Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Hamilelik döneminde vücut bağışıklığı normal döneme göre daha düşük olur. Hamilelik döneminde fizyolojik nedenler dolayısıyla hamileler cinsel ilişkiden kaçınırlar. Oysaki hamilelik cinsellik için engel değildir. Ancak cinsel hastalık gibi belli sağlık sorunları hamilelik açısından riskli olabilir.
Gebelikte cinsel hastalık ve herhangi bir enfeksiyon tehlikesine karşı mutlaka kondom kullanılmalıdır. Eğer gebelikte var olan akıntının renginde koku ve yoğunluk hissediyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.
Gonere bakteriyel enfeksiyonu
Cinsel yolla bulaşan, sık rastlanılan bir hastalık. Kadında pelvik inflamatuar hastalığa (PID) yol açarsa dış gebelik ve kısırlığa neden olabilir. Hamilelikte erken doğum ve bebekte göz enfeksiyonuna neden olabilir. Doğum sırasında vajenden bebeğe bulaşır. Tedavide anne için antibiyotik kullanılmalı. Bebek için gözde enfeksiyon olmaması için antibiyotik kullanılır.
Klamidya bakteriyel enfeksiyonu
PID ve kısırlık nedeni. Bebekte pnömoni, göz enfeksiyonu ve körlüğe neden olabilir. Doğum sırasında vajenden bebeğe bulaşır. Tedavide antibiyotik kullanılır.
Trikomoniazis bakteriyel enfeksiyonu
Tüplerde hasara neden olabilir. Bebekte erken doğum ve düşük doğum ağırlığına sebep olur. Doğum sırasında bulaşır. Antibiyotik ile tedavi edilir.
Bakteriyel vajinozis
Bebekte erken doğum ve düşük doğum ağırlığına sebep olur. Doğum sırasında bulaşır. Antibiyotik ile tedavi edilir.
Sifiliz bakteriyel enfeksiyonu
Konjenital sifilis bebekte zihinsel ve fiziksel sorunlara yol açar. Gebelik sırasında plasentadan geçerek bebeğe ulaşır. Ayrıca doğum sırasında bulaşabilir. Antibiyotik ile tedavi edilir.
Viral enfeksiyonlar
Tedavi edilemeyen enfeksiyonlar.
HPV (Human Papilloma Virüs)
Kadınlarda genital kanseri arttırdığı kanıtlanmış olan virüs. Bebeklerin boğazında siğile neden olur. Cerrahi olarak tedavi etmek gerekir. Bebeğe doğum sırasında bulaşır. Siğil tedavisi gebelik devam ederken de yapılabilir.
Hepatit B
Karaciğere zarar veren bir virüs. Doğumdan sonra 1 saat içinde tedavi edilmezse bebekler ömür boyu taşıyıcı olur. Doğumda bebeğe bulaşır. Tedavisi yok ancak aşı yapılarak bebeği etkilemesi engellenebilir.
Herpes bakteriyel enfeksiyonu
İlk trimesterde düşüğe neden olur. Doğumda bebeğe bulaşırsa neonatal herpes oluşur. Doğumda bebeğe bulaşır; çok nadir gebelik sırasında plasentayı geçerek bebeğe ulaşır. Annede herpes oluşursa bebek etkilenmemesi için ağızdan ilaç alınabilir ancak doğumdan hemen sonra bebek tedavi edilirse sağlıklı bebek olabilir.
HIV
HIV aids hastalığına yol açar. Bebeğe anne karnında, doğum sırasında ve daha sonra süt verirken geçebilir. Gebelik sırasında antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların kullanımı bebeğe virüsün geçme şansını azaltır.