Okulların corona virüs nedeniyle zorunlu ara vermesinin ardından çoğu kişi sosyal izolasyon dönemi yaşıyor. Uzmanlar, önlemlerin başında gelen sosyal mesafenin ciddiyetle korunmasının önemine dikkat çekiyor. Bu sürecin tatil olarak görülmemesi gerektiği konusunda uyarılar yapılırken, başta çocuklar başta olmak üzere tüm ailenin virüsten korunması için öneriler anlatılıyor. Özellikle çocukların yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerle temasının engellenmesi bu süreçte önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Nevin Cambaz Kurt, çocukların corona virüsten korunmasını sağlayacak tedbirleri anlattı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs nedeniyle salgının yayılımını yavaşlatmak ve salgının kitlesel olarak yayılmasını önlemek amacıyla okullara zorunlu ara verildi. Bu sürecin tatil olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin önemine dikkat çeken uzmanlar çocukların sosyal izolasyon döneminde başkalarıyla temasa geçmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Başta çocukların corona virüsten korunması için ebeveynlerin alması gereken bazı önlemler var.
Corona virüsten çocukları korumak için yapılması gerekenleri anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Nevin Cambaz Kurt şunları söyledi:
Kalabalık ortamlara gitmemek, AVM, sinema, tiyatro gibi aktiviteleri bir süre ertelemek ve kalabalık ortamlara girme zorunluluğu varsa maske takmak çok önemli. Özellikle ebeveynlerin çocuklara el yıkamayı öğretmesi gerek. Burada dikkat edilmesi gereken en az 30 saniye boyunca sabunla elleri, parmak araları ve bilek dahil ovalamak.
Çocuklara kahvaltılık gevrek vermeyin
Kirli ellerle yüzüne dokunmamanın önemli olduğunu çocuklara anlatmak gerektiğinin altını çizen Dr. Nevin Cambaz Kurt, ebeveynlere de çocukların beslenmesi konusunda bazı uyarılarda bulundu:
Özellikle tüm aile olarak iyi yıkanmamış yiyecekleri yememek gerek. Bilinmeyen yerlerde kesinlikle yemek yenmemeli. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmek başta çocuklar olmak üzere tüm ailenin dikkat etmesi gereken önlemlerin başında geliyor. Sabah kahvaltısını mutlaka yapılmalı, kahvaltıda hazır kahvaltılık gevrek verilmemeli, peynir, zeytin, yumurta gibi doğal besinler tükettirilmeli. Bol sebze ve meyve tüketmeli. Özellikle C vitamininden zengin kuşburnu, greyfurt, maydanoz, turunçgiller tüketmeli. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve beyaz et gibi hayvansal protein, kuru baklagiller gibi bitkisel proteinler tüketmeli. Yemeklerde soğan, sarımsak gibi doğal antibiyotiklere daha fazla yer vermek uygun olabilir.
Çocuklarda şeker tüketimini önleyin
Bağışıklığı desteklemek için bazı besinlerin özellikle tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Nevin Cambaz Kurt, “Yoğurt, kefir, ayran, boza, ev yapımı sirke, şalgam suyu gibi probiyotikten zengin besinler tüketmek, bağırsaktaki probiyotikleri yani yararlı bakterileri beslemek bağışıklığı destekler. Özellikle çocuklar şekerli yiyeceklerden uzak durmalı. Bir araştırmada 100 gr şekerin vücudun savunma hücresi olan lökositlerin fonksiyonlarını 4-6 saat boyunca yüzde 60 baskıladığı gösterilmiş. Çünkü glukoz, C vitamini reseptörleriyle yarışır. Çocuklarda şeker tüketimini önlemeliyiz” diye konuştu.
Pakete girmiş tüm gıdalar bağışıklığı olumsuz etkiler
Özellikle pakete girmiş, marketlerde satılan cips, çikolata, gofret, bisküvi gibi hazır gıdalardan, hamburger, kola gibi fast food dediğimiz beslenme tarzından uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Nevin Kurt, “Batı tarzı beslenme dediğimiz fast food beslenme, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek daha kolay hastalanmaya zemin hazırlar. Hamburger yerine çocuklara peynirli sandviç ya da tost seçeneği sunulabilir” diyor.
D vitamini takviyesinin önemli olduğunu belirten Dr. Kurt, kışın güneşin olmadığı zamanlarda çocuklara 1 yaş üstü 600 Ü, 1 yaş altı 400 Ü günlük D vitamini takviyesi doktor kontrolünde vermek gerektiği konusunda uyardı.
Çocukların bol su içmesi sağlanmalı ve uyku düzeni oluşturulmalı
Özellikle çocukların bu dönemde bol su içmesi ve uyku düzeninin sağlanması gerektiğini ifade eden Dr. Nevin Cambaz Kurt, “Su tüketimi bağışıklık sistemi için önemli. Çocuğun idrarının rengi su tüketiminin yeterli olup olmadığı konusunda fikir verir. Yeterli su tüketen çocukların idrar rengi berraktır. Koyu renkli idrar yeterince su içmiyor demektir. Çocukların düzenli uyku uymaları sağlanmalı. Güçlü bir bağışıklık için düzenli uyku şart. Çocuklar akşam 21'de yatakta olmalı. Uykudayken salgılanan hormonlar bağışıklık siteminin güçlenmesinde de etkili. Bu nedenle çocukları erken yatmaya alıştırmalı” dedi.
Spor bağışıklığı güçlendiriyor
Spor yapmanın çocuklar ve erişkinlerde güçlü bir bağışıklık sistemi için vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken Dr. Kurt, “Çocukları spor yapmaya teşvik etmek, desteklemek, hem beden sağlığı, hem ruh sağlığı, hem de güçlü bir bağışıklık için gerekli. Evde de bazı egzersizler yapılabilir. Bazı ek besinlerin beta glukan, propolis, salbucamol, pelargonuım gibi ürünlerin bağışıklık sistemini desteklediği gösterilmiş. Gerektiği durumlarda doktor kontrolünde belli sürelerde kullanılabilir” diye konuştu.
Betül Meral SARIİZ - betul.sariiz@posta.com.tr
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının