Çocuklarda diz ağrıları sık görülen problemlerdir ve birçok nedene bağlı ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında büyüme ağrıları, tendinitler, yaralanmalar, Osgood-Schlatter hastalığı, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kemik ve bağ dokusu hastalıkları yer alır. Ancak, çocuklarda görülen diz ağrılarının büyük bir kısmı büyüme ağrısı olarak bilinir ve genellikle tedavi gerektirmez. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Kabukçuoğlu, çocuklara sık görülen diz ağrılarının nedenlerini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Çocuklarda diz ağrısı genellikle hafiftir ve endişelenecek bir durum değildir. Koşu, futbol gibi aktif sporlarda yer alan çocuklar diz yaralanmalarına daha yatkındır. Evde uygulanabilecek basit işlemlerle ağrı hafifletilebilir. Bu işlemler arasında dinlenme, dizin yüksekte tutulması, buz uygulama, ağrı kesici kullanımı ve hafif egzersizler yer alır. Dizde uzun süren ağrı, şişlik ve yürümede zorluk gibi sıkıntıların devam ettiği durumlarda çocukların bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Doktorunuz çocuğunuzun durumunu değerlendirecek ve uygun tedaviyi önerecektir.
BÜYÜME AĞRILARI NEDİR? TEDAVİ GEREKTİRİR Mİ?
Büyüme ağrıları; çocuklarda görülen diz ağrılarının büyük bir kısmı büyüme ağrısı olarak bilinir ve genellikle tedavi gerektirmez. Bu ağrılar, hızla büyüyen kemikler, kaslar ve diğer dokulardaki gerilimlerden kaynaklanır. Vücudun hızlı bir şekilde büyüdüğü dönemde, bacak kasları kemiklerle uyumlu olacak kadar hızlı büyüyemez. Bu nedenle, diz kapağı etrafındaki kaslar ve tendonlar gerilir ve ağrıya neden olabilir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda çok yaygındır.
BÜYÜME AĞRILARININ SEMPTOMLARI NELERDİR?
Büyüme ağrıları, genellikle gündüz veya akşam saatlerinde, dinlenme dönemlerinde veya yatmaya hazırlanırken daha da artabilir. Sabah olduğunda genellikle şikayetleri geçer. Ağrı, dizlerin arkasında veya önünde, uylukta veya baldırın arkasında hissedilebilir. Bu tür ağrıların genellikle tedavisi gerekmez. Ayrıca, çocuğunuzun yeterli uyku, doğru beslenme ve düzenli egzersiz yapması da büyüme ağrılarını azaltabilir. Ancak, belirtiler ciddi görünüyorsa, bir doktorla görüşmek önemlidir.
TENDİNİT NEDİR?
Tendinit, tendon adı verilen, kemikler ile kasları bir arada tutan, elastik, sağlam ve dayanıklı bağ dokusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık, her yaşta görülebilse de çocuklarda da sık karşımıza çıkmaktadır.
Çocuklarda tendinit, genellikle spor yapma esnasında veya tekrarlayıcı hareketlerin yapılması sonucu oluşur. Özellikle çocukların aktivitelerinin aşırı olması, yanlış hareketler yapması ve doğru teknikleri kullanmaması tendinitin ortaya çıkmasına neden olabilir. Tendinit belirtileri, ağrı, şişlik, bacakta güçsüzlük, eklemde hareket kısıtlılığıdır.
Çocuklarda diz bölgesi tendiniti tedavisi, genellikle evde uygulanan tedavilerle başlar. İstirahat, erken dönemde soğuk uygulama, üçüncü günden sonra sıcak uygulama ve ılık su ile banyo tedavi süresini kısaltır.
OSGOOD-SCHLATTER HASTALIĞI NEDİR?
Osgood-Schlatter hastalığı, ergenlik çağında kemikleşme sırasında kaval kemiğinin üst ucunda bulunan büyüme kıkırdağının gelişme bozukluğudur. Dizin altında ağrı, hassasiyet ve şişlik şikayeti vardır. Egzersizle birlikte ağrı dizin altında yoğunlaşır, istirahatle rahatlar. Genellikle klinik olarak belirgin olduğu için tanı koymak kolaydır. Başka hastalıklarla karışmaması için röntgen çekilmesi gereklidir. Tedavide dinlenme, buz, analjezi ve istirahat yeterlidir. Spor faaliyetlerini durdurmak veya azaltmak gerekebilir.
SPOR YARALANMALARINA DİKKAT!
Fiziksel olarak aktif çocuklarda diz yaralanmaları yaygındır. Düşme, kazalar veya spor sırasında meydana gelebilir. Burkulma, ağrı, şişme ve dizde hareket kaybına neden olabilir. İstirahat, buz paketleri, kompresyon (bandaj kullanarak) evde uygulanabilecek tedavilerdir.
Diz çıkığı, bir kaza sonucu meydana gelebilir. Çocuklarda ciddi bir yaralanma riski taşıyan bu durumda, diz ağrısı, şişme ve hareket kısıtlığı ortaya çıkar.
ARTRİT ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLMEKTEDİR
Çocuklarda dizde görülen artrit, sıkça görülen bir durumdur ve birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında enfeksiyon, romatizmal hastalıklar, travma, tüberküloz ve kanser gibi hastalıklar yer alabilir.
Çocuklarda romatizmal hastalıklara bağlı artrit (juvenil romatoid artirit), bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Juvenil romatoid artrit otoimmün bir hastalık olduğu için, mikroplar ve vücudun sağlıklı hücreleri arasında ayrım yapamayan beyaz kan hücreleri ile ilgilidir. Bu durum sağlıklı dokulara zarar veren, ağrı ve iltihaplanmaya neden olan kimyasalları serbest bırakan bir bağışıklık tepkisi oluşturur. Ağrı, şişlik ve sertlik gibi semptomlar, çocukların günlük aktiviteleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Tedaviyi doktorun düzenlemesi gerekir. Bazen sadece ağrı kesiciler ve dinlenme yeterli olabilirken, bazı durumlarda ilaç tedavisi ve fizik tedavi gerekebilir. Juvenil romatoid artritin her türü, çocuklar büyüyüp yetişkin oluncaya kadar rahatsızlık verebilir. Çocuk büyüdükten sonra etkisini kaybedebilir.
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının