ABD’de yapılan araştırmada, Dünya'nın yaklaşık 6 bin 500 kilometre derinliğinde yer alan iç çekirdeğin dönüş hızının her geçen yıl arttığı açıklandı. 1969'dan 1974'e kadar sismik veriler kullanılarak elde edilen bulgularda, iç çekirdeğin dönüş hızının artmasıyla birlikte Dünya'nın her 6 yılda bir, birkaç kilometre ileri geri sallandığı belirtildi.
ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Dünya'nın merkezinde yer alan iç çekirdeğin dönüş hızının her geçen yıl arttığı açıklandı.
Yapılan çalışmanın bulgularında, iç çekirdeğin dönüş hızının artmasıyla birlikte Dünya'nın her altı yılda bir, birkaç kilometre ileri geri sallandığı ortaya kondu.
Dünya'nın iç çekirdeğinin hareketini inceleyen bilim insanları, hareketin bilgisayar modelini oluşturmak için 1969'dan 1974'e kadar sismik verileri kullandı.
Oluşturulan simulasyonlar sonucunda, bilim insanlarının geçtiğimiz 20 yıldır iddia ettikleri gibi, Dünya'nın iç çekirdeğinin hareketi sonrasında yüzey kaymaları meydana geldiğini doğruladı.
Bilim insanları son birkaç yıldır ısrarla Dünya'nın salınım yaptığını belirtirken, tespit edilen döngü sonrasında günlerin uzunluğundaki değişikliklerin açıklanabileceği vurgulandı.
Araştırma ile ilgili konuşan Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden çalışmanın baş yazarı Profesör John Vidale, "İç çekirdek sabit değil. Ayaklarımızın altında hareket ediyor ve altı yılda bir birkaç kilometre (1.25 mil) ileri geri gidiyor gibi görünüyor" dedi.