ÇocuklukÇocuklarda deprem korkusunu azaltmak için ne yapmak gerekir?
Paylaş
Çocuklarda deprem korkusunu azaltmak için ne yapmak gerekir?

Deprem korkusu; hayatımızı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, depresyon, deprem anının akıldan çıkmaması ve sürekli hatırlanmasıdır.

Son günlerde peş peşe yaşanan depremler, deprem fobisini gündeme getirdi. Deprem korkusunun herkeste yaşanabileceğini belirten uzmanlar, bu korkunun kişinin yaşamını çok önemli oranda etkilemesi ve uyku düzeninin bozulması halinde deprem fobisinden söz edileceğini vurguluyor. Uzmanlara göre bu endişe, korku ve anksiyete ile baş edilemiyorsa mutlaka bir destek alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bir çoğumuz ülkemizde yaşanan depremler ile nasıl başa çıkacağımızı bilmiyoruz. Doğal afeti hem yaşayan hem de yaşamadıkları halde etkilenen bireylerde iki farklı olumsuz düşünce oluşmaktadır. Depremi yaşayan bireyde, tekrardan aynı durumu yaşamakla alakalı yoğun korkular ve kaygılar yaşanırken, depremi yaşamamış fakat duymuş olan bireylerde de “Acaba yaşar mıyım?” korkusu ve kaygısı ortaya çıkmaktadır.Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan konu hakkında bilgiler verdi.

Sismofobi, bazen kişiyi etkisiz hale getirebilen, faaliyetlerini, kararlarını ve hatta kendisinin ve ailesinin yaşamlarını yönlendirme biçimlerini etkileyebilen aşırı, sürekli ve kontrol edilemez deprem korkusudur.

Deprem korkusunu gösterebilecek davranışlar

Haberin Devamı

Hayatta kalma içgüdüsüne bağlı olarak ortaya çıktığı için deprem korkusu doğaldır; ancak, insanların bu olayla ilgili olarak benimsediği ve sismofobi belirtileri gösterebilecek bazı davranışlar vardır. Bunlar arasında:

  • Birkaç hafta geçmesine rağmen sürekli korku
  • Deprem korkusu ve sosyalleşme isteğinin azlığı nedeniyle izolasyon
  • Güvensizlik nedeniyle plan veya faaliyetlerin değiştirilmesi
  • Olayla ilgili yinelenen düşünceler

Birkaç ay sürebilen diğer davranışlar arasında;

-Sismofobi ile başa çıkmak için öneriler

Ebeveynler çocuklarına yardım etmek için ne yapabilir?

  • Ailenin bir arada kalması çok önemlidir.
  • Aile ile bir arada olmak çocuğa anında güven verir. Korkuları terk edilmişlik ve korumasız kalma durumu hemen hafifletilir. Örneğin, afetin hemen ardından anne babalar çocuğu 'güvenli bir yere' bırakmamalıdır, ebeveynler çocukları güvenli yere bırakıp olası hasarı incelemek için başka yerlere gider, çocuk yalnız kalmamalıdır.
  • Çocuğun size korkuları hakkında söylediklerini dinleyin.
  • Size nasıl hissettiklerini ve ne olduğunu düşündüklerini anlattıklarında dinleyin.
  • Çocuğa felaketi (korkuya neden olan olayı) elinizden geldiğince açıklayın, bilinen gerçekler hakkında ve tekrar dinleyin.
  • Bir çocuk korkularını oyun ve eylemlerle ifade edebilir.
  • Çocuğu konuşmaya teşvik edin.
  • Korkmanın doğal ve normal olduğunun söylenmesi de çocuklar için güven verici olur.