Doğum ÖncesiGebelikte kanama neden olur? Yerleşme kanaması (İmplantasyon) ne zaman olur?

Gebelikte kanama neden olur? Yerleşme kanaması (İmplantasyon) ne zaman olur?

Paylaş
Gebelikte kanama neden olur? Yerleşme kanaması (İmplantasyon) ne zaman olur?

Kadınlar için önemli ve en özel zaman olan hamilelik dönemi anne adaylarının en hassas dönemidir. Gebeliğin normal akışı içinde anne adaylarını tedirgin edebilecek bazı durumlar yaşanabilir. Bunlardan biri de Yerleşme kanaması yani implantasyondur. Peki, Gebelikte kanama neden olur? Yerleşme kanaması (İmplantasyon) nedir, ne zaman olur? İşte merak edilen soruların cevapları…

Gebeliğin ilk öğrenildiği andan itibaren anne ve babalar bu sürecin heyecanını yaşamaya başlar. Eğer ilk gebelik ise anne ve baba adayları hamilelik sürecini birlikte takip ederler, araştırırlar ve öğrenirler. Yaşanacak bir aksilik her ikisini de tedirgin eder. Bunlardan biri de bazı gebeliklerde görülen yerleşme kanaması yani implantasyon. Peki, Gebelikte kanama neden olur? Yerleşme kanaması (İmplantasyon) nedir, ne zaman olur? İşte yerleşme kanaması ile ilgili merak edilenler…

Haberin Devamı

GEBELİKTE KANAMA NEDEN OLUR?

Gebeliğin başlangıcında, implantasyon denilen bebeğin rahim içine yerleşme kanaması olabilir. Bu kanama lekelenmeler şeklinde olabileceği gibi adet kanamaları şeklinde de olabilir. Bunun dışında hamileliğin ilerleyen haftalarında düşük ile ilgili kanamalar olabilir, bunlar da adet değildir. Hamilelik süresince meydana gelen az veya çok herhangi bir kanama durumunda, hemen doktora başvurulması gerekir. Gebelik esnasında oluşan kanamaların hiç birisi normal kabul edilmez.

GEBELİKTE KANAMA NEDENLERİ NELERDİR?

Buna karşılık hamileyken kan gelmesi durumu gebeliğin dönemlerine göre; dış gebelik, mol gebeliği (üzüm gebeliği), bebeğin eşinin önde yer alması (plasenta praevia), eşin yerinden erken ayrılması (dekolman plasenta) gibi nedenler ile kanama olabilir. Gebelik esnasında vajinadan rahim ağzından iyi veya kötü huylu tümörler hamileyken kanama belirtisi verebilir. Hamileliğin özellikle ilk haftalarında kahverengi leke tarzı kanamalar sık görülür. Bu yüzden hamileliğin ilk aylarında leke gelmesi normal sayılır. Asıl korktuğumuz açık kırmızı renkli kanamadır. Vajinal kanama ilk üç aylık dönemde normal bir bulgu değildir. Fakat hamilelikte tüm gebelerin %20’sinde görülebilir. Pek çok kişinin yaşadığı olay aslında bir adet görme şekli değil hamilelikte yerleşme kanaması ya da düşük tehditlidir.

Haberin Devamı

KANAMA SIKLIĞI ÖNEMLİ!

İlk oluşan kanama sıklıkla kırmızı bir nokta olarak çamaşırınıza bulaşır. Bunu sıklıkla kahverengi akıntılar izler. Rahimden boşalan kan vajina içerisinde beklerken vajinada bulunan mikroplar tarafından değişime uğratılır, sindirilir ve rengi kahverengiye dönüşür. Yani bu kahverengi lekeler şeklinde akıntı aslında çoğunlukla eski beklemiş kandır. Bu beklenen bir olaydır. Kahverengi akıntı, kanamanızın çok az olduğunun bir ifadesidir. • Dış gebelik, düşük söz konusu olduğunda, yerleşme kanaması veya rahim büyüdükçe gebelik kesesinin bir miktar yer değiştirmesi ile oluşur.

GEBELİĞİN İLK ZAMANLARINDA KANAMA NEDEN OLUR?

Yerleşme, büyüme dış gebelik ve düşük kanamaları olabilir. Hamileliğin son aylarında (son üç ayda) oluşan kanamalar plasenta yani bebeğin eşi ile ilgili problemlerde ortaya çıkar. Plasenta praevia özellikle ağrısız kanama ile kendini gösterirken plasentanın erken ayrılmasında ağrı kanamaya eşlik eder. Yine erken doğum başladığında da aynı klinik vardır. Tabii rahim ağzında polip, miyom ya da kanser her gebelik haftasında kanamaya yol açabilir. Ayrıca gebelikte hemoroit ile (basur) alakalı makattan olan kanamalar ve idrar yolundan olan kanamalar da, bazı durumlarda vajinal kanamalar ile karışabilmektedir.

Haberin Devamı