Hamileler covid aşısı olabilir mi? Gebelikte covid aşısı zararlı mı? Hamileler kaçıncı ayda korona aşısı olabilir?
Hamileler covid aşısı olabilir mi? Gebelikte covid aşısı zararlı mı? Hamileler kaçıncı ayda korona aşısı olabilir? sorularının yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru yanıtladı. İşte, hamilelikte covid aşısı hakkında merak edilen detaylar…
Covid aşıları şu anda koronavirüse karşı insanlığın elindeki en büyük silah. Diğer yanan hamilelik kadın bedeninde farklılıklara neden oluyor ve covid-19 bu durumda risk oluşturabiliyor. Pandemi döneminde bebek bekleyen pek çok kadın ise şu günlerde Hamileler covid aşısı olabilir mi? Gebelikte covid aşısı zararlı mı? Hamileler kaçıncı ayda korona aşısı olabilir? Sorularının yanıtlarını araştırıyor. İşte, uzman isimden covid aşısı ve hamilelik hakkında önemli açıklamalar…
HAMİLELER COVİD AŞISI OLABİLİR Mİ?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, Türkiye'de uygulanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı cinsinin hepatit aşısına benzerliği sebebiyle hamilelikte veya emzirme döneminde güvenle kullanılabileceğini söyledi.
GEBELİKTE COVİD AŞISI ZARARLI MI?
Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Faruk Buyru, başlangıçta aşının yan etkileri tam olarak bilinmediği için hamilelere ve emziren annelere önerilmediğini hatırlattı. Buyru ancak “30 Ocak'ta Pfizer BioNTech tarafından geliştirilen mRNA aşısının güncellenen kılavuzunda, aşının hamilelere ve emziren annelere de uygulanabileceği yer aldı." ifadelerini kullandı.
Aralık 2020 itibarıyla toplumsal bazda aşı yapılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Faruk Buyru, Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de daha sonra elde edilen bilgilerle gebelere de aşı yapılabileceği, bunun bebek ve anne açısından olumsuz bir sonucunun olmayacağına ilişkin yapılan çalışmalar arttıkça aşıya daha güvenle yaklaşır hale geldiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Buyru, Türkiye'de uygulanan inaktif aşılara değinerek, şöyle devam etti:
"Biliyoruz ki Türkiye'de uygulanan aşının, aşı cinsi hepatit aşısına benzerliği nedeniyle gebelik esnasında ya da emzirme döneminde de güvenle kullanılabilir. mRNA aşılarıyla ilgili bilinenler daha azdı. Bu aşılar bilindiği üzere teknolojik olarak yeni ve ilk kez uygulandı. mRNA aşıları da gebelik sürecinde kullanılabilir. Çünkü hastalığın ölümcül ve ağır seyri hem bebek hem de anne açısından ciddi risklere neden olabiliyor. Hastalığın hangi gebede ağır, hangi gebede hafif seyredeceğini bilmediğimiz için aşıların önemi büyük."
"KORONAVİRÜS, ANNE VE BEBEK KAYBINA YOL AÇAN BİR ENFEKSİYON"
Buyru, özellikle personeli başta olmak üzere diyabet, tansiyon gibi sistemik hastalığı olan gebelerin aşılanmasının, hastalık risklerinden korunmak için daha ağır bastığını belirterek, risk altında olan hamilelerin aşılanması önerisinde bulundu.
Kovid-19'un hamileler için büyük bir risk olduğuna dikkati çeken Buyru, "Koronavirüs, hem anne hem bebek kaybına yol açan bir enfeksiyon. Önceki viral enfeksiyonların hiçbirine benzemiyor. Bulaşma, tedavi ve hastalığın nasıl seyredeceği konusunda hala bilinmezler çok fazla. Buna bugünkü mutasyonları da eklediğimizde gerçekten herkesin korkması gereken bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Hastalığın anneye ve bebeğe getireceği riskler göz önünde bulundurulunca aşı yaptırmak daha güvenli." değerlendirmesini yaptı.
HAMİLELER KAÇINCI AYDA KORONA AŞISI OLABİLİR?
Özellikle riskli durumu olan, tansiyon ve şeker hastalığı bulunan, toplu taşımayı aktif kullanan hamilelerin aşı olmasının önemini vurgulayan Buyru, gebeliğin ilk 3 ayından sonra koronavirüs aşısını öneriyor.
"Yeni verilerin ışığı altında gebelere özellikle ilk 3 aydan itibaren koronavirüs aşısı yapılmasını öneriyoruz. Riskli bir durum varsa, tansiyon, şeker hastalığı, temas halindeyse, toplu taşıma kullanıyorsa mutlaka öneriyoruz. Hem kendisi hem de bebeğin korunması için tavsiye ediyoruz. Elimizde Biontech aşısının verileri var. 20 binden daha fazla gebede yapılan aşı sonuçları, düşük riskini artırmıyor. İlk 3 ayda koronavirüs aşısının anne ve bebek açısından bir sakıncası yok. Ancak diğer nedenlere bağlı ilk 3 ayda düşük riski diğer nedenlere bağlı olabilir. İlk 3 ayı atlattıktan sonra aşı yapılabilir."
Prof. Dr. Buyru, hamile kalmaya karar verenlerin öncesinde aşı yaptırmaları gerektiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Hamile kalmaya karar verip aşılama programına dahil olan ya da aşılama programına dahil olup gebe kalmayı planlayan çiftler var. Bunlarda da aslında ikinci doz aşıyı bekleyip yeterli bağışıklık oluştuktan sonra gebeliği planlamak ya da tüp bebek gibi bir tedavi yapılacaksa ve çift aşılama sürecindeyse en azından ikinci doz aşıyı bekleyip ondan sonra tedaviye başlamak daha uygun olur.
Kılavuzlar baştan 2 ay kadar bir süre beklemeyi öneriyordu. Bugün biliyoruz ki ikinci doz aşıdan hemen birkaç gün sonra, bir hafta sonra yeterli antikor oluşumu gözleniyor. Antikor oluşumu kişinin çevresinin korunması açısından da önemli. İkinci doz aşı yapıldıktan sonra gebelik planlamalarında ya da tüp bebek tedavisi düşünüyorlarsa ikinci doz aşıdan sonra yaptırmalarında yarar var."