Uygulama ya da yazılım geliştirmeye olan ilgi her geçen gün artıyor ve pek çok kişi de kendi uygulamasını geliştirmek istiyor. Ancak sıfırdan yazılım geliştirmeye başlamak, birçok kişi için oldukça zor olabilir. Apple ise daha fazla insanın uygulama geliştirmesi için pek çok araç ve teknoloji sunuyor. Onur Binay/posta.com.tr
Günümüz teknolojisinin en çok ilgi gören konularından biri olan mobil uygulama geliştirme, hem bireysel hem de işletmelere inanılmaz avantajlar sunuyor. Özel iOS uygulama çözümleriyle de insanlar sıfırdan uygulama geliştirebiliyor. Öte yandan App Store yazılım geliştiriciler için kazançlı bir hedef olmaya devam ediyor. Bu nedenle iOS, yerel uygulama geliştirme, çok sayıda yatırımcı ve yazılım uzmanının ilgisini çeken bir alan.
Açıklanan son rakamlara göre ise:
- App Store'da yaklaşık 2,2 milyon uygulama var.
- Ortalama olarak App Store'da her gün yaklaşık 2.540 uygulama yayınlanıyor.
- 2020'de kullanıcılar, App Store'daki uygulama içi satın alma işlemlerine, aboneliklere ve premium uygulamalara tahmini 72,3 milyar dolar harcadı.
Bunlar ve diğer App Store istatistiklerinden yola çıkarak Apple'ın bu alanda geliştiğinin ve iPhone uygulamalarının insanların favorisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle de insanlar uygulama geliştirmeye yöneliyor.
Peki uygulama geliştirmek zor mu?
Uygulama geliştirmek aslında çok da zor bir konu değil. Farklı yazılımlar sayesinde uygulamanızın animasyonlarını, renklerini, ikonlarını ve daha pek çok işlevsel özelliğini istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.
Apple tarafında uygulama geliştirirken Xcode'un gücünü, Swift'in kolaylığını ve yine şirketin son teknolojilerini kullanabilirsiniz. Xcode, Apple cihazları ve servisleri için uygulama ya da eklenti geliştirmeyi sağlayan bir geliştirme ortamı. macOS, iOS, watchOS ve tvOS’e yazılım geliştirmek için buna ihtiyacınız var. Bu uygulamayı indirmek için geliştirici olmak zorunda değilsiniz. Mac App Store üzerinden ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Xcode aynı zamanda uygulamanızı en çok kullanılan iki kodlama dili olan Swift ve Objective-C ile oluşturmanıza izin veriyor. Sadece bir dil kullanarak veya her ikisinin bir karışımını kullanarak uygulama geliştirebilirsiniz.
Swift, geliştiricilerin mümkün olduğunca az kod kullanarak tüm Apple platformlarında uygulamalar oluşturmasına yardımcı oluyor. Swift aslında Objective-C ile birlikte çalışmak üzere oluşturuldu. Temelinde açık kaynak kodlu bir programla dili olduğu için, açık kaynak kodlu işletim sistemi çekirdeğinde de çalışabiliyor. Peki bu ne demek? Kısaca, Swift kullanarak Linux işletim sisteminde çalışabilecek uygulamalar da geliştirilebiliyor. Swift Playgrounds ise çocuklara programcılık mesleğinin temellerini öğretmek için tasarlandı. İçinde oyunlardan ve çeşitli görevlerden oluşan eğitim araçları bulunuyor.
Apple, AR özellikli 1 milyardan fazla cihazla dünyanın en büyük AR platformuna ev sahipliği yapıyor. Bu platform gücünü, geliştiricilerin kolayca AR deneyimleri oluşturmalarını sağlayan bir çerçeve olan ARKit ve sıfırdan AR için geliştirilmiş render alma, animasyon, ses ve fizik motoru RealityKit’ten alıyor. ARKit, geliştiricilerin kendi uygulamalarında yüksek bilgi birikimlerini kullanarak iPhone veya iPad’in kamerası ile artırılmış gerçeklik uygulamaları oluşturmalarına yardımcı oluyor. Her uygulama ARKit'i farklı bir şekilde kullanıyor. Örneğin Night Sky çevrenizdeki yıldızları daha iyi görebilmenizi sağlarken, IKEA Place gibi uygulamalar evinizde veya ofisinizde mobilya yerleştirmenize izin veriyor.
SharePlay de Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, TikTok ve Twitch gibi popüler uygulamalar iPhone, iPad ve Mac'te kullanıcılar için yeni paylaşılan deneyim türleri oluşturuyor.
Dünyadaki herkesi gitar eğitimiyle buluşturan uygulama: Guitar 3D Studio
Guitar 3D Studio da Apple’ın sunduğu teknolojilerle geliştirildi. Müzisyen ve yazılımcı Murat Yücel tarafından geliştirilen Guitar 3D Studio, aslında diğer gitar öğrenme uygulamalarının aksine, gitar çalma tekniklerini göstermek için videolar veya fotoğraflar kullanmıyor. Bunun yerine kullanıcılar gerçek bir gitar hocasıyla ders çalışır gibi sanal bir gitaristle gitar çalmayı öğreniyor. Uygulama bu sayede her seviyedeki müzisyenin ya da kullanıcının parmaklarının ucuna gerçek zamanlı bir 3D gitarist getiriyor.
“Gitar çalmayı kendi yaratıcılığınızla öğrenin” diyen Yücel konuyla ilgili sözlerine şu şekilde devam etti:
“Hem Türkiye hem de yurt dışında verdiğim derslerde fark ettim ki öğrenciler gitar çalarken parmaklarımı her açıdan görmek ve incelemek istiyor. Sonrasında 2012’de üç boyutlu teknolojileri bir eğitim uygulamasıyla birleştirme fikri aklıma geldi. Sonrasında Kinesiyoloji üzerine araştırmalar yaptım derken Guitar 3D Studio ortaya çıktı. Aslında robota bir enstrüman çaldırıyor gibiyiz. Öğrenciler bir öğretmenle çalışırken nasıl bir deneyim içerisindeyse biz de uygulamada bunu sunmaya çalıştık. Kullanıcılar uygulamada kendi oluşturduğu parçalarla gitar çalmayı öğrenebiliyor.
Bizim küçük bir ekibimiz var ve toplamda üç kişiyiz. Ancak hepimizin düşünceleri aynı, bu sayede aynı dilden konuşabiliyoruz. Gitar seslerinin hepsini ofisimizdeki stüdyoda kendimiz üretiyoruz. İnternetten satın alarak kullandığımız hiçbir şey yok. Seslerden animasyonlara kadar her şey içerde üretiliyor.
Dünyadaki herkesin gitar eğitimine ulaşabilir olmasını istiyoruz. Daha müzikal bir dünyamız, daha çok gülen insanlarımız olsun diye uğraşıyoruz. TikTok’taki gençler, uygulamamızla birkaç akort öğreniyorsa ne mutlu bana. Zaten bu sayede de bu zamana kadar 183 ülkeden 7 milyon insana ulaştık. Bundan sonra da 2 milyar insana ulaşma hedefimiz var.”