Doğum ÖncesiTestosteron düşüklüğü tehlikeli midir?

Testosteron düşüklüğü tehlikeli midir?

Paylaş
Testosteron düşüklüğü tehlikeli midir?

Testosteron, esas olarak testislerde üretilen, aynı zamanda yumurtalıklarda ve adrenal kortekste erkek ikincil cinsel özelliklerin gelişimini uyaran bir hormondur. Testosteron düşüklüğü oluştuğunda vücut çeşitli belirtiler verir. Bu belirtileri ve testosteron düşüklüğünin tehlikeli olup olmadığını açıkladık.

Testosteron vücudu pek çok biçimde etkilediği için, bazen kişinin T seviyesinin düşük olup olmadığını söylemek zordur. Üstelik düşük T semptomlarının pek çoğu yaşlanma semptomları ile örtüştüğünden, teşhis sorunu daha da artar. Sonuçta yaşlandıkça erkeklerin cinsel dürtülerinin biraz zayıflaması, sert ya da güvenilir şekilde ereksiyon olamamaları, veya kendilerinde çok fazla itici güç hissetmemeleri normal değil mi? Ve “keyifsizlik”, “sıkıntı” veya “bitkinlik” hissi gibi ruhsal durum sorunları söz konusu olduğunda, tüm bunlar düşük T’den ziyade depresyon semptomları olamaz mı?

Haberin Devamı

Bir dereceye kadar bu tamamen doğrudur. Kişinin T seviyesinin düşük olduğunu kesin olarak gösterecek tek bir semptom yok. Ayrıca düşük T’nin neden olduğu semptomların her biri başka durumlardan da kaynaklanıyor olabilir.

Bir hastanın semptomlarının düşük T’den kaynaklandığından veya tedavinin yardımcı olacağından emin olamasak da, bu tür bir hasta ile ilgili olarak şu basit soruları sormak gerekir :Tedavinin yardımı olup olmayacağını görmeye değer mi? Muhtemel fayda risk olasılığından daha mı yüksek?

Cevabın evet olduğunda Düşük T çok kadar kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğinden, karakteristik semptomlardan birine veya daha fazlasına sahip olan erkeklerde düşük T olup olmadığının tespit edilmesi için, bu kişilerin değerlendirmeye ve teste tabi tutulmaları gerekir.

Haberin Devamı

Düşük testosteronlu erkeklerin yüzdesi

Testosteron seviyeleri düşük olan erkeklerin yüzdesi, erkekler yaşlandıkça önemli ölçüde yükselir. Burada gösterilen, toplam testosteron veya biyolojik olarak kullanılabilir testosteron ölçümlerine dayalı olarak tespit edilen, düşük testosteronlu erkeklerin yüzdesidir.

Testosteron seviyesini düşüren etkenler

Stres

Yoğun sigara ve alkol tüketimi

Damar rahatsızlıkları

Aşırı kilo

Diyabet

Böbrek rahatsızlıkları

Metabolik sorunlar

Testosteron Hormonu Eksikliği Nelere Yol Açar?

Testosteron eksikliği şunlara sebep olabilir:

Yüksek tansiyon

Diyabet

Cinsel istek ve üreme işlevi bozukluğu

Kemik yoğunluğu azalması

Kas kütlesi kaybı