Diyetimizdeki aşırı işlenmiş gıdalar, hem sağlıksız beslenmeye yol açıyor hem de kalori kontrolünü engelliyor. İşte diyetimizdeki aşırı işlenmiş gıdaların miktarını azaltmak için ipuçları! Dünya obezite ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları riskini artıran ultra işlenmiş gıdaların tüketimini artırdı. Uzmanlar, yemekleri sıfırdan pişirerek, içerik etiketlerini okuyarak ve temel gıdaları stoklayarak ultra işlenmiş gıda tüketiminizi azaltabileceğinizi söylüyor. İşte diyetimizdeki aşırı işlenmiş gıdaların miktarını azaltmak için ipuçları... Yemeklerinizi sıfırdan pişirin. Örneğin konserve veya fast food yerine taze sebze yemeği pişirmek çok daha az kalori almanızı sağlar. Her gün yeni yemek pişirmek için zamanınız yoksa yemekleriniz için bir hazırlık süreciniz olsun. Sebzeleri önceden yıkamak ve saklamak gibi... Beslenme etiketlerini okuyun ve daha az miktarda doymuş yağ, sodyum ve ilave şeker içeren yiyecekleri seçin. Daha fazla lif içeren besin seçin. Gazlı içecek tüketimini azaltın. İçecek olarak önceliği su içmeye verin. Diyetinizde yulaf, kinoa, arpa, tam tahıllı makarna, kahverengi pirinç, fındık ve tohumlar, fasulye ve mercimek ve ezilmiş domates gibi besleyici gıdalara daha çok yer verin. Dondurucunuzu hazır pizzalar yerine ıspanak, brokoli, yeşil bezelye gibi besin ve lif açısından zengin sebzelerle doldurun. Bezelye gibi sebzeleri, mevsimindeyken pazardan alın ve saklayın. Üstelik böylece ev ekonominize de katkıda bulunursunuz. Mevsiminde olan sebze ve meyveleri seçin. Meyve ve sebzeler mevsiminde daha düşük fiyatlara sahiptir. Gereksiz israfı önlemek için daha uzun süre saklanabilen ve birden fazla tarifte kullanabileceğiniz sebze türlerini satın alın. Bunlar arasında lahana, havuç ve diğer kök sebzeler bulunur.Büyük partiler halinde pişirin, ardından bir kısmını daha sonra yemek için buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın.Daha büyük gıda paketleri satın alın. Miktar başına daha ucuz olurlar.Aç karnına süpermarkete gitmeyin! Sağlıksız besinler daha da cezbedici olur. Üstelik gerekli olmayan birçok ürün alırsınız. Hafta boyunca hangi yemekleri pişireceğinizi planlayın. İhtiyacınız olanı bir alışveriş listesine yazın ve o listeye sadık kalın.Artıklarınızı saklayın. Ne kadar küçük olurlarsa olsunlar, başka bir tarifinizde kullanabilir veya ara öğününüzde tüketebilirsiniz.