Gündem Ardahan'da tabutun içindeki iskeletin sırrı çözüldü (Ardahan Rus generale koştu)

Ardahan'da tabutun içindeki iskeletin sırrı çözüldü (Ardahan Rus generale koştu)

Paylaş
Ardahan'da tabutun içindeki iskeletin sırrı çözüldü (Ardahan Rus generale koştu)

Ardahan'da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus generale ait olduğu öne sürüldü. Haber kısa sürede yayılınca yüzlerce kişi tabutu görmek için inşaat alanına akın etti. Tabutun Tümgeneral Vasiliy Geyman'a ait olduğu iddia ediliyor

Ardahan'da Karagöl Mahallesi'nde iş makinasıyla temel kazısı yapılırken, üzerinde haç işareti olan bir tabut ortaya çıktı.

İNCELEME BAŞLATILDI


İnşaatta çalışanlar durumu yetkililere bildirdi. Olay yerine gelen polis kazı alanının etrafında güvenlik önlemi aldı.
Kazı yerine gelen Kars Müze Müdürlüğü ekipleri, sahada inceleme başlattı. Yetkililer, tabutun içerisinde bir Rus generaline ait olduğu söylenen iskelet, çürümeye yüz tutan bot ve palto olduğunu söyledi.


Vasiliy Geyman

VASILIY GEYMAN'A AİT OLABİLİR


Sputnik’in haberine göre, Ardahan’da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’a (1823-1878) ait olabileceği düşünülüyor.


Ardahanlılar 'Rus General'in tabutunu görmeye koştu

VEBA HASTALIĞINDAN HAYATINI KAYBETTİ


Tarihi bilgilere göre, Vasiliy Geyman'ın 13 Nisan'da 1878 yılında Kars'ta veba hastalığında dolayı hayatını kaybetti. O dönem Rus askeri tarihi bilgilerde Ardahan'ın Kars'a ait bir eyalet olarak görüldüğü biliniyor. Tümgeneral Geyman, 1839 yılında orduda göreve başladı. Kafkasya'da askeri operasyonlara katıldı. Rusya tarihinde "Kafkasya'nın fatihi" olarak tanınan bir general.




OSMANLI BİRLİKLERİNE KARŞI SAVAŞTI


1877-1878 yılında Rus-Türk savaşına general olarak katıldı. Çarlık yönetimi tarafından altın ve pırlanta kaplamalı kılıç ve çok sayıda madalyalarla ödüllendirildi. Kars, Ardahan bölgesindeki çatışmalarda Muhtar Paşa ve İsmail Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerine karşı savaştı. Hastalandı ve 13 Nisan'da Kars'ta hayatını kaybetti.




KARS'TA TOPRAĞA VERİLDİĞİ İDDİA EDİLİYOR


Rus tarihi bilgilerde nerde toprağa verdiği konusunda bilgi yok. Sadece bir Rus sitesinde Geyman ailesi hakkında yazılan bilgilerde Tümgeneral Vasiliy Geyman'ın Kars'ta 1878 yılında toprağa verildiği yazılıyor.


YEĞENİ DE RUS ORDUSUNDAYDI


Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinde generalin adına bir köy ve bir dağ var: Geymanovskaya Kozak köyü (Kuban bölgesi) ve Geyman dağı (Tuapse bölgesinde). Geyman'ın yeğeni Aleksandr Geyman'ın da Rus ordusunda tümgeneral rütbesiyle görev yaptığı biliniyor. Torunu Vasiliy Geyman da, Sovyet tarihçi akademisyen olarak tanınan bir isim.