Doğal afetler öncesi bu aşılarla enfeksiyonlara karşı önlem alın
Deprem gibi doğal afetlerde yaralanma ve enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıklar daha büyük felakete bir dönüşebilir. Doğal afetlere hazırlıklı olmak, yapılacakları ve nasıl davranılacağını bilmek hayatta kalmak için önemlidir. Diğer önemli bir nokta ise yaralanmalar ve enfeksiyonlara karşı afetler öncesi yaptırılan aşılamalardır. Aşılamalar, hamileler, çocuklar ve yaşlılar için önem taşıyor. Peki, Doğal afetlerde, hamileler için hangi aşılamalar önemlidir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları hamilelik döneminde yapılan aşılar hakkında bilgi verdi.
Deprem gibi doğal afet sonrasında patojenler; bakteriler, virüsler, tüberküloz, tetani bakterisi kaynaklı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Özellikle, hamileler, çocuklar ve 65 yaş üstünde yaşlılar ile bağışıklığı zayıf olanlarda bazı hastalıkların gelişme riski artar.
Doğal afet sonrası oluşabilecek yaralanma ve enfeksiyonlara karşı deprem öncesinde bazı önlemleri de almak gerekiyor. Özellikle gebelik döneminde anne adaylarınnı; hastalıklardan ve risk olasılıklarından korunması için aşı uygulamalarını dikkatle takip etmesi gerekiyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, doğal afetler öncesinde hamileler için hangi aşılamaların önemli olduğunu anlattı.
Bulaşıcı hastalıkları önlemek için gebelere aşılama yapılabilir
Doğal afet ve acil durumlarda gerekli olan sağlık hizmetleri; afetin meydana geldiği olay yerinde, olay zamanından sonra en hızlı şekilde afetzedelere ulaşan, medikal kurtarma ekipleri tarafında sunulan, ilk yardım sağlık hizmetleridir.
Doğal afet ve acil durum dönemlerinde ortaya çıkan olağan dışı sağlık ihtiyaçları koruyucu sağlık hizmetlerini de gerekli kılabilmektedir. Depremlerde temiz su ve kanalizasyonlarda ciddi sıkıntılar meydana gelmekte ve bu olumsuzlukların sonucunda bulaşıcı hastalıklar baş göstermektedir. Bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik afet bölgesindeki sağlıklı insanlara ve gebelere de aşılama yapılabilmektedir.
Aşılar hamilelik döneminde de uygulanabilir
Hastalık ve ölümlerin azaltılması için uzun yıllardır uygulanan aşılar, hamilelik döneminde de uygulanabilir. Bu dönemde rutin uygulanması gereken aşıların yanı sıra; zorunlu hallerde uygulanan aşılarda mevcuttur. Ancak bazı aşılar fetusun sağlığını tehdit edici olabileceği için, anne adaylarının dikkatli olmasında yarar vardır. Hamilelikte canlı aşı yapılması önerilmez. Bu sebeple hamilelik sırasında ölü yani inaktif virüs ya da bakteri kullanılarak yapılan aşıların anne veya fetüs için herhangi bir sağlık problemi oluşturmadığı bilinmektedir. Aşı, emzirme döneminde de anne ve bebeğe zarar vermeyen bir uygulamadır.
Hamilelikte aşılama genellikle ikinci üç aydan sonra başlar. Aşılamanın en önemli amaçlarından biri fetüste büyüme geriliği, ölü doğum ve sinirsel problemlere neden olabilecek enfeksiyonlardan korumaktır. Ayrıca ölü doğum riskini azaltmak ve yeni doğan enfeksiyonlarını azaltmaktır.
Hamilelik döneminde hangi aşılar yapılmalı?
Hamilelikte hepatit-B aşısı
Anne adayı hepatit B taşıyıcısı ise bebeğine doğum esnasında hepatit bulaştırabilir. Bu durumda doğumdan sonraki ilk 12 saatte mutlaka bebeğe hepatit-B aşısı yapılmalıdır. Eğer anne değil de baba hepatit-B taşıyıcısı ise anne, hamilelik öncesinde aşı yaptırmalıdır. Eşi hepatit-B taşıyıcısı olan kadınlar hepatit-B hastalığına yakalanabilirler. Bu nedenle aşı ile korunma sağlanmalıdır. Eğer anne hamilelikten önce aşı yaptırmadıysa mutlaka hamilelik sırasında aşı yaptırmalıdır.
Hamilelikte grip aşısı
Grip; her yıl kendini yenileyerek karşımıza çıkmakta ve oluşan grip virüsüne göre her yıl yeni aşı oluşturulmaktadır. Hamilelerin ve emzirenlerin grip aşısı yaptırmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Aşılama sonrasında görülen üst solunum yolları enfeksiyonu tamamen tesadüftür. Grip aşısı, asla gribe neden olmaz.
Hamilelikte tetanos aşısı
Daha önce tetanos aşısı yaptırmamış anne adaylarının hamilelikte aşı yaptırması gerekir. Hamileliğin ikinci ve üçüncü üç ayında tetanos aşısı yapılır. Anne adayı hamilelikten önce tetanos aşısı yaptırmışsa ve eğer en son aşının üzerinden 10 yıldan az bir zaman geçmişse hamilelik esnasında aşı yaptırmasına gerek yoktur.
Hamilelikte meningokok aşısı
Anne adayında görülen menenjit salgıları sebebiyle yapılan bir aşıdır. Bu aşının anne adayına ve bebeğe verdiği bir zarar saptanmamıştır. Bebeği ve anneyi koruyan bir aşıdır. Doktor tarafından gerekli görülmediği takdirde rutinde yapılmaz.
Hamilelikte kuduz aşısı
Hamilelik esnasında şüpheli hayvanlarla temas edildiği durumda kuduz aşısı yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Bu nedenle; böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında derhal en yakın sağlık kuruluşuna giderek gereken müdahalenin yapılması gerekmektedir.
Hepatit A aşısı
Risk grubundaki anne adaylarına tek doz uygulanmaktadır. Salgın varsa hamileliğin her döneminde yapılabilir.
Poliomyelit ve pnömokok aşısı
Risk taşıyan anne adaylarına tek doz yapılabilir. Salgın varsa, anne adayının bağışıklık sistemi zayıfsa veya salgın olan bir bölgeye seyahat yapılacaksa hamileliğin her döneminde yapılması uygundur.
Tifo ve paratifo A ve B aşıları
Hasta biriyle temas edildiyse, anne adayının bağışıklık sistemi zayıfsa veya salgın bölgeye seyahat yapılacaksa, tek doz şekilde hamileliğin her döneminde yapılabilir.
Hamilelikte yalnızca doktorun gerekli gördüğü zaman yapılan aşılar nelerdir?
-Polio
-Sarıhumma
-Pnömokok
-Kolera
-Boğmaca
-Hepatit A
Hamilelikte asla yapılmaması gereken canlı hücre aşıları
-BCG
-Kabakulak
-Kızamık
-Kızamıkçık
-Suçiçeği
Betül Meral SARIİZ / posta.com.tr