ÇocuklukUzmanı uyardı: Ebeveynler çocukların oyun ihtiyacını mutlaka karşılamalı
Paylaş
Uzmanı uyardı: Ebeveynler çocukların oyun ihtiyacını mutlaka karşılamalı

Çocuklarda oyun ihtiyacı duygusal gelişimlerini tamamlamaları adına mutlaka karşılanması gereken bir ihtiyaç. Çocukların dünyası olan oyun alanı hem duygusal hem de zihinsel gelişimlerinin karşılanmasını sağlıyor. Aile, Çift ve Evlilik Danışmanı Anila Çelik, ''Çocuklar duygusal oyun ihtiyaçlarının karşılanmasıyla birlikte fiziksel ihtiyaçlarının nasıl karşılanması gerektiği ile ilgili bilgi sahibi haline geliyor'' diyerek ebeveynleri bilgilendirdi.

Oyun olarak adlandırılan bu aktiviteler çocukların hayal güçlerinden el becerilerini, fiziksel ve bilişsel duygularından duygusal gelişimlerine kadar pek çok farklı açıdan avantaj ve gelişim sağlıyor. Oyunların çocuklara sağladığı en önemli avantaj ise yaratıcılıklarını kullanmalarını sağlıyor olmaları. Sağlıklı bir beyin gelişimi için çocuklarda oyun oynamanın ciddi bir ihtiyaç olduğunu mutlaka dile getirmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Erken yaşlarda çocukların dış dünya ve çevreleriyle ile etkileşime geçmelerini sağlayan en önemli araç oyunlar. Bu doğrultuda sağlıklı bir ebeveynin çocuğunun duygusal oyun ihtiyacını karşılaması gerektiğini muhakkak belirtmeli.

ÇOCUKLARDA NÖROLOJOJİK GELİŞİM ÖNEMLİ

Çocuklarda duygusal ihtiyaçlar yetişkinler kadar belirgin şekilde dile getirilmediği için anlaşılması güç olabilir. Ancak çocukların oyun oynama ihtiyacının nörolojik gelişim ile direkt olarak ilişkili olduğunu söylemek gerekiyor. Beyinlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan oyunlar henüz yeni gelişmekte olan beyin bölgesinin yoğun olarak kullanılmasını sağlıyor.
Oyun oynamayan çocuklar henüz yeni gelişmekte olan beyin bölgesini kullanmıyor dolayısıyla beynin zayıflamasına ve körelmesine neden oluyor. Fakat oyun oynamak ve oyunlar kurmak beyindeki pek çok nöron bağlantıyı güçlendirdiği için nörolojik açıdan büyük bir gelişim yaratıyor.

Haberin Devamı

OYUN OYNARKEN DUYGULARINI DIŞA VURUYORLAR

Sanılanın aksine tecrübe küçük yaşlarda kazanılan bir duygu durum. Yani yalnızca belirli bir yaşı geçmiş insanlar tecrübelere sahip değil. Henüz küçük yaştaki çocuklar bile çevreleri ve oyunları ile çeşitli tecrübeler kazanıp bunları yine oyun ile dışarı vurabilir. Anne ve babanın duygusal oyun ihtiyacı karşılaması için izlemesi gereken en önemli yol çocuğun kurduğu oyuna adapte olmak. Ebeveynler tarafından düşünülen oyunun içgüdüsel bir durum olması dolayısıyla çocukların bir yardım almadan da oyun kurabilecek olması düşüncesi ne yazık ki doğru bir yargı değil. Elbette çocuklar henüz çok küçük yaşlarda olduklarında dahi oyun başlatabilir ve herhangi bir yardım ya da oyun arkadaşı olmaksızın uzun saatlerin oyuna ayırarak geçirebilir. Ancak belirli bir noktada çocukların oyun konusunda körelen edileceğini bu noktada ise mutlaka yetişkinlere ihtiyaç duyduğunu dile getirmek gerekir. Bu gibi etkenler dolayısıyla çocukların ebeveynleriyle birlikte oyun oynayarak vakit geçirmeleri kesinlikle çok önemlidir ve duygusal oyun ihtiyacını karşılamak adına önemli bir rol oynar.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARLA OYUN OYNARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Çocuklarda görülen duygusal oyun ihtiyacı yetişkinlik sürecinde daha sağlıklı bir birey olmak adına oldukça önemli bir rol oynar. Bu ihtiyacın çocukluk döneminde ebeveynler tarafından mutlaka karşılanıyor olması gerekir. Ebeveynlerin çocuklarının duygusal oyun ihtiyacını karşılayabilmeleri adına hangi yaşta hangi oyunları oynamaları gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olmaları önemlidir. Pek çok ebeveynin günümüzde yaptığı büyük bir hata var. Gelişen dünya düzeni ve sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılıyor olması çocukların birbirleriyle karşılaştırılmasına yol açtı. Durum böyle olduğundan pek çok ebeveyn çocuğunun daha akıllı olmasını sağlamak için henüz küçük yaşlarda adapte olamayacağı oyunlar kurmaya başlıyor. Genellikle zeka seviyesini artırdığı dile getirilen bu oyunlar küçük yaşlarda ya da olması gerekenden önce çocuğa aktarıldığı takdirde çocuk bu gibi durumlardan sıkılıyor ve duygusal oyun ihtiyacının karşılanmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Çocuklarınız ile oyun oynarken seviyelerini ve mizaçlarını mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Her yetişkinde olduğu gibi her çocukta da farklı bir beğeni ve istek durumu mevcut. Dolayısıyla aynı yaş aralığında olan iki çocuğun aynı oyunlardan ya da aynı oyuncaklardan hoşlanmalarını beklemek mantıklı değil. Bunun yerine çocuğunuz ile vakit geçirerek seveceği ve beğeneceği oyunları incelemek ya da bunlarla ilgili araştırma yapmak çok daha mantıklı. Tebrik ve takdir edilmek küçük yaşlardan başlayan ve yetişkinlik döneminde de önemli bir rol oynayan etkenler arasında. Oyun esnasında çocuğunuzu takdir ve tebrik etmek onu oyuna motive ederken duygusal oyun ihtiyacının karşılanması konusunda çok önemli bir rol oynuyor.
Oyun esnasında yapmamanız gereken etkenler yapmanız gereken etkenlerden daha uzun bir listeye sahip. Oyun oynadığınız süreç dahilinde çocuğunuzun duygusal oyun ihtiyacını karşılamakta olduğunuzu göz ardı etmemelisiniz. Bu süreçte çocuğunuzu yargılamak, oyunu düzeltmeye çalışmak veya oyun esnasında zıtlaşmak kesinlikle mantıklı değil. Bunun yerine çocuğunuzun kurduğu oyun ile ilgili olduğunuzu göstermek adına yaptıklarını destekleyici yorumlar ve açıklamalar yapmanız çok daha doğru.

Haberin Devamı

Duygusal oyun ihtiyacı için yapılacaklar arasında bulunan bir diğer önemli etken ise çocuğunuza oyun esnasında herhangi bir şey öğretmeye çalışmak. Oyun esnasında çocuğunuza sürekli olarak bir şeyler öğretmeye çalışmak veya sürekli yardım etmek başarı hissi yaşamasına imkan vermez. Bunun yerine oyun esnasında çocuğunuzu taklit edebilir ve onun sizin için yazdığı rolleri oynayabilirsiniz.