Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Gebelikte tetanoz aşısı kaç kez yapılır?
Tetanoz, Clostridium tetani denen bir bakteriden kaynaklanır. Tetanoz ölümcül olabilen bir sinir sistemi hastalığıdır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na bağlı birimlerin izlem ve denetiminde olmak üzere tüm gebelere aşılanma durumlarına uygun olarak erişkin tip tetanoz aşısı uygulanıyor. Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Gebelikte tetanoz aşısı kaç kez yapılır? İşte hamilelikte (gebelikte) tetanoz aşısı ile ilgili bilmeniz gerekenler...
Normalde toprakta ve memeli hayvanların bağırsaklarında yaşayan Clostridium tetani bakterisi ya da sporları, insan vücuduna bir yaralanma ya da sıyrık sonrasında girerek, kana karışıp üremeye başlar. Clostridium tetani bakterisinin inkübasyon süresi ortalama 8 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre 3-21 gün arasında değişebilir. Bakteri vücutta metalloproteaz tetanospazmin denen bir toksin üretir. Bu toksin omurilik ve beyin köküne ulaştığında buradaki sinir hücrelerinin iletimini bozar. Bozulan iletim sonrasında kişide istemsiz kasılmalar gözlenir.
Tetanozun belirtileri nelerdir?
Tetanoz belirtileri de; çene kaslarında spazmlar ve sertlik, ense kaslarında sertlik, yutkunma zorluğu, karın kaslarında sertlik, çok hafif uyaranlarda bile (yüksek ses, fiziksel temas, ışık) acı verici ve dakikalar süren spazmlar, ateş, terleme, yükselmiş kan basıncı (yüksek tansiyon), hızlı kalp atışıdır.
Tetanoz aşısı nedir?
Tetanozun tam bir tedavisi bulunmuyor. Tetanozla savaşın en güçlü silahı aşıdır. Bu aşı tetanoz bakterisinin zararlı toksininin inaktive edilmiş halini içerir.
Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman, kaç kez yapılır?
Tetanoz aşısı daha önce aşı yaptırmamış gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz verilir. İlkinden altı ay sonra üçüncü doz tekrarlanır. Daha önce tetanos aşıları serisini tamamlamış gebelerde 10 yıldan fazla süre geçmiş ise tek doz verilir. Yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz yüzde 60 ölümcül olacaktır, bunun önlenmesi açısından bu aşılar çok önemlidir.