ÇocuklukÖlüm çocuklara nasıl anlatılmalı?
Paylaş
Ölüm çocuklara nasıl anlatılmalı?

Sevilen birinin kaybı, her yaştaki insan için baş edilmesi zor bir gerçektir. Çocuklar ölüm karşısında yetişkinlerden daha farklı tepkiler verebilir. Verilen tepkilerin farklılığı çocuk tarafından ölüm kavramının anlaşılması ile çok yakından ilişkilidir. Ölüm kavramının anlaşılması birçok etkene bağlıdır. Çocuğun gelişim seviyesi, yaşı, aile geçmişi, kişiliği ve daha önceki süreçlerde ölüm deneyimini yaşayıp yaşamadığı bu etkenlerden bazılarıdır. Aynı yaşta olan iki çocuk ölüme karşı çok farklı tepkiler verebilirler. Uzman Psikolojik Danışman Didem Sürgen konu hakkında bilgi verdi.

Ölüm kavramının anlaşılması çocuğun içinde bulunduğu yaşa göre farklılık gösterebilir. Altı ay ve altında olan bebekler ölümü anlayamazlar ancak anne baba gibi temel bakım verenlerden birinin kaybı söz konusu ise uyku ve beslenme güçlükleri, ağlama ve kaygılı olma durumları gözlemlenebilir. Altı aydan iki yaşa kadar olan çocuklar ölümü anlayamazlar, iki yaş civarlarında ise ölen kişinin yokluğunu fark etmeye başlarlar. Bu kişinin nerede olduğuna dair sorular sorabilirler. Bunun dışında günlük rutinleri değiştiğinde kızgınlık, uyku ve beslenme problemleri görülebilir. İki ve beş yaş arasında çocuklar ölüm hakkında konuşabilir olsalar da ölümü tam anlamıyla anlamlandıramazlar.

Haberin Devamı

Ölen kişinin geri dönebilir olduğunu düşünürler. Bu yas grubundaki çocuklar ölüm nedeniyle kendilerini suçlayabilirler. Beş ve on yaş arasındaki çocuklar ölümün kalıcı ve geri dönülmez olduğunu anlamaya başlarlar. Ölümün yaşamın kaçınılmaz bir parçası olduğunu anlamaya başlayan çocuklar kendilerinin ve sevdikleri diğer insanların sağlıkları ve güvendikleri ile ilgili kaygı yaşamaya başlayabilirler. Ölüm sonrasında okul başarısında düşüş, konsantrasyon güçlükleri, yalnızlık, regresif davranışlar yaygın olarak görülebilir. Ergenlik döneminde olan çocuklar ölümü bir yetişkin gibi anlamlandırabilirler. Bu süreçte ailelerinden daha çok akranlarından destek almak isteyebilirler.