Oyun çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminin temelidir. Çocuk oyunu bir görev olarak algılarken merakını artırır ve aktif olur. Bu nedenle eğitimde de eğlenerek öğrenme önem kazanmaktadır. Montessori eğitiminin amacı da budur. Montessori, çocukların ödül ve ceza yöntemli eğitimden, gürültülü ortamlardan hoşlanmadıklarını belirlemiştir. Bunun beraberinde çocukların özgür seçimlerden, bireysel çalışmalar yapmaktan, hareket etmekten, araştırma yapmaktan, düşüncelerini özgürce ifade edebilmekten ve sessiz sakin ortamlardan hoşlandıklarını belirlemiş ve buna göre bir eğitim ortamı düzenlemiştir.
Günümüz eğitimindeki monotonluk, sınav sistemine ve test çözme sistemine dayalı bir eğitim öğrencilerin sıkılmasına, yaratıcılıklarını ortaya koyamamasına neden olmaktadır. Ezberci eğitim öğrenmede yaratıcılığı ve kalıcılığı önlemektedir. Esasici eğitim anlayışına oranla ilerlemeci, yeniden kurmacı eğitim anlayışından hareket edilebilir. Eğitimci Can Uysal, çocukların eğlenerek öğrenmelerinin faydalarını tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Finlandiya eğitim sistemine de bakıldığında çocukların oyun ortamına ve alanlarına önem verildiği görülmektedir. Oyun oynayabilen özgür bireyler, hayal kurarak, yaparak-yaşayarak öğrenmelerine fırsat verilmektedir. Öğrencilere bilginin hangi yolla aktarılacağından ziyade bilgiye nasıl erişeceklerini kazandıran somut bir eğitim anlayışı ile hareket eden bu sistem, ezbercilikten uzak, özgün, keşfeden yaratıcı çocuklar yetiştirmeye önem vermektedir.
Eğlenerek öğrenmek ve öğretmek kalıcı öğrenmeyi sağlıyor
Eğlenerek öğrenmek ve öğretmek; katılımcılığın artması, deneyimleyerek öğrenme ve böylece kalıcı öğrenmelerin gerçekleştirilmesi, özgüven kazanılması ve farklı zeka alanlarının harekete geçmesi açısından önem arz etmektedir.
Mizah anlayışına, yenilikçi bakış açısına sahip, donanımlı öğretmenler, farklı gelişim özellikleri gösteren öğrencilere farklı stratejiler geliştirerek eğitimde daha aktif, eğlenceli, yaratıcı, kalıcı, özgüven geliştiren, çoklu zekayı geliştirebilecek yöntemler kullanabilirler. Eğlenerek ve oyunlarla derse katılım gösteren öğrencilere baktığımızda daha meraklı olduklarını, öğrenmeye açık, özgüvenli ve aktif olduklarını görüyoruz. Motivasyonlarının, ilgilerinin yüksek olması daha aktif olmalarını sağlamakla birlikte kalıcı öğrenmeleri de beraberinde getirmektedir.
Oyun temelli öğrenme sayesinde bilgiyi test ederek ve farklı durumlarda kullanarak, anında geri dönütler alarak öğreniyorlar. Bu da kendilerine güven duymalarını sağlıyor. Oyunla öğrenme ya da eğlenerek öğrenme problem çözme yeteneklerini uyaran mantıksal düşünmeyi teşvik ederek öğrenme sağlıyor. Aynı zamanda ilgi çekici etkinliklerle takım çalışmasını pekiştirerek öğrenmelerini sağlıyor. Böylece öğrenme deneyimlerini gerçek hayatla ilişkilendirmelerini sağlıyor.
Oyun temelli ve eğlenerek öğrenmenin faydaları nelerdir?
• Öğrenme farklılıklarını azaltmaya yardımcı olur,
• Aktif katılımı sağlar,
• Kinestetik öğrenmeyi, takımdaşlığı, iletişimi sağlar,
• Deneyimleme şans verir,
• Kalıcı öğrenme sağlar.
- “Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini artırıyor”
- Çocukların yüzde 28'i 'hikikomori' sendromuna maruz kalıyor
- Herkes moda diye çocuğuna aynı ayakkabıyı tercih ediyor fakat gelişim bozukluğuna bile neden oluyor!
- Çocukları tehdit eden sinsi tehlike: Hipertansiyon
- Karne stresi psikolojik sorunların temelini oluşturuyor! Uzmanı uyardı: Bu davranışlardan kaçının