Bebeğim bu hafta ne kadar büyüdü? Hafta hafta büyüme rehberi

Hamilelik son adet gününüzden sonraki günden itibaren hesaplanıyor. Gebelik, ilişkiden 2 hafta sonra ortaya çıkar. 40 haftada bebeğiniz minik bir tohumun büyüklüğünden dolgun bir karpuzun büyüklüğüne kadar büyür.

4 Haftalık bebek boyu
Döllenmiş yumurtanız, haşhaş tohumu büyüklüğünde 32 hücreden oluşan bir toptur. Bu aşamada hücreler, bebeğinizin iç organlarının ve cildinin gelişeceği üç ayrı katmana ayrılır. Gebeliğin yaklaşık 20. gününde, çok önemli bir olay meydana gelir: beyin dokusundan başlayıp, boylu boyunca omuriliği de içine alacak şekilde aşağı doğru uzanan Nöral tüp adı verilen bir yapı oluşmaya başlar. İlk üç ayın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 7-10cm uzunluğuna ulaşmış, organları oluşmuştur ve hızla büyüme ve gelişmeye hazırdır. Omurga ve kaslar gelişmeye başlamış, gözler henüz normal pozisyon almamışlardır.

5 Haftalık bebek boyu
Bebeğiniz bir karabiber kadar. Beyin, omurilik, kalp ve kan damarlarının oluşumu başlıyor. 5. haftada, el ve el bilekleri gelişir. Parmakları ayırt etmek hala çok zor olsa da, eller ve bacaklar eklemlerinden bükülebilmektedir. Bebeğin cinsiyeti oluşamaya başlar, ancak ancak bebeğin bir erkek mi, kız mı olduğunu görmek hala imkansız. Bebeğin yüzü oluşmaya başlar, gözleri daha normal bir boyuta gelir ancak çok uzun bir süre kapalı kalır.

6. Haftada bebek boyu
Küçük bebeğinizin boyu üçe katlandı ve amniyon sıvısı tarafından korunuyor. 6 haftalıkken nar tanesi kadar bir büyüklükte. Gebeliğin 7. haftası, bebeğin hareket etmeye başladığı zamandır, ancak bu anne için hala farkedilemez. Ayrıca, el parmakları ve ayak parmakları yetişkinlerinkiyle neredeyse aynıdır. İç organlar kalp, akciğer, bağırsaklar ve appendiks gelişmesini sürdürür. Kapanan beyin omurilik kanalı içerisinde beyin ve omurilik gelişmektedir. Gözler, burun delikleri gözün ağ tabakası olan “retina”nın gelişimi de devam etmektedir. Ancak burnunun ucu daha gelişmemiştir.

7. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi küçük bir yaban mersini büyüklüğünde. Geçen hafta oluşan kol tomurcukları biraz belirginleşiyor. Beyin üç ana kısmına ayrılır. Kalp kısımları plasma ve kan hücreleri ile dolar. Kan dolaşımı başlamıştır. Şimdilik iki bölümden oluşan kalp dakikada 150-160 defa atmaktadır. Üreme sistemini daha da gelişmiştir böbrekler idrar üretmeye başlar.

8. haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir ahududu boyutunda. Perdeli parmak ve ayak parmaklarına sahiptir. Yakında, parmakları arasındaki bu ekstra doku, bireysel parmak ve ayak parmaklarını ortaya çıkarmak için yeniden oluşacak.

9. Haftada bebek
Bebeğiniz embriyodan fetüse terfi etti ve şimdi kiraz boyutunda. Sindirim sistemi ve üreme organları oluşuyor. Bir oğlan veya bir kız olup olmadığını söylemesi için henüz çok erken.

10. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir kamkat büyüklüğündedir ve omurgasını gerebilir. Gözleri ve göz kapakları daha gelişmiştir ve kaşları büyümeye başlıyor.

11. Haftada bebek boyu
Şimdi bebeğiniz bir incir büyüklüğünde. 20. haftasından sonra, ağırlık olarak 30 kat ve uzunluk üç kat artacaktır.

12. Hafta bebek boyu
Bebeğiniz şimdi yaklaşık bir santim uzunluğunda, bir erik boyutu kadar. Tırnaklar, ayak tırnakları ve kemikler oluşuyor ve ince bir saç tabakası kafasını kaplıyor.

13. Hafta bebek boyu
Güzel bebeğiniz bu hafta bir limonunun büyüklüğünde ve kordonları gelişmeye başlıyor.

14. Haftada bebek boyu
İkinci üç aylık döneme girerken bebeğiniz şeftali büyüklüğündedir. Tüm iç organları ilk üç aylık dönemde oluşmuş ve doğana kadar olgunlaşmaya devam edecekler.

15. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi bir elmanın boyutunda. Beyni şimdi vücudundaki tüm kasları kontrol ediyor; hareket edebiliyor. Evet, takla bile atacak! Ama eğer bu ilk bebeğinizse, muhtemelen birkaç hafta daha hareket ettiğini hissetmeyeceksiniz.

16. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz artık bir avokado boyutundadır. Bebeğiniz elini yumruk yapabilir ve baş parmağını bile emebilir.

17. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi bir armut büyüklüğünde. Hıçkırıklarını ilk kez hissedebilirsin. İşitsel kanallarını oluşturur, böylece sesleri iyi ayırt etmeye başlar ve annesinin sesini duyabilir, hatta tanıyabilir. Süt dişlerine ek olarak, kalıcı diş tomurcukları ortaya çıkar. Kemikler sertleşmeye başlar. Bu arada, kafatasının kemikleri doğana kadar hareketsiz kalacaktır - doğum kanalından geçerken, tüm süreci kolaylaştırmak için birbirleri üzerine bindirilecektir. Anne bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar.

18. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi tatlı bir patatese benziyor. Bu haftadan itibaren minik parmaklarının artık benzersiz parmak izleri var!

19. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi bir mango büyüklüğünde. Bacakları artık kollarından daha uzundur.

20. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi bir muz büyüklüğünde. İnce kaşları olabilir ve kafasında biraz daha saç çıkmış olabilir. Çocuğun gözleri hala kapalı olmasına rağmen, bebek kendini yönlendirebilir. Ayrıca, çocuğun sağ elini mi yoksa solak mı olacağını anlamak artık mümkün, çünkü lider ellerini daha aktif olarak kullanmaya başlıyorlar. Bebeğin parmaklarında artık parmak izleri de var. Bu arada gündüz ve geceyi ayırt etmeye başlıyorlar. Belirli zamanlarda etkinlik belirtileri gösterirler.

21. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir havuç kadar uzundur ve artık dokunmaya yanıt veriyor. Eğer karnınıza baskı yaparsanız, uzaklaşacak veya kendini geri itecektir. 21. hafta, bebek deri altında yağ oluşturmaya başlar ve hızla kilo alır. Yeni doğanlarda görülebilen kırışıklıklar kollarında ve bacaklarında görünmeye başlar. 22. haftada beyninde nöronlar oluşur. Yakında gözlerini de açmaya başlayacak, gözbebekleri neredeyse bir yetişkine benziyor olacak.

22. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir papaya büyüklüğündedir. Akciğerleri hızla gelişiyor ve doğduktan sonra bağımsız olarak nefes almasına yardımcı olacak bir protein üretmeye başlayacaklar.

23. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz patlıcan kadar büyük. Beyni ve işitmesi bu hafta daha da gelişiyor ve sesini tanımaya başlıyor. 23. haftada çocuk rüyalar görmeye başlayabilir ve yüzü o kadar gelişmiştir ki ultrasonda kime benzediğini belirleyebilirsiniz. Gözleri açılır ve ışığa tepki verebilirler. Parlak flaşlar onları korkutabilir.

24. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir mısır kadar uzundur. Onun burun delikleri şimdi "pratik nefes" için açılıyor. Boyu 30 cm olan bebeğinizin kilosu yaklaşık 600–750 gramdır. Ayakları, doğuma kadar iki katı daha büyüyecek! Her geçen gün, dış ortamda yaşama şansı atacak şekilde organları da gelişiyor. Ağznda tat duyusu bu haftalarda oluşmaya başlıyor.

25. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir küçük bir kabak büyüklüğündedir. Göbek kordonunu uzatabilir. Dilini de çıkarabilir! Bebek artık tat almaya başladı hatta amniyotik sıvıyı tatmaktan hoşlanmıyorsa kaşlarını çatlatabilir. Beslenme alışkanlıkları oluşmaya başlar. Favori yiyecekleri ve sevmediği yiyecekler vardır. Çok yakında göz kırpmayı da öğrenecek.

26. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz neredeyse bir kabak kadar. Kaşları ve kirpikleri belirgin. Ayrıca, bu hafta başında daha çok saç var.

27. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi karnabahar boyutunda. Bu haftada, sizin sesinizi ve babasının sesi arasında ayrım yapabilir.

28. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir kabocha kabağının büyüklüğünde ve gözlerini açıp göz kırpmaya başladı.

29. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz büyük bir balkabağı büyüklüğündedir. Teni hala kırışık, ama yağ birikirse, gerginleşebilir. Bebek giderek daha fazla tombul ve iyi beslenmektedir. Ayrıca, ağlayı, öksürmeyi ve hatta bazen hıçkırmayı bile biliyorlar - bu, büyük ihtimalle çok fazla amniyotik sıvı yuttuğunda olur.

30. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz büyük bir lahana büyüklüğündedir. Uyku ve uyanma döngüsü var. 30 ila 90 dakikadan sonra, uyanık olduğunu bildirmek için size bir tekme atabilir. 30. haftanın sonunda çocuğun beyni oldukça gelişmiştir. Bilgiyi hatırlama ve hatta analiz edebilme yeteneğine sahiptir.

31. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir avuç pırasa kadardır ve artık doğana kadar haftada yarım cm uzayacak.

32. Haftada bebek
Bebeğiniz bir Napa lahanasının büyüklüğündedir. Tat tomurcukları geliştiği için, amniyotik sıvıyla yediğiniz yiyecekleri tercih edebilir.

33. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir ananasın büyüklüğündedir. Vücudunun tamamını kaplayan ve geliştikçe sıcak kalmasına yardımcı olan ince saçlar Lanugo, kaybolmaya başlıyor, ama omuzlarında ve sırtında hala lekeler olabilir. Lanugo tüylenmesi denilen şey, hamileliğin 5. ayında başlayarak bebeğin vücudunu saran yumuşak ve sarımsı tüylerdir.

34. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir kavun büyüklüğündedir. Kemikleri şimdiye dek tamamen gelişmiştir ve kafasını çevirmekte ve vücudunu bir yandan diğer yana hareket ettirmektedir.

35. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz bir tatlı kavun büyüklüğündedir. Doğum için hazırlanırken, rahiminizde baş aşağı duruyor.

36. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi bir marul büyüklüğünde ve kırışan cildi doğum yaklaştıkça düzeliyor. Vücut hala oldukça incedir, ancak cilt altı yağ tabakası gittikçe artmaktadır. Bununla birlikte, saçları ve tırnakları tam olarak şekillendirilmiştir ve bebeğin kendisi o kadar büyük olur ki, hareket etmesi için neredeyse hiç yer yoktur.

37. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz pazı yaprağı kadar uzun. Rahminizdeki darlık nedeniyle, büyük vuruşlar yerine çoğunlukla uzanıyor ve kıpırdıyor. Lanugo tamamen çocuğun vücudundan kaybolur ve sadece ellerde ve bacaklarda kalır. Rahimde neredeyse hiç boşluk kalmadığından, anne çocuğun daha yoğun hareket etmeye başladığını düşünebilir, aslında darbelerin gücü artar, çünkü çocuğun kasları tamamen oluşmuş ve güçlenmiştir.

38. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz ravent sapının uzunluğu kadar. Beyninde yutmasına ve hatta doğduktan sonra daha iyi uyumasına yardımcı olacak bağlantılar kuruluyor.

39. Haftada bebek boyu
Bebeğiniz şimdi küçük bir balkabağı kadar ağır. Bu noktada, ikinci üç aylık döneminin ortasından bu yana cildini kaplayan, verniks adı verilen beyaz, kremsi ve lanugo adı verilen ince tüylü saçları döktü.

40. Haftada bebek boyu
Doğduğu zaman, bebeğiniz karpuz büyüklüğünde olabilir. Bu hafta doğum yapmayı bekliyorsunuz , ancak bebeğiniz biraz daha uzun süre kalmaya karar verirse endişelenmeyin. Pek çok ilk bebek geç kalıyor.