Yaşam Ayak topuğundaki çatlaklar nasıl geçer?

Ayak topuğundaki çatlaklar nasıl geçer?

Paylaş
Ayak topuğundaki çatlaklar nasıl geçer?

Normalde cildin kuruması önem verdiğimiz bir şikayet değildir fakat ayak topuğunda çatlaklar kaşınabilir, yanabilir ve kanayabilirler. Bu da kişinin enfeksiyon kapma riskinin artması demektir. Kuru ayak tabanlarında çatlama görülmesi olasıdır . Çeşitli önlemler alarak, kuru cildin çatlaklara dönüşmesinin önüne geçebilirsiniz

Ayak tabanında çatlaklar bazıları hafif, bazıları ciddi çeşitli sağlık problemlerinin belirtisi olabilirler. Topuk kısmı açık ayakkabılar giymek, sık sık egzersiz yapmak, çıplak ayakla yürümek ve ayağın üstüne aşırı basınç bindirmek ayakta nasırlaşmaya yol açabilir.

Bunlar da sonunda çatlamış ayak derisine dönüşürler. Eğer cilt kuruluğuna zaten meyilliyseniz, tabanlarda çatlaklar oluşabilir. Çatlak tabanların belirtisi olduğu hastalıklar arasında atopik dermatit, hipotiroidizm, juvenil ayak tabanı dermatozu, sedef ve palmoplantarkeratoderma bulunur. Ayak problemleri aynı zamanda şeker hastalığı olan insanlarda da ortaya çıkabilir.

AYAKLARINIZ NEM ALMALI


Ayak topuğunda çatlaklara karşı ilk adım problem oluşmadan önce önlem almaktır. Kuru cildin doğru nemlendirici ürünlerle nem alması sağlanabilir. Eğer belirtiler hafifse reçetesiz ürünlerle cildi nemlendirebilirsiniz. Duştan sonra ayak tabanlarınızı nemlendirici ile kaplayın. Kremin tabanda kalması için üstüne çorap giyebilirsiniz.


DOĞAL ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN


Kuru ciltle baş etmenin yolları bazı hayat tarzı değişimlerinden ve evde uygulanabilecek tedavilerden geçer. Öncelikle ciltte kuruluğa yol açabilecek ev ürünlerini kullanmayı bırakın. Bunlar arasında aşındırıcı temizleyici ürünler, kurutucu sabunlar ve şampuanlar olabilir. Bunların yerine nazik, doğal temizleyicileri ve parfümsüz ürünleri tercih edin. Hassas ciltli kişiler için özel olarak geliştirilmiş ürünler de mevcuttur. Evin içinde bir hava nemlendirici cihaz bulundurun ve çalıştırın. Eğer ayaklarınızdaki kuru cilt kaşınıyorsa soğuk kompres uygulayın. Şişme ve pullanma olursa hidrokortizon içeren merhemler kullanabilirsiniz.

Nemlendiricilerin içindeki bazı bileşenler ayakların kurumuş ve çatlamış tabanlarını ve topuklarını daha iyi tedavi ederler. Bu bileşenleri tanıyıp özel olarak tercih edebilirsiniz. Cildi etkili bir şekilde nemlendiren ve hasar görmüş üst tabakasını nazikçe döken maddeler arasında üre, salisilik asit ve alfa hidroksi asit bulunur.

Haberin Devamı