ÇocuklukÇocuğumun sınavlarda başarılı olması için neler yapmalıyım?
Paylaş
Çocuğumun sınavlarda başarılı olması için neler yapmalıyım?

Yaklaşan büyük sınavlarınız var ve elinizden gelen her şeyi yapıyor fakat yeterli başarıya ulaşamıyor musunuz? Sınavlarınızdan önceki günler ve haftalarda çalışma sürenizi en iyi şekilde planlayamıyor musunuz? Sınava girme becerilerinin bir sonraki seviyeye taşınmasına yardımcı olacak ipucu ve püf noktalarını Posta.com.tr okuyucuları için uzmanına sorduk.

Öğrencilerin hem okul sınavları hem de hazırlandıkları lise ve üniversite sınavlarında en büyük kuşkuları nasıl doğru bir çalışma sistemiyle ilerleyecekleri konusunda oluyor.

Haberin Devamı

Eğitimci Can Uysal, sınavlarda başarılı olmak isteyen öğrencilerin öncelikle planlı olmaları gerektiğini açıklıyor; “kendinize ders çalışmak için yeterli zaman ayırmanız, yani hazırlıklarınıza erken başlamanız önemlidir. Bunu yapmak, daha önce çalışmış olduğunuz ve hiçbir şeyi son ana bırakmadığınız her şeyi gözden geçirmeniz ve okuduklarınızı baştan sona gözden geçirmeniz için size bolca zaman verecektir. Bu nedenle çalışma öncesi planlama yapmak oldukça önemlidir.” diyor.

ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLAYIN

Eğitimci Can Uysal, öğrencilerin her konu için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğunu tespit ettikten sonra çalışma programları ve egzersiz yapmalarını öneriyor. Bu, zamanın etkili bir şekilde yönetilmesini sağlıyor ve tüm gerekçelerin ele aldığından emin olunmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

“Sınav takviminize göre programınızı, kaç sınavınız olduğunu ve bu sınavlara hangi günlerde girmeniz gerektiğini öğrenin ve çalışma programınızı buna göre planlayın, çünkü bazı konulara diğerlerinden daha fazla hazırlık süresi ayırmak isteyebilirsiniz.”

ÇALIŞMA ALANININ DÜZENLİ OLMASI ÖNEMLİ Mİ?

Eğitimci Uysal, sınavlara hazırlanmaya başlamadan önce, etraftaki her şeyin iyi organize edildiğinden emin olunması gerektiğini vurguluyor. Notlar, ders kitaplar ve çalışma materyallerinin el altında bulundurulması ve tüm dikkat dağıtıcı unsurların uzak tutulması, özellikle teknolojik aletlerin çalışma alanda olmaması dikkatin toplanması açısından önemli oluyor.

Çalışma alanının rahat olması önem taşıyor. Eğitimci Uysal, bazı çocuklar çalışırken tamamen sessiz olduklarında daha iyi odaklanabildiklerini, bazıları ise odaklanamadıklarını ve bu yüzden alanın öğrencinin kendi ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Çocuğumun sınavlarda başarılı olması için neler yapmalıyım

BESLENME GERÇEKTEN SINAV BAŞARISINI ETKİLİYOR MU?

Eğitimci Uysal, öğrencilerin sağlıklı beslenip, düzenli uyuyup, iyi dinlenirlerse daha verimli çalıştıklarını belirtiyor.
Sağlıklı beslenme, abur cuburları sınırlamakla başlıyor. Pek çok kişi, sınava hazırlanırken kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin programlanma saatlerinden kaçınmak için abur cubur yemeye meyillidir oluyor ancak bu uygun bir tercih olmuyor çünkü ders çalışma ve sınavlar sırasında biraz fiziksel aktivite veya düzenli egzersiz ile birlikte sağlıklı beslenme başarıya götüren en önemli unsur arasında yer alıyor. Konsantrasyonu ve hafızayı geliştirecek doğal, taze, vitamin açısından zengin yiyecekler seçmek, beyin için iyi olan sağlıklı yiyecekleri atıştırmak önem taşıyor.
Eğitimci Uysal, bol su içmenin de büyük önem taşıdığını ve bunun bir sınava çalışırken veya hatta bir sınav sırasında geçerli olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

HEDEF MUTLAKA BELİRLENMELİ

Eğitimci Uysal, öğrencilerin çalıştıkları her seans için bir hedef belirlemelerini belirtiyor. Öğrencilerin ne kadar çalıştıklarını ve ne kadar başarabilecekleri noktasında takibin önemli olduğunu belirtiyor.

DÜZENLİ MOLA VERMEYİ SAKIN UNUTMAYIN

Eğitimci Uysal; “herkes için geçerli olduğu gibi, sekiz saat boyunca çalışamaz veya ders çalışamayız, aslında aynı konsantrasyonu yaklaşık bir veya iki saatten fazla tutmak çok zor hale gelir. Bu, sınavlar sırasında bile geçerlidir.”
Öğrenciler çok fazla saat ders çalışmanın daha verimli sonuçlar vereceğini düşünebiliyor ancak bu doğru değil. Ara vermeden çalışmak, öğrencileri tüketiyor ve etkili bir şekilde çalışmak ve bilgileri saklamak için enerjisiz kalınmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Uysal; 10 ila 15 dakikalık düzenli molalar vermeyi, bir şeyler içmeyi veya hızlı bir yürüyüş yapmayı veya rahatlatıcı bir oyun oynamayı, arkadaşlarla konuşmayı ve daha iyi konsantre olunmasına yardımcı olacak herhangi bir aktivite yapılması gerektiğini belirtiyor.

Eğitimci Uysal; bazı öğrenciler için daha iyi verim sağlayan başka alternatifler olabildiğini, bu nedenle farklı seçeneklerin keşfedilmesinin önem taşıdığını vurguluyor