Çocuğa rüşvet ve tehditle yemek yedirme girişimlerinin, onun beden sinyallerinden kuşku duymasına, çoğunlukla o ebeveynle arasındaki ilişkinin yıpranmasına neden olduğunu biliyor muydunuz? uzmanlar, çocuğa zorla yemek yedirmek yanlış olduğunu söylüyor.
Çocuklara yemek yedirmek bazen bir savaşa dönüşüyor. Uzmanlar, özellikle bebeklik dönemindeki küçük çocuklara zorla yemek yedirmenin, çocuğun doğrularını yok sayarak onu taciz etme etkisi yarattığını söylüyor.
Rüşvet, tehditle yemek yedirme benzeri girişimlerin tümü, küçük çocuğun beden sinyallerinden kuşku duymasına, çoğunlukla o ebeveynle arasındaki ilişkinin yıpranmasına ve bunun tekrar tekrar yaşanması durumunda, çocuğun özgüveninin zarar görmesine neden oluyor.
ÇOCUKLAR NEDEN YEMEK YEMEYİ REDDEDER?
- Çocuk henüz acıkmamış olabilir.
- Diş çıkarma dönemindeyse bu durum iştahsızlığı tetikler.
- Sevmediği bir yiyecekten kaçıyor olabilir.
- Çok hareketli bir döneminde olabilir, yemek yemek yerine oyun oynamayı tercih ediyor olabilir.
- Ebeveynlerine kızmış, kendince onları cezalandırıyor olabilir.
- Kansızlık sorunu olabilir.
- Kardeş kıskançlığı olabilir ya da psikolojik bir sorunu vardır.
ÇOCUKLARA ZORLA YEMEK YEDİRMENİN ZARARLARI
Unutmamak gerekir ki çocuk hekimi, çocuğun gelişiminde, çocuğun beslenme alışkanlıklarından kaynaklan bir problem olmadığını dile getiriyorsa, çocuğun akranlarına kıyasla daha az yiyor olması da bir problem değildir.
Bebek açısından bakıldığında; zorla yedirme söz konusu olduğunda, başlangıçta kokusu ve sesinden onca insan arasından ayırt ettiği ve güvenle yöneldiği annesi tarafından varlığı tehdit edilmektedir. Çünkü bebeğin beyni, reddettiği besini “tehlike” olarak algılar. Dolayısıyla güvenmek amacıyla yöneldiği annesi ona tehlikeli bir şeyi zorla yediren biri olmaktadır. Annesinden uzaklaşan bebekte anksiyete başlar.
Anneye güvenli bağlanma değil kaygılı bağlanma oluşmasına neden olur. Çocukta özgüven eksikliği gelişir. Sosyal iletişimsizliğe neden olur. Yeme problemlerinin çıkmasına alt yapı hazırlar.
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının