Doğum ÖncesiHamilelikte ishal neden olur ve nasıl geçer?

Hamilelikte ishal neden olur ve nasıl geçer?

Paylaş
Hamilelikte ishal neden olur ve nasıl geçer?

Hamilelik sırasında, kabızlık kadar ishal de sık karşılaşılan ve önlem alınması gerekin bir sindirim problemidir. Hormonların değişmesi, beslenme değişiklikleri, vücutta olan değişiklikler ve stres hamileleri etkileyen başlıca faktörlerdendir. Hamilelerde ishal tedavi edilmezse sorunlara yol açabilir. Peki, Gebelikte ishal neden olur? Hamilelikte ishal tedavisi nasıl yapılır? İşte, gebelikte ishale karşı alabileceğiniz önlemler...

Hamilelik döneminde ishal yaygındır. İshal günde 3 kereden fazla olan sulu dışkılama anlamına gelir. Karın ağrısı, bulantı- kusma, ateş ile birlikte görülebilir. Gebelikte sıklıkla tansiyon düşük seyreder. Sıvı kaybı tansiyonu daha da düşüreceği için gebeler kolay baygınlık ve halsizlik yaşarlar. Sebep sıklıkla enfeksiyonlara bağlı olmakla birlikte kullanılan antibiyotiklere bağlı, bazı barsak hastalıklarına bağlı ya da besin zehirlenmesi sebepli olabilir.

Haberin Devamı

Hamilelikte ishal neden olur ve nasıl geçer

HAMİLELİKTE İSHAL NEDEN OLUR?

Hamilelik dışındaki nedenler arasında şunlar vardır:

  • Virüs
  • Bakteriler
  • Mide üşütmesi
  • Bağırsak parazitleri
  • Gıda zehirlenmesi
  • İlaçlar

Hamilelik döneminde bazı sorunlar da ishali daha da arttırır. Bunlar irritabl barsak sendromu, Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve ülseratif kolit olabilir.

Hamileliğe bağlı nedenler incelendiğinde beslenme değişiklikleri, gıda hassasiyetleri, hamilelikte alınan vitaminler ve hormonların değişmesi ishale neden olabilir. Gebelikte üçüncü üç aylık dönemde (üçüncü trimester) ishal sıklıkla görülebilir. Bebeğinizle buluşma tarihine yaklaştığınızda, ishalin daha yaygın hale geldiğini görebilirsiniz. Bu durum vücudunuzun kendisini doğum için hazırladığı için sıklıkla olabilir. Sıklığının artması sizi endişelendirmesin.

HAMİLELİKTE İSHAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İshali tedavi etmek için herhangi bir ek ilaç almanıza gerek olmayabilir. Aslında, ishal vakalarının çoğu ilaç tedavisi olmadan iyileşir. Genellikle ishaliniz gıda zehirlenmesi, böcek veya virüs veya bakteri sonucu ortaya çıkmadıysa eğer çoğu ishal vakası birkaç gün içinde düzelir. Aldığınız bir ilaç veya vitamin ishale neden oluyorsa, doktorunuz dozunda ayarlama yapabilir. İshaliniz iki veya üç gün sonra bitmezse doktorunuzu görmek için mutlaka randevu alın. Sorunlu yiyeceklerden kaçının. Bazı yiyecek grupları ishali daha kötü hale getirebilir. Yüksek yağlı, kızarmış yiyeceklerden, baharatlı yiyeceklerden, süt ve süt ürünlerinden ve yüksek lifli yiyeceklerden bir süre uzak kalmanız gerekebilir. Doktorunuza danışmadan reçetesiz ilaç almayın.

Haberin Devamı

İSHAL NASIL KESİLİR?

Vücutta dehidrasyona neden olan sıvı kaybını yerine koymak, ishali kesmenin en kolay yollarından biridir. Su takviyesi, sodyum ve klorür gibi elektrolitleri yenilemektedir. Doğal meyve suları da sodyum ve potasyumun kazanılmasına yardımcı olmaktadır.

Sıvı takviyesinin yanı sıra probiyotik içerikli ya da düşük lifli gıdalar da ishali kesmektedir.

İSHAL YAPAN YİYECEKLER

Sindirim sistemini aşırı yoran ve işlevini bozan ishal yapan şeyler mutlaka ishal süresince uzak durulması gereken yiyeceklerdir. Bu yiyecekler arasında;

  • Süt ve süt ürünleri,
  • Yağ ve baharat oranı yüksek yiyecekler,
  • Yapay tatlandırıcılı ve fruktoz düzeyi yüksek gıdalar,
  • Alkol ve kafein içerikli kahve,
  • Lif oranı yüksek gıdalar,
  • Karında şişkinliği artıran fasulye, lahana, bezelye, nohut, karnabahar ve mısır gibi bakliyat ürünleri.

 

Hamilelikte ishal neden olur ve nasıl geçer

İSHAL KAÇ GÜN SÜRER?

İshalin süresi ishal tipine göre değişmektedir. Akut ishal en fazla 2-3 gün sürmekte ve kendiliğinden geçmektedir. Bununla birlikte sürekli ve kronik ishal bazı durumlarda 30 güne kadar sürmekte ve ilaçlı tedavi gerektirmektedir.

Haberin Devamı

HAMİLELER BOL BOL SU İÇMELİ

Eğer hamileler ishal yaşıyorsa, susuz kalmamanız önemlidir. Gevşek bağırsak hareketleri vücudunuzdaki sıvı miktarını azaltabilir. Hamileler sindirim sorunları yaşamadıklarında bile, herkesten daha fazla suya ihtiyaç duyar. Kaybedilen sıvıları geri almak için hamileler mutlaka bol bol su içmelidir. Şiddetli susuzluk yaşandığında hamilelerde koyu sarı idrar, ağız kuruluğu, ağızda yapış yapış olma hissi, susuzluk, idrara az çıkma, baş ağrısı, baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir.