Yanlış mı biliyoruz: Düşükten hemen sonra gebe kalmak gerçekten riskli mi?
Dünya Sağlık Örgütü'nün güncel tavsiyesine göre kadın bedeninin toparlanabilmesi için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi gerekiyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre düşükten hemen sonra hamile kalmak riskli değil. Hatta, bir başka çalışmaya göre üç aydan daha kısa süre içinde gebe kalmaya çalışanlar yüzde 53,2 oranında başarıyla gebeliklerini doğuma kadar devam ettirebilirken, daha uzun süre bekleyenlerde ise bu oran yüzde 36,1’da kalmış.
Hazırlayan: Selen Serdaroğlu
PLoS Medicine adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma, düşükten ve kürtajdan kısa süre sonra hamile kalmanın riskli olmayabileceğine işaret ediyor. Araştırma, 72 bin hamileliğe ilişkin verilerin analizine dayanıyor. Peki nasıl ve hangi şartlarda riskli değil?
Hamilelikte düşük yaklaşık her beş kadından birinin yaşamları boyunca bir kez yaşayabildiği bir durum ve genellikle sebebi bulunamıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün güncel tavsiyesine göre kadın bedeninin toparlanabilmesi için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi gerekiyor. Ancak 2008 - 2016 yılları arasındaki 72 bin hamileliği inceleyen araştırma, düşükten ya da kürtajdan sonraki birkaç ay içinde hamile kalmak ile, altı ay sonra hamile kalmak arasında önemli bir fark görülmediğini raporluyor.
'DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TAVSİYESİNİ GÜNCELLEMELİ'
Norveç'te yapılan araştırmayı yürüten uzmanlar bu doğrultuda Dünya Sağlık Örgütü'nün güncel tavsiyelerinin güncellenmesi gerektiğini düşünüyor. Çünkü tıbben gerekmedikçe bazı çiftler için yeniden hamile kalmayı denemek için altı ay beklemenin çok uzun olabileceğini söylüyorlar. Ancak tabii ki bazı uzmanlar, bazı çiftlerin kendilerini yeniden hamileliğe fiziksel ve duygusal olarak hazırlayabilmek için zamana ihtiyaç duyabildiğine de işaret ederek, kişisel tercihlerin de önemli olduğunu vurguluyor.
Daha önce Latin Amerika'da yapılan bir araştırma da dahil başka çalışmalar Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesini destekliyordu. Bebeklerini kaybeden kadınları destekleyen gönüllü kuruluş Tommy's ise düşük yaptıktan sonra kendisini yeniden hamileliğe hazır hisseden bir kadının, tıbben başka bir sebep olmadıkça gebe kalmayı deneyebileceğini söylüyor. Londra'daki St. Thomas hastanesinden iki kadın doğum uzmanının 1992 yılında kurduğu; düşük, ölü doğum ve erken doğumun nedenlerini ve önlenmesini araştıran Tommy's, Birleşik Krallık'taki en büyük yardım kuruluşlarından biri.
BİR BAŞKA ÇALIŞMA DA, 'BEKLEMEYİN, 3 AY İÇİNDE HAMİLE KALIN' DİYOR...
Öte yandan yine bir başka bilimsel araştırma, beklemek yerine hamile kalmayı öneriyor. Obstetrik & Jinekoloji dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre düşük sonrası üç aydan daha kısa süre içinde gebe kalmaya çalışanlar yüzde 53,2 oranında başarıyla gebeliklerini doğuma kadar devam ettirebilirken, daha uzun süre bekleyenlerde ise bu oran yüzde 36,1’de kalıyor.
DÜŞÜK SONRASI TEKRAR HAMİLE KALMAYI KOLAYLAŞTIRAN HORMON
Progesteron hormonu, âdet döngüsünde ve gebeliğin erken dönemlerinde önemli rol oynayan bir hormon. Bu hormon, tüp bebek tedavilerinde de, yumurtanın döllenmesi durumunda vücudu gebeliğe hazırlamak için tedavi amaçlı kullanılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir'in verdiği bilgilere göre progesteron hormonu, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasını sağlıyor ve gebelik boyunca endometrium'u korumaya yardımcı oluyor. Progesteron hormonu ceninin gelişiminde de önemli bir role sahip. Ayrıca meme dokusunun büyümesini uyarıyor, laktasyonu engelliyor, pelvik duvar kaslarını güçlendiriyor.
The Independent'den Sarah Young'un haberine göre; Birmingham Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmada progesteron takviyesinin, daha önce düşük yapan hamile kadınların sağlıklı doğum şansını artırabileceği belirtiliyor. Araştırma için, İngiltere'deki 48 hastaneye erken kanama şikayetiyle başvuran 4 bin 153 hamile kadının sağlık durumu incelenmiş.
Çalışma için,
- Hastalar, önce rastgele 2 gruba ayrıldı.
- İlk gruba günde 2 kez 400 mg progesteron takviye edilirken, diğer gruba da plasebo etkisi yaratacak işlevsiz bir ilaç verildi.
- Progesteron verilen grubun yüzde 76’sı sağlıklı şekilde doğum yaptı. Bu oran diğer gruptaki hastalarda yüzde 72’de kaldı.
- Progesteronun etkisi, 3 veya daha fazla kez düşük yapmış kadınlar üzerinde de gözlemlendi.
- Bu kadınlardan ilk grupta yer alanların yüzde 72’si sağlıklı şekilde doğum yaparken, plasebo grubundaki kadınların yüzde 57’si bebek sahibi olabildi.
Birmingham Üniversitesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Arri Coomarasamy, araştırma sonuçlarını, "Bu tedavi, kaybedilebilecek binlerce bebeği kurtarabilir" şeklinde değerlendiriyor.
Uyarı: Progesteronun gebeliğin erken dönemlerinde kanaması olan tüm kadınlara yardımcı olacağı anlamına gelmiyor. Ancak söz konusu hormonun, önceden düşük yapmış gebeler için faydalı olabileceği belirtiliyor.
PROGESTERON SEVİYESİ HANGİ DURUMLARDA DÜŞER?
Normal şartlarda kan değerlerinde progesteron seviyesi düşük miktarda bulunuyor. Fakat progesteron seviyesinin kritik düzeyde düşük olması, menopoz, fallop tüplerinde meydana gelen iltihaplanmalar, dış gebelik gibi sorunlara işaret ediyor. Düşükle sonuçlanan gebelik, polikistik over gibi durumlar da progesteron seviyesinin düşmesine neden oluyor. Bunun dışında gebelikte progesteron seviyesinin düşmesinin nedenlerinden birisi de gebelik zehirlenmesi. Bu anlamda progesteron hormonu hem gebe kalmak isteyen kadınlar hem de gebelik sürecini yaşayan anne adayları için kritik öneme sahip. Progesteron hormonu hakkında daha fazla detay için aşağıdaki haberimizi okuyabilirsiniz.