Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sılay, anne ve babaları en sık uğraştıran gece alt ıslatma sorunu ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledi.
Yatak ıslatma 5 yaş üzeri çocuklarda sık görülen bir sorundur. 5 yaşında yüzde 15 oranında görülürken okul çağındaki her 10 çocuktan birisinde gece alt ıslatma görülür. Yaşla birlikte kendiliğinden geçme ihtimali olsa da 5 yaş üzerinde tedavi edilmediğinde sosyal ve psikolojik problemlere yol açar. Bu nedenle ayda 2 geceden fazla ıslatması olan çocukların mutlaka tedavi edilmesi önerilmektedir.
ALT ISLATMA SORUNLARI NEDEN KAYNAKLANABİLİR?
Gece yatağını ıslatan çocukların büyük bir kısmı (yüzde 90-95) fizyolojik yatak ıslatma grubuna aittir. Genetik nedenler önemli bir faktördür. Ebeveynlerden birinin çocukluk dönemlerinde yatak ıslatma öyküsü varsa çocuğun yatak ıslatma sorunu yaşama olasılığı yüzde 45, her iki ebeveynin de yatak ıslatma öyküsü varsa çocuğun yatak ıslatma sorunu yaşama olasılığı yüzde 77'dir. Bunların haricinde gece uyanma bozukluğu, gece idrar üretiminin fazla olması, mesanenin aşırı aktif kasılması gibi durumlara bağlı olarak da gece alt ıslatma görülebilir.
Psikolojik nedenler nadiren görülmekte olup genellikle hastalığın sebebi değildir. Ancak tedavi edilmeyen gece alt ıslatma süreci çocuklarda psikolojik etkilenmelere, davranış bozukluklarına, özgüven kaybına ve okul başarısının düşmesine yol açabilir.
ÇOCUKLARDA ALT ISLATMA SORUNLARI ÖNLENEBİLİR Mİ VE HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
Alınabilecek önlemler şu şekildedir:
- Gündüzleri iki saatte bir tuvalete gidilmeli,
- Çay, kahve ve kola gibi asitli ve mesaneyi rahatsız eden içeceklerden uzak durulmalı,
- Erkek çocukların oturarak idrarını yapmaları sağlanmalı,
- Yatmadan önce mutlaka tuvalete gidilmeli,
- Yatmadan önce son 1 saat yeme ve içme kesilmeli,
- Kızartılmış yiyeceklerden, boyalı şekerlerden kaçınılmalı,
- Kabızlık varsa tedavisi yapılmalı, gündüzleri bol sıvı ve lifli gıdalar tüketilmelidir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ ARASINDA NELER BULUNMAKTADIR?
İdrar kaçırmanın ilk tedavisi genellikle günlük alışkanlıkların değiştirilmesini içerir. Bunun için çocuklara aşırı titizlik, suçlama, azarlama gibi davranışlardan kaçınılmalı ve desteklenmelidir.
Çocuklar yatak ıslatma konusunda kendilerini utanmış, suçlu veya endişeli hissedebilirler. Unutmayın, çocuğunuz bilinçli olarak yatağını ıslatmaz ve sizin yardımınız olmadan bunu önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Onu azarlamayın veya suçlamayın. Arkadaşlarının veya diğer aile üyelerinin onu bu konuda kötü hissettirmediğinden emin olun.
5 yaşın üzerinde ayda 2 geceden fazla alt ıslatan çocuklarda davranış değişiklikleri ile başarı sağlanamazsa mutlaka bir çocuk ürolojisi veya çocuk nefrolojisi uzmanına başvurun. Yapılan ilaçlı veya ilaçsız tedaviler ile yüzde 90’ın üzerinde başarı ile bu durumun tedavi edilebileceğini unutmayın!
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının