Kasık ağrısı endometriozis belirtisi olabilir?
"Endometriozis, kadın üreme sistemindeki bir hastalık olup, rahim içi dokunun rahim dışında, genellikle karın boşluğu içinde, bazen de diğer iç organlarda büyümesi durumunu ifade eder. Bu durum, birçok kadını etkileyebilen kronik bir sağlık sorunudur. Endometriozis, menstrüasyon döngüsü sırasında rahim içi tabakasının dışında oluşan dokuların, normalde dışarı atılan kan gibi davranmasıyla karakterizedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, kadınlarda sıklıkla görülen endometriozis probleminin belirtileri, tanı ve tedavisi hakkında merak edilmeleri sizler için anlattı.
Kadın hastalıkları ve doğum kliniklerine kasık ağrısı, adet ağrısı şikâyeti ile çok sayıda hasta başvurmaktadır. Bu hastaların önemli bir kısmında endometriozis hastalığının olduğunu fark etmekteyiz.
ENDOMETRİOZİS TANISI NASIL KONUR?
Endometriozis tanısı detaylı olarak incelenerek konulmaktadır. Hastalarda ağrının ne zaman olduğu, ağrıyı geçirmek için ne yapıldığı eşlik eden başka bir şikayetin olup olmadığı, doğum kontrol hapı kullandı ise ağrıyı azaltıp azaltmadığı, zaman içerisinde ağrının şiddetlenip şiddetlenmediği ve ağrılar nedeni ile günlük hareketlerin bozulup bozulmadığı sorulmalıdır.
Endometriozis tanısı normal muayene ve görüntülemede saptanmasındaki güçlükler nedeniyle hastalar yıllarca ağrı çekmek zorunda kalabilmektedir. Günlük işleri yaparken veya cinsel ilişki sırasında gelişen ağrılarda, özellikle diğer kadınlardan daha şiddetli adet ağrısı olan kadınlarda akla endometriozis hastalığı gelmelidir.
ENDOMETRİOZİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Endometriozise bağlı ağrılar, barsaklarda, idrar yolarında veya bacaklara vuran kronik ağrılar şeklinde görülebilir. Ağrı cinsel ilişki sırasında da ortaya çıkabilir veya bağırsak hareketleri sırasında makat yakınlarında da hissedilebilir. Kadınların yaklaşık yüzde 10’unu etkileyen bu hastalık aslında oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Genç kızlarda ağrı kesicilere yanıt vermeyen şiddetli adet ağrıları görüldüğünde altta yatan neden endometriozis olabileceği unutulmamalıdır. Endometriozis yumurtalık içerisinde oluşması durumunda bazen çikolata kistleri gelişebilir. Bu kistler çok büyürlerse ağrı, kist cidarının yırtılması gibi ciddi problemlere neden olabilir.
Ağrıların nedenini anlamak maksadıyla detaylı bir muayene yapılmalıdır. Muayene esnasında genellikle ultrason ile de hastalar değerlendirilir.
ENDOMETRİOZİS ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ENGELLEYEBİLİR
İnfertilite (kısırlık) nedeniyle hekime başvuran çiftlerin yüzde 20-50 oranında endometriozis olduğu tespit edilmiştir. Endometriozise bağlı yumurtalıklar ve tüplerde oluşan yapışıklıklar gebelik oluşmasını önleyebilir.
Hastalarda ağrılar dışında gebelik olmasında da sorun çıkaran bu hastalık genellikle laparoskopik cerrahi ve ilaç tedavisi ile tedavi edilir. Tedavi nasıl uygulanacağına karar verirken hastalığın şiddeti, hastadaki sorunlar ve hastanın diğer özelliklerine bakılmaktadır. Endometriozis hastalığı bazen barsakları ve üriner sistemi etkilemektedir. Bu durumlarda mutlaka laparoskopik cerrahi yapmak gereklidir.
Endometriozis tıpta gelişmeler sayesinde çok daha iyi bir şekilde tanısı konulmakta ve tedavi edilmektedir. Endometriozis her kadını farklı şekilde etkilediği için tedavi seçenekleri bireysel olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle, doktorunuzla bu konuyu detaylı bir şekilde tartışmalısınız.